Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваня Григорова. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Ваня Григорова. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
  • Част от обкръжението на държавния глава, между които и Николай Копринков, били против включването ѝ в пропрезидентската партия

Въпросът да привлекат ли общинската съветничка от БСП Ваня Григорова към евентуалния нов проект, разделил средите, които симпатизират на Румен Радев на две лобита "за" и "против", разказаха запознати.

Една част от близките на генерала смятали, че тя може да увлече повече привърженици към бъдещата партия, както и млади хора. В тази посока наклонявало мнението и на Крум Зарков, секретар по правните въпроси. Друг човек с влияние на "Дондуков"2 - Николай Копринков, секретар по вътрешната политика, с чието име се свързва полагането на основите на подобен нов проект, бил против включването на Григорова.

Опитни и разпознаваеми леви евродепутати, които обмислят все още политическа структура, чрез която да се кандидатират за Европарламента, също били силно смутени от някои крайни позиции на Ваня Григорова. А един от тях - Иво Христов, все пак е бивш началник на кабинета на Румен Радев в първия мандат. Но тази група евродепутати, в която са и Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева,

не съзирали силен потенциал за нов проект и в лица като Мая Манолова, Румен Петков, Костадин Паскалев.

Президентът Румен Радев. Снимка 24 ЧАСА
Президентът Румен Радев. Снимка 24 ЧАСА

Истината е, че от най-тесния кръг около Радев, каквито са бившите членове на служебните правителства и т.нар. администрация в "зелени чорапи", са убедени, че има място нов политически проект, но президентът няма да го оглави за европейските избори през юли, след като има повече от 3 години да намери удачен момент за печеливша партийна кариера. Затова и за "партия на Радев" говорели главно хора, които вече са минали през неговия екип. Те били и най-въодушевените президентски фенове.

Ваня Григорова засега най-много притеснявала лидерката на БСП Корнелия Нинова, защото според вътрешнопартийни слухове червената общинска съветничка е възможна алтернатива за върха на столетницата. Независимо от споровете на "Дондуков" 2 и на "Позитано" бившата активистка на КТ "Подкрепа" едва ли би се наела с нов проект или ремонт на БСП поне докато тече проверка на всички протоколи от местните избори в София и не стане ясно дали Административният съд на София-град ще касира вота.

Каквото и да е отношението на президентските съветници към качествата на Ваня Григорова, единственият сигурен факт досега е, че не тя, а Весела Лечева регистрира марката "3 март" като партия. Бившата спортна министърка, която напусна БСП в края на годината, най-вероятно ще обясни своите стъпки до края на тази седмица. Със сигурност и Радев няма да излезе напред да се ангажира категорично с проекта "3 март". Пред него има още около 3 години на най-високото място в държавата и да отстъпи, би означавало да загуби голяма част от лостовете си за влияние.

А и имиджът му ще пострада.

Затова обкръжението му най-вероятно ще оказва логистична подкрепа на бъдещата партия "Трети март", без да влизат вътре ярки лица от президентската институция. На "Дондуков" 2 няма единно мнение и по още един въпрос - дали да се бърза с обявяването на партията за вота за евродепутати, или да се изчакат парламентарни избори, които можело и да са извънредни, ако партньорите във властта продължават да си нямат доверие помежду си. Аргументите в полза на първия вариант са, че БСП непрекъснато губи позиции и евровотът през юли трябва да се използва. Освен това смятат, че проблемите в сглобката също може да донесат гласове за бъдещата формация.

Мотивите на отсрещната страна са, че на евроизбори обикновено гласуват по-малко хора, затова да се пазят силите за надпревара за народни избраници, когато може да се предизвика по-сериозен ефект, ако хората харесат идеите на новата партия.

Името "3 март" не е избрано случайно.

Зад каузата за запазването на националния празник на датата на Освобождението на България застанаха много известни личности и привърженици на президента. Това се случи след неговия призив през лятото на миналата година да не се допусне замяната на 3 март с 24 май като основен празник.

Така веднага стартираха и подписка с инициативен комитет, в който влизаха проф. Искра Баева, евродепутатът Петър Витанов, председателят на БАН акад. Иван Юхновски, адвокат Явор Нотев и други. В крайна сметка събраха едва 10 000 подписа, което не е достатъчно за един национален празник. Румен Радев не бил доволен от броя хора, включили се в инициативата. Първоначалната им цел беше да съберат подкрепа от 400 000 българи.

Междувременно, докато комитетът търсеше подкрепа сред сънародниците ни, "Продължаваме промяната" се отказаха от идеята за национален празник не на 3 март, а на 24 май. Така искането за референдум се обезсмисли. Кръговете около Радев не са се отказали и от резервен вариант - да спечелят властта в БСП.

Крум Зарков все още е член на столетницата, която през есента ще избира своя нов

лидер чрез вътрешен референдум. Секретарят на държавния глава вече веднъж се пробва срещу Корнелия Нинова, която държи апарата. Тук трябва много прецизно да се преценят силите на двата отбора. Проблемът при всички варианти за косвено участие на Радев в проекти е, че трябва да има лидер по заместване, докато неговият мандат изтече. Тогава не е сигурно дали ще отстъпи мястото, а и не се знае каква ще е съдбата на формацията. А че военният пилот има амбиции за кариера в политиката и след оставащите му 3 години, никой не се съмнява.

Въпросът е как точно ще изиграе картите си.