Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Людмила Швецова, бивш секретар на съветския комсомол, после заместник-кмет на Москва и депутат от "Единна Русия" в руската Дума
Людмила Швецова, бивш секретар на съветския комсомол, после заместник-кмет на Москва и депутат от "Единна Русия" в руската Дума

Людмила Швецова, която помага за реализацията на СОК "Камчия", е била първи зам.-кмет с ресор социална политика при Юрий Лужков и след него, приятелка и колежка на Станка Шопова от комсомолските години. Тя е секретар на Комсомола в СССР, отговорник по Всесъюзната пионерска организация. Иначе е завършила образование за машинен инженер по самолетостроене в Харков.

След като Лужков загубва доверието на тогавашния президент Дмитрий Медведев през 2010 г. и е уволнен, Швецова продължава да е заместник-кмет на Москва, а впоследствие и депутат от "Единна Русия" в Думата и неин заместник-председател. Била е конкурентен кандидат за нов кмет на Москва в съревнование, в което обаче печели Сергей Собянин.

През 2014 г. Европейският съюз ѝ налага санкции заради анексията на Крим от страна на Русия, но отпада от списъка при смъртта ѝ същата година. Бившата комсомолка така и не успява да преживее загубата на сина си през 2007 г., когато той катастрофира. В това време тя е на почивка и разбира за смъртта му, когато се връща в Москва.