Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 2 години СОК "Камчия" пустее, но през 2019 г. руският външен министър Сергей Лавров го определя като пример за меката сила на Русия.
От 2 години СОК "Камчия" пустее, но през 2019 г. руският външен министър Сергей Лавров го определя като пример за меката сила на Русия.
  • Станка Шопова и нейна приятелка от комсомола на СССР, зам.-кмет на Москва, го планирали по модела на съветския лагер "Артек" в Крим
  • 7 699 197 лв. отпуска за него тройната коалиция 3 дни след изборите през 2009 г., които печели ГЕРБ
  • Миналата година не си плащали тока, светнало чак към Нова година. В момента там имало само охрана

По съветски модел и идея е реализиран Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" (СОК "Камчия") на брега на Черно море (223 декара), собственост на правителството на град Москва. Години преди да се случи, предложения до Русия излагала бившата първа секретарка на Централния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС) Станка Шопова.

Тя успяла да включи руската столица в проекта чрез своята приятелка Людмила Швецова, която пък някога е била шеф на съветския комсомол, а впоследствие е заместник-кмет при Юрий Лужков.

Людмила Швецова, бивш секретар на съветския комсомол, впоследствие заместник-кмет на Москва и депутат от "Единна Русия" в руската Дума
Людмила Швецова, бивш секретар на съветския комсомол, впоследствие заместник-кмет на Москва и депутат от "Единна Русия" в руската Дума
Това разказаха запознати с историята, след като президентът Путин поиска да бъдат възстановени руските имоти в чужбина.

"24 часа - 168 истории" се свърза със Станка Шопова, за да разкаже своята версия как точно

е дошла идеята за комплекса, какво са планирали и каква е нейната роля, но тя отказа. "В момента не съм готова да коментирам, от 5 години не съм там, благодаря за интереса", заяви лаконично бившата първа секретарка на ДКМС.

Станка Шопова проектира и създава СОК "Камчия" по образ и подобие на лагера "Артек" в Съветския съюз.
Станка Шопова проектира и създава СОК "Камчия" по образ и подобие на лагера "Артек" в Съветския съюз.

Според източниците на вестника Шопова много искала комплексът у нас да повтори и дори да конкурира легендарния пионерски лагер в Съветския съюз "Артек" (790 декара) в Крим. Построен е през 1925 г. и през най-добрите си години приема по около 27 000 деца годишно. Промотирали са го лично известната социалистка и боркиня за правата на жените

Клара Цеткин и Вячеслав Молотов, премиер на СССР.

Комплексът се е състоял от 150 сгради. След анексията на полуострова украинците го преместват в курорта "Буковел" в Карпатите, но руснаците продължават да изпращат деца в стария лагер.

Години след създаването му излизат наяве факти за строителството му. През 1952 г. турският поет Назъм Хикмет е посетил един от лагерите в "Артек" и с изненада установил, че разхождайки се, стъпил върху надгробен камък с изписан върху него стих от Корана. Оказва се, че някои от постройките лежат върху територии, които някога са били мюсюлмански гробища на кримските татари. Те са изселени от Сталин през 1944 г. заради неподчинение и неприемане на властта на Съветите. А плочите на мъртвите са използвани вторично като строителен материал за новите сгради в "Артек".

По неговия модел, познат от съветската пионерска и комсомолска организация, е направен и лагерът във Варненско. Още повече че Крим е украински и Москва прегръща идеята на Станка Шопова да има нов подобен лагер. Така в СОК "Камчия" започват да изпращат през зимата възрастни руснаци на почивка, а през лятото - деца. Но

откакто руснаците махат Станка Шопова като изпълнителен директор

на дружеството преди 5 г., дейността му запада, разказаха местни жители.

Когато обаче Русия анексира Крим през 2014 г., започват да отделят много повече средства от бюджета за реконструкция и модернизация на "Артек" - 568 млн. долара. И българският лагер вече не е приоритет за Русия.

Но преди да се развият тези събития, изглежда, че някой много е бързал да реализира СОК "Камчия". Правителството на тройната коалиция се е задействало светкавично дни след като ГЕРБ печели парламентарните избори през 2009 г.

Като че ли администраторите са искали спешно да приключат с финансирането на инфраструктурата за "Камчия", защото не са били сигурни как новият кабинет ще се отнася към собствеността на Москва на българското Черноморие.

Припряно, само 3 дни след вота, са подписани необходимите договори. Държавата в лицето на министъра на икономиката и енергетиката е сключила договор № 113/09.07.2009 г. със СОК "Камчия" и договор № 112/08.07.2009 г. с община Аврен за изпълнение на два инвестиционни проекта, отговарят от ведомството на запитване на "24 часа - 168 истории".

Титуляр тогава е Петър Димитров от БСП, който, случайно или не, е от Варна.

"Нямам спомен за тези договори. Все пак става дума за случай отпреди 15 години. Но инвестицията беше надеждна, без никакви проблеми. Нямаше Кримски въпрос, нямаше и други казуси. В момента вземат мерки да принудят Москва да го продаде и са спрели работата и на комплекса, и на училището", коментира Димитров пред "24 часа - 168 истории".

"Същата година за изпълнение на договорите от централния бюджет са предоставени средства в размер до 7 699 197 лв. чрез бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката и на Българската агенция за инвестиции - отговарят още от министерството на запитването. - (постановление № 161 на МС от 23.06.2009 г. за отпускане на средства от централния бюджет за 2009 г. за финансиране на изграждането на общинска техническа инфраструктура - магистрален водопровод до к.к. "Камчия", с. Близнаци, община Аврен)."

3 години по-късно с решение № 1020 на МС от 14 декември упълномощават министъра на икономиката, енергетиката и туризма да сключи анекси към двата договора - за изграждане на общинска техническа инфраструктура - магистрален водопровод, и за инвестиционни проекти съгласно Решение № 499 на Министерския съвет от 2009 г.). Тогава са отпуснати по тези пера 3 млн. лв. чрез Българската агенция за инвестиции на община Аврен за изпълнение на анексираните договори.

След всички тези отпуснати средства комплексът работи няколко години, като в най-добрите от тях в него са наети до 500 души. Но в последния публикуван отчет - за 2021 г., дори преди инвазията на Русия в Украйна, нещата изглеждат другояче. Загубите са за 8,7 млн. лв.

В одита пише, че ръководството не е в състояние да оцени влиянието на военния конфликт в Украйна

върху бъдещото финансово състояние и резултатите от дейността, но счита, че въздействието ще доведе до волатилност на пазарния и ценови риск, свързан с финансовите активи на дружеството, и е възможно да има съществен негативен ефект върху дейността и съответно върху финансовите резултати от дейността на дружеството.

Фирмата, извършила одита, е пусната в имота след 31.12.2021 г. и затова в доклада си пише, че не може да потвърди количествата материални запаси, машини, съоръжения и оборудване, посочени в отчетите със стойности 40 000 лв., около 1,6 млн. лв. и 220 000 лв.

Проверяващите констатират, че дружеството

не изпълнява изискванията на Търговския закон - да поддържа нетни активи над стойността

на регистрирания капитал. Това констатират още одиторите за 2021 г. Към 31.12 същата година нетните активи са 139 542 000 лв. и 148 424 000 лв., а стойността на регистрирания капитал - 304 211 000 лв.

"Съществува несигурност, която може да породи значителни съмнения

относно способността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие", става ясно от становището, подписано от управителката на "Финанс Одит Консулт 2002" ООД Фанка Нонева.

Според отчета имотите са на стойност 117 474 000 лв. и са намалели с над 10 млн. лв. спрямо 2020 г. От 2020 до 2021 г. загубата от оперативна дейност е над 22 млн. лв.

Нищо чудно, че комплексът задлъжнява към Националната агенция по приходите. Наложило се е кметът на Аврен да заведе дело, за да получи неплатените данъци за сгради и такса смет в размер на 500 000 лв. плюс 85 000 лв. за минералната вода. Сметките им бяха запорирани и оттогава започнаха да погасяват задълженията си.

След началото на руската инвазия в Украйна СОК "Камчия" запада още повече. Стига се дотам, че вече не може да си плати сметките за ток и местните забелязват, че там е тъмно. Очевидно около Нова година са получили субсидия, защото тогава светват лампите, разказаха жители на село Близнаци. Комплексът пустее, деца не идват, персонал няма, единствено поддържат охрана.

СОК "Камчия" бе определен от руския външен министър Сергей Лавров като "мека сила".

3 години преди инвазията в Украйна. Той настоя страната му да придобие акциите в комплекса на българска територия от правителството на Москва, защото е типичен пример за "меката сила" на Русия.

На питане на депутат в Горната камара на руския парламент "Не е ли време правителството да постави точка в този спор и да създаде на базата на "Камчия" руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите (тоест на руските) интереси в Европа?", Лавров отговаря: "Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за мека сила, това е неин идеален образ в най-позитивен смисъл."

Подобно развитие засега няма, но преди 10 дни руският президент Владимир Путин нареди страната му да си потърси всички имоти на Русия и СССР.

Още през 2019 г. Атлантическият съвет призова премиера Кирил Петков да отнеме СОК "Камчия" от московското правителство. Нищо обаче не е предприето. Докато наскоро депутатите от "Демократична България" Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова не решиха да внесат подобно искане.

Такива инициативи вече предприеха в други източноевропейски страни. Там

върви процес, в който те си връщат териториите, отдадени на Съветския

съюз. През април 2023 г. Полша затвори руското училище във Варшава, а през ноември в Чехия отнеха собствеността на руския център в Прага.