Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

19-годишната  Ивет Стайкова
19-годишната Ивет Стайкова
  • В документа пред нотариус Чайка Бележкова актрисата посочва името на момичето и баща й Иво
  • Девойката притежава апартаменти в София и Варна, има и парцели, включително в "Траката", но не може да се разпорежда с тях
  • В банковите си сметки кинозвездата от соца оставя и 300 000 лв.

Няколко месеца преди да бъде брутално убита от внучката си Ивет Стайкова, актрисата Виолета Донева се среща с нотариус Чайка Бележкова. Двете правят завещание за имотите, парите в банкови сметки, авторските права за участия във филми и движимото имущество на кинозвездата от соца. В него като наследници тя посочва двама душа - сина си Иво Стайков и неговата 19-годишна дъщеря, която днес лежи в сливенския затвор за смъртта на баба си.

По документи 1/2-ра от имущественото състояние на Донева е собственост на момичето отговорно за мъчителната й кончина. То обаче дели всичко заедно с баща си Иво. Мъжът щеше да бъде единствен наследник, ако майка му не бе решила да впише и името на девойката до неговото.

Справка на медията ни показва, че днес Ивет спокойно може да се нарече милионерка, но няма как да се разпорежда с наследеното от нея. Причината е Чл. 3. "а" от Закона за наследството: Не може да наследява като недостоен този, "който умишлено е убил или се е опитал да убие наследодателя..., освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта, или ако е амнистирано".

Уточнение е, че в случая се изисква влязла в сила присъда.

Днес тя и баща й притежават няколко апартамента с гаражи в София и Варна. Имат парцели, пръснати из различни местности в България. Разполагат и със сумата от 300 хил. лв., която е в банковите сметки на починалата им роднина.

Какво точно им завещава актрисата?

Едното жилище се намира в софийския кв. "Изток", на ул. "Пиер Дегейтър" 4. Апартаментът е тристаен и е на 16-ия етаж. Според брокерска агенция, с която "24 часа - 168 истории" се свърза, той може да бъде продаден за 270 хил. евро. Това е началната цена, тъй като е в емблематичния за района блок номер 1. Предвид тази подробност сумата може да скочи с 25 хил. евро и да стигне крайна цена от 320 хил. евро.

Донева оставя на Ивет и Иво Стайков още едно жилище, но този път във Варна. Апартаментът е в кооперация в центъра на града. Площта му е 85 кв.м. Към него има включено паркомясто.

"Информацията, с която разполагаме, е ограничена откъм точни параметри, но вземаме предвид два факта - обяснява варненски брокер. - Първият е, че има включено паркомясто и може би говорим за нова кооперация. На второ място под внимание е финансовото положение на самия собственик и как той би обзавел имота си. Не говорим за случаен човек, а за Виолета Донева. В такъв случай аз поставям следната цена: 2000 - 2500 евро на кв.м. Тоест жилището може да стигне 200 хил. евро. Възможно е да е повече в зависимост от мебелите, поддръжката на общите части и т.н."

Според документите внучката и синът на актрисата са собственици и на парцел от 2 декара в местността "Траката" във Варна. Важно уточнение е, че той е в регулация (може да бъде застроен - бел. ред.). Цената ще бъде висока, тъй като "Траката" е едно от най-търсените места за живеене в района на морския град. Мястото е живописно и е под формата на залив с около 200 м плажна ивица. Има гора, плитки спокойни води и буна, формираща място за рибарски туризъм. Носи името си заради намерените преди години при археологически разкопки останки и артефакти от тракийски погребения.

"За местността "Траката" има важно уточнение - обяснява брокерът пред медията ни. - Цената ще зависи от това в коя част е разположен парцелът, тъй като има места с лоша канализация, както и недобра инфраструктура, тоест лош път. Отново ще взема предвид това, че говорим за актрисата Виолета Донева, както и че площта е в регулация. Предположенията ми са, че нейната собственост е в един от добрите райони там. Заключението ми е, че сумата може да стигне половин милион лева: 200 - 250 хил. евро."

Според завещанието Ивет и Иво притежават още един парцел, който отново е в регулация. Разположен е в село Луково, община Своге. Медията ни не успя да разбере точния размер на мястото, но проверка показва, че там площите са в диапазона 20 – 30 - 40 хил. евро.

"Тези цени са ориентировъчни и със сигурност не са крайни - казва експерт. - Когато имотите са наследствени и стане време за тяхната продажба, се вика т.нар. оценител. На база няколко фактора той пресмята сумата. Информацията се вписва в съда и стойността се разпределя между наследниците."

Любопитен акцент от документите, подписани от актрисата, е това, че внучката й ще наследи и авторските й права. Може би става въпрос за хонорарите, които 79-годишната жена е вземала при излъчване на филми с нейно участие.

Въпрос без категоричен отговор остава дали девойката и баща й ще разполагат с парите, които не са били по сметките на Донева, а са държани кеш в дома й. Вероятността е голяма, тъй като Виолета е криела големи суми в една от стаите на апартамента си в кв. "Изток", научи „24 часа - 168 истории". Помещението било винаги заключено. Само кинозвездата имала ключ за него. Когато Ивет и гаджето й Виктор я посещавали, тя им давала по 1000 лв. Понякога девойката й правела компания и сама. Тогава баба й я радвала с по 500 лв. Властите и до днес не изключват убийството да е станало в момент, в който внучката й е поискала повече пари, но получила отказ и се разгневила.

Възможно е част от сумите, които соцактрисата е държала в жилището си, да са били от продадени до онзи момент имоти. Наследените от Иво и Ивет сега не са единствените, които са били собственост на Донева. През 2021 г. тя е продала апартамент в центъра на Варна с площ от 87 кв.м. Той е бил на 4-тия етаж в офис сграда, в която имало и пиано бар. От сделката е взела 191 167 лв. Две години по-рано Виолета се разделя и с няколко земеделски земи, чиято площ е била около 4 декара. Местата се намирали в местностите "Амушева лъка" и "Омондрос - Неволица" в Петричко. През 2019 г. продава урегулиран поземлен имот, подходящ за жилищно строителство, в центъра на Пловдив. Той е бил на баща й капитан Павел Джингаров, разстрелян след смъртна присъда от Народния съд. На мястото е построен луксозен спа комплекс.

Може би с печалбата от всички тези сделки Виолета е помагала финансово на внучката си. Приживе тя сама е пожелала да поеме ангажимента и за нейното образование. Това признание по време на разпитите прави синът на убитата Иво Стайков, който днес не живее в София.