Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков

Кошлуков уволни Стоянович. С това заглавие професорът историк сам съобщи във фейсбук, че е свален от екрана на БНТ.

С голямо и искрено прискърбие известявам любимата си публика от ефира на БНТ, че по идеологически причини, маскирани като “защита на приличието и добрия тон”, бях свален от екран лично от генералния директор, написа Петър Стоянович в поста си.

Така че той вече няма да коментира традиционната рубрика “Живите архиви”, която е част от магазинното предаване “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ1 всяка събота.

Съобщението на професора идва два дни преди поредното издание, в което той излизаше на екрана всеки път в 9,45 ч. Факт е, че именно заради неговото умно и забавно присъствие стотици зрители сядаха пред телевизорите в уречения час.

Нямаше го обаче и в предаването на 16 декември, но без обяснение за липсата му. Въпреки това някои негови познати допуснаха, че Стоянович май няма да се появи повече.

Не коментирам, заяви кратко генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред “24 часа”, попитан защо сваля Петър Стоянович от съботното токшоу. Така и не станаха ясни мотивите за решението му, макар че медийни експерти заподозряха, че Кошлуков се пази да не бъде уволнен от Съвета за електронни медии заради системни нарушения.

Причината е, че тв участията на професора, който беше министър на културата в правителството на Орешарски, имат своя предистория.

През март СЕМ състави акт и глоби БНТ заради думи на професора, изречени в рубриката му. В наказаното предаване Стоянович разказваше с хапливото си чувство за хумор за месопроизводството преди 1989 г. Според медийните надзорници езикът му е нарушил “добрите нрави” - норма, която присъства в Закона за радиото и телевизията.

Още тогава Кошлуков обясни пред СЕМ, където даваше отчет за дейността на БНТ, че ще има преразглеждане на рубриката на Стоянович. “Професорът не внимава много с езика си сутрин рано”, каза тогава тв шефът.

След наказанието участията на Стоянович започват да се записват предварително и в петък следобед се гледат от редакторите, за да няма отново груба или вулгарна реч. Въпреки това понякога оставали определени изрази, като “ще ги ритам оттук до Перник” примерно, разказаха хора от телевизията.

Затова подозренията им са, че Кошлуков се е презастраховал пред СЕМ със свалянето на Стоянович.

Според медийния закон мандатът на генералния директор на БНТ (а и на БНР) се прекратява предсрочно, ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори. Според юристи понятието “системни” означава поне три нарушения.

Впрочем в практиката на СЕМ вече съществува прецедент, при който покойният днес Кирил Гоцев бе свален като генерален директор на БНТ за системни нарушения на медийния закон. Той заемаше поста в периода 2002-2003 г.

Ето какво още написа Стоянович в профила си:

Споделям като историк, че е странно в модерното време да ставаме свидетели на практики от минали времена, но явно има хора, които могат само друго да правят с ножа, а не хляб да режат.

На нацията и нейните управляващи оставям за размисъл какви хора ги представляват по високите етажи, примерно на десетия.

Не унивайте и до нови срещи.

В същото време вълна от защита на Стоянович заля фейсбук досущ като през март, когато той пак изчезна от екрана заради глобата на СЕМ. Част от коментарите в мрежата гласят: “Жалко за тях. Ние ще ви следваме и ви чакаме на екран в друга медия”, “Често ми се налага да казвам по разни поводи, че фейлетоните осмиват, а не са инструкция! За нас зрителите е много жалко, че няма да ни радвате от екрана!”, “Може да се каже, че превзе десетия етаж (там е кабинетът на генералния директор на БНТ - б.р.) морално, очаквам скоро и физически”, “Вкъщи и детето, дето е на 7 само, и то знае, че в събота сутрин не се играе на плейстейшън, защото се гледа Петър Стоянович!”.

Не липсват и противоположни мнения в стил: “Министър на Орешарски се оплаква от цензурата на политически затворник”, макар че са значително по-малко.