Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев държи оставката си, преди да я скъса. Вдясно от него е заместничката му Даниела Машева СНИМКА: Румяна Тонева
Иван Гешев държи оставката си, преди да я скъса. Вдясно от него е заместничката му Даниела Машева СНИМКА: Румяна Тонева

Шестима експерти не знаят можел ли е да убие бившия главен прокурор

2,5 килограма взрив, внесен от чужбина, е бил ползван при атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев през май. Веществото е нитропент и е бризантно.

Нитропент не се произвежда у нас, но се внася. Ако е вкарано нелегално, ще става дума и за контрабанда. То е било поставено в самоделно взривно устройство, а експлозията е била активирана чрез електрически импулси, установило разследването. Въпреки че експертизата бе изготвяна 7 месеца от 6 вещи лица, тя не могла да каже дали взривът е можело да убие бившия главен прокурор. Той се возеше с бодигардовете си от НСО в кола с най-висока степен на бронировка, каквато и президентът не ползва. Разследването ще установи дали самоделната бомба е можела да застраши живота на Гешев с помощта на допълнителна експертиза. При нея ще се разчита на компютърни модулации, обясни градската прокурорка на София Илияна Кирилова.

Взривът избухна на 1 май в местността Ярема между София и Самоков. Гешев пътувал към София, което било негов обичаен маршрут.

Гешев твърди, че това е бил опит за убийство. Същото казваше в първите дни на атентата и шефът на следствието, а в момента главен прокурор Борислав Сарафов. Той дори цитира израелски експерт, който огледал мястото. Впоследствие именно чужденецът стана причина прокурорската колегия на ВСС да внесе искане за оставката на Гешев. Така уж главният прокурор опорочил разследването, като допуснал израелеца на мястото на взрива. Впоследствие се оказа, че Гешев е издал устна заповед, а мъжът е гледал през огражденията. Така от колегията оттеглиха искането си.

Чужденецът обаче все пак стана причина за отстраняването на Гешев, макар и косвено. Той даде пресконференция за атентата, както и за искането за отстраняването му. На нея демонстративно скъса оставката си. Изрече и фразата “политическия боклук”. Заради нея колегията поиска нова процедура, която завърши с отстраняването му на 16 юни. Дни след това той сам напусна прокуратурата.

Още преди брифинга пък Сарафов влезе в конфликт с Гешев. Обвини го, че изпълнява политически поръчки и години наред е мачкал разследвания срещу властта. Даде и пример, че част от тях са възобновени след искането за оставката на Гешев.

Задържан за взрива няма. Версиите са широкообхватни - от опит Гешев да напусне поста до инсценировка. “След като приключим разследването ще имаме една и ще я обявим пред медиите”, посочи зам. градският прокурор на София Христо Кръстев.