Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радиоводещият Петър Волгин СНИМКА: "24 часа"
Радиоводещият Петър Волгин СНИМКА: "24 часа"

Петър Волгин поиска, но не бе допуснат до изслушване в СЕМ

Съмненията в цензура щяха да са по-големи, ако беше решено това интервю да не бъде взимано, каза генералният директор на радиото Милен Митев

Ще има нови правила в общественото радио, но без да са свръхнамеса в работата

Петър Волгин е бил поканен да присъства на срещата на Програмния съвет, но е отказал. Ако априори беше решено това интервю (с руската посланичка Елеонора Митрофанова - б.р.) да не бъде взимано, щеше да има много по-големи съмнения за цензура в БНР. Това заяви генералният директор на общественото радио Милен Митев на среща със Съвета за електронни медии.

20 минути преди началото й - в 12,41 ч, в СЕМ е постъпило официално искане от Петър Волгин да бъде изслушан, за да разберат членовете на съвета какво се случва в радиото, обяви председателката на СЕМ Соня Момчилова. В искането си Волгин пише още, че спряното интервю е "класически случай на цензура" и "удар върху свободата на словото". Тъй като части от интервюто вече били станали публични, той смята, че има риск България да бъде вкарана в международен скандал. "Надявам се

СЕМ да направи така, че българските слушатели да чуят интервюто",

пише още Волгин.

Генералният директор на БНР Милен Митев и управителният съвет на радиото на среща със СЕМ
Генералният директор на БНР Милен Митев и управителният съвет на радиото на среща със СЕМ

Членовете на СЕМ обаче отхвърлиха желанието му и не го допуснаха на срещата.

"Не може да кажем какво е редно или нередно, тъй като не сме чули интервюто, а не може да се сезираме по неизлъчен материал", каза Габриела Наплатанова, член на съвета.

Същевременно председателката на СЕМ Соня Момчилова обясни, че при тях са пристигнали много сигнали във връзка с решението на БНР интервюто да не се излъчва.

"Още същата вечер (в събота, когато се разбра, че интервюто е свалено - б.р.) заваляха и молби да предоставим интервюто по Закона за достъп до обществена информация", каза Милен Митев. По думите му юристите на БНР проверяват дали това може да се случи.

Той обясни, че още при планирането на интервюто е предоставена информация, че са отправени покани и към руското, и към украинското посолоство. От украинското посолство обаче не е имало отговор.

Митев разказа, че интервюто е било записано в четвъртък, преведено е и монтирано в петък следобед към 19 ч. Затова програмният съвет не е знаел какво ще бъде излъчено. След изслушването в петък вечерта е решено, че то не отговаря на редакционните стандарти, като решението не е основано на личността на руската посланичка, нито на Волгин.

"Предварителното предпоставяне, че Волгин няма как да направи интервюто както трябва, би било погрешно", каза генералният директор. Той отрече да е имало намеса и цензура заради декларацията на една политическа сила (депутатът Делян Пеевски от ДПС излезе с позиция в петък, че интервюто не трябва да бъде излъчвано - б.р.).

"Ако беше излъчено, щяхме да бъдем обвинени, че сме повлияни от друга политическа партия", каза Митев. По думите му БНР не се меси в политиката, то е обективно и само отразява това, което се случва.

Логиката на поканата за интервю е била, че посланикът не е присъствал доста време в български медии. "Забранени събеседници в БНР няма, но има такива, към които подхождаме с повишено внимание", обясни Митев.

Отскоро той е член на ръководството на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и е проверил, че

и в други европейски държави е имало интервюта с руски посланици

след започването на войната, макар и не много често. Журналистите са били много остри, дори нападателни, "не се наемам да кажа дали това е правилният начин", каза Митев.

Той обясни, че въпреки поканата да присъства на Програмния съвет, Волгин е отказал. Генералният директор също не е участвал. Там е бил неговият заместник Валери Запрянов, за когото по правилник това е задължение, но без право на глас.

"Не смятам, че 16 човека, 8 от които работят в страната, биха били лесно убедени да гласуват единодушно", каза Митев, разяснявайки дейността на Програмния съвет, в който влизат всички директори на националните, дигиталните и регионалните програми на БНР.

Изслушана е и Диана Янкулова като председател на редакционната колегия в БНР. Нейното становище е било, че интервюто не е трябвало да бъде взимано.

Според Митев обаче, ако априори е било решено това интервю да не бъде взимано, е щяло да има много по-сериозни съмнения в цензура. "Но всеки записан материал сме длъжни да го чуем, преди да излезе в ефира."

Шефът на БНР обяви, че ще има нови правила за планиране, но те няма да са свръхнамеса в работата на журналистите. Същевременно ще бъдат с ясен сигнал до всички, както и до конкретния водещ, че всяка свобода се ограничава от определени правила.

"От практиката си знам, че никога пожар не се гаси с бензин - каза Валери Запрянов, който е член на УС на БНР. - Когато едно общество е толкова разделено, когато има огромен конфликт, свързан за някого с памет, за други с армия, окупирала България, когато една статуя се реже като в кланица, обществените медии трябва да са особено внимателни. Не може да се предизвика допълнителен пожар. Аз

не бих пуснал точно в този момент интервю с посланик Митрофанова

Запрянов обясни, че коментарът е лично мнение на автора, а да правиш интервю, в което интервюираният може да каже нещо неочаквано и страшно, не е твоя вина. "Но е журналистическа вина да зададеш въпрос, да получиш отговор, който да не дава отговор на много въпроси на обществото, и ти да не го продължиш. Това е работата на журналиста - да стане ясна позицията на руската страна, на посланика."

По повод въпроса дали е имало политически натиск за решението на БНР, Запрянов отговори: "Може в душата си да съм най-големият цензор, но нещата в БНР са такива, че никой не може на своя глава да наруши свободата на словото. Не можем да накажем, може само да посъветваме".

Известният журналист допълни, че БНР за втора поредна година е посочено от слушателите за медията с най-голямо одобрение в България. "За да бъде така, дял имат и Петър Волгин, и Силвия Великова, защото поставят остри въпроси, дават думата по различни теми и различни интервюирани", каза Запрянов.

Пролет Велкова поиска достъп до документацията от обсъжданията на предаването "Политически НЕкоректно" от Програмния съвет на БНР за година назад, за да се види как е съблюдавано спазването на етичните стандарти.

Соня Момчилова я репликира, че СЕМ има право да следи програмната политика чрез своя мониторинг. Другото било намеса в редакционната политика.

"Каквито документи поискате като регулатор, ще ви ги дадем", каза шефът на БНР Милен Митев.

Накрая Момчилова поздрави всички с настъпващите коледни и новогодишни празници.