Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миналата седмица, докато депутатите гласуваха сурови наказания за всеки, който посегне на лекар, един 69-годишен мъж издъхна в линейка в София заради малшанса да живее в кв. Обеля, вместо в кв. Света Троица.
Не обаче дългото разстояние до болницата стана причина за тази смърт, а отказът на медик в Трета градска да приеме умиращия човек, защото не живеел в същия район.
Като оставим настрана факта, че райониране при спешни случаи няма от години, този лекар наруши всички възможни правила и норми като Кодекса на професионалната етика, Националния рамков договор. И най-вече като представител на тази възможно най-хуманна професия демонстрира липса на най-елементарна човещина. За Хипократовата клетва няма и смисъл да споменаваме - явно днес тя е някаква отживелица...
Докторът от Трета градска удари дъното и хвърли петно не само върху себе си и болницата, но и върху цялата гилдия. И точно за това лекарското съсловие преди всичко трябва да има интерес подобни случаи да бъдат разследвани и наказвани строго.
Случаят от миналата седмица не е първият - имаше такива инциденти с хора с инфаркт, дори с деца - което изисква адекватна реакция - за отказ от лечение трябва не само да се прекратяват лекарски права, но и да се носи наказателна отговорност.
За момента практиката показва, че при лекарски грешки и немарливост, дори и при случаи на причинена смърт поради непредпазливост най-често наказанията са глоби и забрана да се практикува професията в срокове до 2 години.
От една страна, ясно е, че няма съдия, който да прати в затвора медик с чисто съдебно минало, от друга, това не устройва по никакъв начин близките на дете, починало в болница след серия от лекарски грешки.
На почернените родители няма как да обясниш, че докторът може да бъде глобен по Закона за здравето между 500 и 1500 лева за мъртвото им дете, а един бракониер например за убита сърна плаща 4500 лв.
Не са много логични тези цифри, нали? Очевидно е - зее дълбока пропаст между причинените на пациента и близките му болки и страдания и възмездието за виновника.
Суровите наказания за всеки, който посегне на медик по време на работа, трябва непременно да бъдат приети от парламента. Лекарите трябва да бъдат добре платени и да работят спокойно. Но и да носят адекватно произтичащите от това отговорности.