Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл Болкан"
Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл Болкан"

Балкански синдром - колкото по-болно е едно общество, толкова по-болно реагира, обяснява Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл Болкан"

- Г-н Симеонов, на какво се дължи възходящият тренд у нас в продължение на повече от 10 години за употреба на антибиотици? А за 2021 г. на първо място е Румъния, на трето - Гърция.

- Има структурни предпоставки. Изглежда като особеност на региона, балкански синдром. Синдромът на догонващия, недоверчивия към официалните разкази, синдромът на застаряващото общество.

- А по-специално за България?

- Като си едно от най-болните общества въобще в Европа, ясно е, че потребяваш най-много лекарства, включително и антибиотици. Като здравен статус ние, българите, сме кошмар - големи нива на хронични заболявания, високо ниво на смъртност поради социално значими болести, множество гета.

- Какво говори това за нас като нация? По-глупави ли сме от другите в ЕС?

- Не, много скептични, недоверчиви и препатили сме. Обяснението е, че колкото по-бедно, застаряващо и нещастно е едно общество, толкова по-малко вярва на всичко, което разказваме, и предпочита да се самолекува по радикален начин. И толкова по-болно реагира на моменти.

Едно от най-важните обстоятелства обаче е и състоянието на здравната ни система. Тя гълта все повече пари, а хората не стават по-доволни от нея. Училищното образование го закрепихме. Учителите стачкуваха и се стигна до реална реформа. В системата на здравеопазването не става реална реформа, особено в болничната помощ, а това задълбочава ефектите.

Трета предпоставка е, че официалните източници на информация все повече се отбягват. Особено след началото на ковид и войната. След като отменихме другата гледна точка, тласнахме големи групи хора към откровена шарлатания. Стана безинтересно в основните медии и хората отидоха при първия ютюбър, който им попадне. Това имаше обратен ефект - казахме им, че нямат право да мислят, а да ни слушат нас. Те ни казаха: "Гледайте си работата".

- След въвеждането на електронните рецепти драстично намаляха продажбите на антибиотици. Трябва ли да има радикални мерки, за да се променят нещата?

- Това е друг симптом. С тези електронни рецепти станаха големи скандали, които показаха, че обществото ни страда от системна импотентност. Дори не можем да вземем радикално решение. Винаги има обществена съпротива, все някоя гилдия мрънка. Това, че не можем да вземем решение, е голям проблем за България. Всичко се налага много бавно, елитите не могат да налагат волята си.