Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ахмед Ясин остава инвалид на 12 г. след спортна травма, причинила парализа от кръста надолу.
Ахмед Ясин остава инвалид на 12 г. след спортна травма, причинила парализа от кръста надолу.
  • Един от тях е духовният водач Ахмед Ясин, парализиран от 12-годишен от кръста надолу, ослепял с едното око в затвора и оглушал
  • Израел обяви, че е бомбардирал дома на Яхя Синвар, член на политическото бюро на “Хамас”
  • Друг предсказва смъртта си от израелска ракета 2 седмици преди това. Предпазва се чрез жив щит около месец, но го издебват

Израел е успял да ликвидира повече от 12 топлидери на “Хамас” през годините. Най-често чрез ракетен обстрел по колите или къщите им от хеликоптер “Апачи”. Сред поразените са легални и нелегални водачи, инженерни и компютърни спецове.

В понеделник, 9 октомври, Тел Авив показа кадри от разрушени сгради и съобщи, че е сринал до основи къщата на един от членовете на политическото бюро на “Хамас”, който има роля и във военното крило - Яхя Синвар.

Той също е лежал в затвора няколко пъти, като последния път за 22 години. Има 4 доживотни присъди. Правил е два опита за бягство, но е бил разкриван точно преди акцията. Докато е зад решетките, е бил опериран от тумор в мозъка, за да се спаси животът му.

Синвар е признавал пред журналисти, че Иран е най-големият поддръжник на военното крило на “Хамас” - бригадите “Из ад-Дин ал-Касам”.

Израел е изстрелял ракета и е сринал дома му през 2021 г. На следващата седмица обаче той се появява няколко пъти на публични места и дори дава пресконференция. На нея споменава, че ще се прибере пеша и

провокира израелския

министър на отбраната

да вземе решение за

ликвидирането му

в следващите 60 минути. В следващия час той се разхожда по улиците и си прави многобройни селфита. След нападението на 7 октомври домът му отново е атакуван от израелските сили. Според Израел той е мъртъв.

Тел Авив съобщи за смъртта и на друг лидер - Айман Юнис, който е застрелян заедно с няколко души от семейството си.

Ликвидирането на лидери на терористичната групировка обаче е стара практика. През 1996 г. е убит един от бившите военни командири на “Хамас” - Яхя абд ал-Латиф Аяш. Известен е със саморъчно направените бомби “Майката на Сатаната” - ацетон и кислородна вода или перхидрол.

Започват да го следят изкъсо след смъртта на бившия премиер Ицхак Рабин предишната година. Знаят, че лидерът на военното крило на “Хамас” понякога остава да спи при своя приятел Осама Хамад. Израелската служба за вътрешна сигурност “Шин Бет” вербува чичо му - Камил Хамад.

Дават му телефон

с бръмбар,

който да предостави на племенника си. Аяш често използвал мобилния на Осама. Това, което контраразузнаването не казва на чичото, е, че освен подслушвателно устройство в него има и експлозив.

Когато на 5 януари 1996 г. на същия апарат звъннал бащата на Яхя, израелски самолет прехваща разговора и когато потвърждават, че това е Аяш, го взривяват дистанционно.

Наследникът му като командир на военното крило на “Хамас” - Салах Шехаде, пък е убит с еднотонна бомба. При удара загиват жена му и дъщеря му, както и цяло семейство съседи. 8 къщи са напълно разрушени, 9 - частично и 20 са повредени при атаката. Ликвидирането на Шехаде е доста противоречиво прието, много страни осъждат начина, по който е направено - през нощта, в гъсто населен жилищен район и с невинни жертви.

Неговият гуру и един от най-знаковите палестински шефове, които израелците са ликвидирали, е духовният водач Ахмед Ясин, основател на палестинското движение,

наречен от Израел

“масов убиец” и “мозък

на палестинския терор”.

Уюбит е при нападение с ракета от хеликоптер през март 2004 г. Заедно с него загиват двама от синовете му и още 7 души. Улучен е от ракета, изстреляна от F-16, на излизане от джамия в Газа след утринната молитва.

Тогава лидерът на т.нар. “Бригади на мъчениците от Ал Акса” на Западния бряг - Закария ал Зубайди, обеща бързо отмъщение.

“Нашият отговор на убийството на шейх Ясин няма да бъде като всеки друг. Тези, които са поръчали убийството, са направили голяма грешка. Те ще платят много скъпо - заяви той. - (...) Съпротивата ще се засили след смъртта на шейха. Нашите бригади ще отвърнат и отговорът този път ще бъде по-болезнен.”

Самият Ахмед Ясин никога не е воювал. Спортна травма на 12-годишна възраст уврежда гръбначния му мозък в областта на шията, парализира краката му и той остава за цял живот в инвалидна количка.

Още в младите си години е повлиян от идеологията на организацията “Мюсюлмански братя”, която вдъхновява ислямското палестинско движение. Кариерата му започва като учител по арабски и религиозен проповедник.

Подобно на всички останали лидери на “Хамас” попада няколко пъти в затвора, защото провежда политика на въоръжена съпротива срещу Израел и извършване на самоубийствени атентати. Става движеща сила на военните бригади “Ал Касам” на групировката. По време на разпит признава, че е възложил създаването на военното крило. Той е автор и на първия устав на организацията. Много скоро след това Тел Авив я забранява.

Ясин е осъден на доживотен затвор за подбудителство към убийството на двама израелски войници и на палестинци, сътрудничели на властите.

Зад решетките остава сляп

с дясното око, оглушава и

получава респираторни

проблеми. Но заради провал на операция на МОСАД в Йордания е освободен и в ивицата Газа е посрещнат като национален герой. И продължава да проповядва за атентати срещу граждани на Тел Авив.

В интервю за “Вашингтон пост” през 1997 г. нарича самоубийците, нападнали израелци, “мъченици, които търсят живот за себе си след смъртта и живот за своя народ след мъченическата си смърт”.

Занимава се и с финансирането на организацията. През 1998 г. за 4 месеца успява да набере 50 милиона долара помощ за “Хамас” от арабските страни. И продължава да проповядва за убийства и атентати. В този период се влошават отношенията му с лидера на палестинските територии Ясер Арафат, като критикува заради корупцията в обкръжението му. Арафат се опитва да го постави под домашен арест. Но така и не успява.

Двамата са конкуренти

още от края на 80-те

години на миналия век,

когато духовният водач оглавява “Мюсюлмански братя” в ивицата Газа, а другият е шеф на Организацията за освобождение на Палестина. Тел Авив залага на първия, защото смята Арафат за по-опасен. По-късно съжалява, тъй като Ясин основава “Хамас”.

Парализираният духовен водач е пряко свързан и с единствената документирана връзка между “Хамас” и “Ал Кайда”, пише в анализ на Вашингтонския институт. Набил Аукал, активист на палестинското движение, е вербуван за военно обучение в лагерите на Осама бин Ладен в Афганистан. След това той посещава Ясин, който назначава “посветения” за посредник и му дава 5000 долара за финансиране на терористичната му клетка в Газа.

Впоследствие му предоставя още толкова за допълнителна подготовка, когато Аукал иска да се върне в Афганистан и Пакистан с още един човек от групата си. Парите са използвани за прикритие пред израелските власти, че младите мъже имат нужда от лечение в Йордания.

След убийството на Ясин един от приближените му и тогавашен говорител - Абдел Азис ал Рантиси, постоянно използва цивилни като живи щитове, за да не бъде ликвидиран. Наричат го “Лъвът на Палестина”. Но в един момент израелците пробиват - при операция на военновъздушните сили с ракети “Хелфайър” от хеликоптер срещу колата му. Заедно с него загиват един от бодигардовете му и 27-годишният му син Мохамед. Четирима минувачи са ранени. Това е вторият опит за убийството му. Веднъж преди това успява да оцелее.

Две седмици преди да го уцелят смъртоносно, по повод ликвидирането на Ясин той заявява пророчески: “Смъртта е смърт, независимо дали настъпва чрез убийство или от рак. Нищо няма да се промени.

Ако трябва да избирам

между “Апачи”

или сърдечен арест,

предпочитам “Апачи”.”

Рантиси е от хората, които започват първата интифада през 1987 г., след като е следвал в Египет и става привърженик на “Мюсюлмански братя”. Подобно на останалите лидери на “Хамас” е арестуван многократно и при един от престоите си в ареста научава наизуст Корана.

Година преди него е застрелян друг знаков водач на палестинците - Исмаил Абу Шанаб. Той е политически лидер, който в един момент се обявява против самоубийствените атентати. Но преди това участва в планирането на един от тях през 2001 г., в който загиват 25 души. Заловен е от израелските власти и е

вкаран в единична килия

под земята като особено

опасен затворник

Там прекарва две години.

По-късно проповядва умерени идеи и е бил свръзка между “Хамас” и палестинския президент Махмуд Абас. Убит е с ракета, изстреляна по колата му през 2003 г. като отмъщение заради атентат в автобус в Йерусалим, при който загиват 20 ортодоксални евреи, между които и 6 деца.

Има и един висш представител на групировката, който се прострелва в главата сам по погрешка. Имад ал Алами проверявал личното си оръжие вкъщи. Поне това е официалната версия. Умира три седмици по-късно. В политическата йерархия той е отговарял за връзките с Иран, тъй като години наред е бил главен пратеник там.

Преди две години Израел се похвали и с убийството на двама други висши командващи - Басем Иса, командир на бригадата за град Газа, шефа на кибер групата Джамаа Тахла, шефа на проучвателния екип Джамал Забеда и шефа на инженерите Назем Хатиб.

Списъкът може би не е пълен, а атаките на силите на Израел срещу местонахождението на ключови фигури на “Хамас” продължават.