Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Оливия Колман ми каза след един от дублите, които правихме: “Прекрасно изпълнение! Благодаря ти!”
  • Дойдох сам в западния свят. Без пари. Без да познавам никого. За да развивам таланта, гарантиран ми от Господ, а не от шуробаджанашки и необразовани “артистични” лобита
  • Пиша сценарии за филми, сериали и всичко, което излиза на екран. Имам страст за това

Носителката на “Оскар” Оливия Колман остава впечатлена от играта на Венцислав Янков, с когото си партнира в хитовия минисериал “Тайно нашествие” (Secret Invasion). Българският актьор, който у нас всички още свързват с култовата роля на Малкия близнак Ники в “Под прикритие”, играе руски командир от Федералната служба за сигурност в няколко епизода на продукцията на “Марвел”.

Янков вече не живее в България, а в Обединеното кралство, където завършва наскоро и престижния университет Falmouth със специалност “Сценарий/писане за екран”. Актьорът успешно се лансира във филмовата индустрия там, като освен всичко участва в сезон 3 на британския телевизионен сериал “Убивайки Ийв”, а тепърва ще се изявява в обещаващи продукции, които още не може да издава.

- Как се сдобихте с роля в “Тайно нашествие”, ставайки част от киновселената на “Марвел”?

- С лудост. Аз съм ненормален. Аз съм романтичен дивак. Фактът, че продължавам да се занимавам с този занаят, го доказва. Дойдох абсолютно сам в западния свят. Без пари. Без да познавам никого. Както казва Вонегът: “Не е задължително да сте луд, за да работите при нас, но все пак помага.”

Спечелих този каст с таланта ми, даден от Господ, с 24/7 труд и огромна доза инат.

- Какво беше за вас партньорството със Самюел Джаксън и Оливия Колман?

- За мен е изключителна чест да бъда част от този звезден екип, изграден от изключителни и класни актьори! Едно от наистина големите предизвикателства в моята кариера. В сериала си партнирам предимно с една от най-прекрасните и значими актриси в световното кино на нашето време, Оливия Колман! Нещото, което ме направи истински щастлив и удовлетворен, е, че след един от дублите, които правихме, тя се обърна към мен и каза: “Прекрасно изпълнение! Благодаря ти!”

Благодаря на Господ, на агента ми Патрик Уорингтън и на “Марвел студио” за доверието да бъда част от този проект.

- С Ирмена Чичикова участвате в едни и същи епизоди, как оценявате и нейната игра?

- Достойно. И двамата стоим достойно в този сериал. И имаме достойно място на световната сцена. На света тепърва му предстои да ни открие. И така трябва да бъде. Това е в реда на нещата. Господ да е с нас!

- Като актьор какво мислите за целия този свят на супергерои и влиянието му върху киното като индустрия, от една страна, а от друга - върху киното като изкуство?

- Като че ли доста хора подценяват тези филми. Според мен - неоснователно. Те имат своето място в киноиндустрията. В противен случай нямаше да ги има. От актьорска гледна точка това на първо място е работа за всички мои колеги. Второ, участвайки в този жанр филми, актьорите се научават да правят неща, които в други жанрове нямат възможност.

Това е много труден жанр за всички замесени в направата му. Изисква се много голямо въображение и креативност. Актьорите трябва да имат изключително добра физическа форма, освен всичко друго. Сигурен съм, че до голяма степен всеки актьор, участвал в подобен филм, е надскочил себе си в много отношения и би го потвърдил, ако го попитате. Освен всичко друго тези филми са забавни. А една от задачите на киното и на изкуствата като цяло е първо да забавляват. Останалото идва после за тези, които го могат, а “Марвел студио” го могат и това е доказано чрез огромната фен маса, която имат.

- Какво е нужно, за да може един актьор да пробие в този тип продукции и колко жестока е конкуренцията?

- Вяра, много работа и инат. Аз нямам конкуренция. Не се състезавам, защото съм единствен и изключителен по своята същност и природа. Както всеки човек е. Всичко, което е мое - идва, а ако не е още - рано или късно ще дойде при мен.

- Липсва ли ви епохата на “Под прикритие” - снимките с колегите и цялата мания по сериала?

- Не.

- Как успехът на поредицата повлия на вас самия?

- В цивилизования свят след успешен проект като “Под прикритие” участниците в него имат възможността да избират следващите си проекти или да създават свои такива, ако имат идеи за тях. В България това не се случи. Не смятам, че се случва и в момента.

Както казва колумбийският писател и интелектуалец Николас Гомес Давила: “За да се унищожи една цивилизация, не е нужно насилие. Всяка цивилизация умира от безразличието към уникалните ценности, които са я създали.

- Какво мислите за българските сериали в момента?

- Не мисля за тях. Нямам време за неща и хора, които нямат душа.

- Разочарован ли сте и защо от киноиндустрията у нас?

- В България няма киноиндустрия. Няма воля, за да има такава

- Защо напуснахте страната?

- За да развивам талантите си, гарантирани ми от Господ, а не от шуробаджанашки и необразовани "артистични" лобита, които да ги омаловажават и пренебрегват.

Психически здравият човек обича тези, които го обичат. Той стои там не където го толерират, а там, където го възхваляват.

- Коя е най-трудната и предизвикателна роля, която сте играли?

- Може би тази на Малволио от “Дванайсета нощ” на У. Шекспир. Един от знаковите характери в пиесите на Шекспир. Предвид казаното до момента упражнението тогава още повече се усложни, защото имах само две седмици да науча ролята. Справих се. Беше добра работа.

- Преди няколко години впечатлихте театралната публика в Обединеното кралство с вашата авторска постановка “Не може да бъде”. Сега имате ли време за сцената?

- Не. Нямам време за това в момента.

- Разкажете повече за вашия сценарий за филм с работното заглавие “Дуел”, който искате да осъществите?

- Завърших съвсем наскоро обучението си в един от много престижните университети в Англия - Falmouth University със специалност “Сценарий/писане за екран” (Screenwriting/writing for the screen). Пиша сценарии за филми, сериали и всичко, което излиза на екран. Имам талант и за това. Имам и страст към него. До момента съм написал три пълнометражни филма, пилотен епизод за сериал и един късометражен филм, който всъщност се казва “Дуел” и който възнамерявам да заснема. За какво тази история разказва, ще запазя в тайна. Надявам се зрителите да разберат, след като го видят на екран. Както всичко, което съм написал до момента, той е достатъчно нестандартен и провокативен.

И разбира се, разказва за човешката природа такава, каквато тя е. Животински агресивна и копнееща за внимание и любов, от друга страна. Ще бъде забавно.

- С какви проекти сте ангажирани в момента?

- Получих покана от продуцентите на “Убивайки Ийв” (Killing Eve) - изключителен английски сериал, в който участвах преди време, да бъда част от новия им проект. Не мога да разкрия повече за него, тъй като имам договор за конфиденциалност. Има още няколко проекта, които са на линия, но поради същата причина не мога да ги коментирам. Вярвам, че Господ вярва в мен и най-доброто предстои.

- Как минава един ваш ден?

- Денят ми започва със спорт. След това взимам душ. След това се поглеждам в огледалото и си казвам, че съм прекрасен и изключителен актьор, защото наистина съм такъв. След това започвам да работя. Правя проби за филми, чета книги, гледам филми, пиша. След това правя секс. Много обичам да правя секс. Смятам, че най-интимната ни същност не се изразява никъде другаде така, както в еротичния ни избор. 

Отделям достатъчно време да се изучавам. Да разбера кой съм, тъй като основното ни задължение на тази планета е да си спомним кои сме. Тогава бихме могли да бъдем полезни на себе си и околните. Това работи както за мен, така и за занаята, който практикувам, защото животът и актьорската професия са едно и също нещо. Защото единственото, което човек трябва да прави в този занаят, е да разказва за себе си.

За мръсните си истини, в които публиката да се разпознава. Само тогава един актьор може да е интересен за нея, защото всички имат мръсни истини.