Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Дянков. СНИМКА: АРХИВ
Симеон Дянков. СНИМКА: АРХИВ

Това е лесно направен бюджет - лесните решения се взимат, а трудните - не и остават занапред. Най-лесното решение е да се вземе печалбата на всички държавни и търговски дружества в енергетиката и оръжейната промишленост и по този начин се закърпва бюджета за 2023 г. Докато трудни решения като връщането на ДДС на предишното ниво от COVID кризата или не са взети, или са частично взети.

Този коментар направи бившият финансов министър Симеон Дянков с онлайн включване от Вашингтон за Нова тв.

Казвам това, защото още след месеци ще имаме пак проблеми с бюджет 2024 г., което явно е показано в 3-годишната рамка, където и за следващите две години имаме дефицити над 3,5%, допълни той.

Дянков коментира, че ако се върне ДДС на нивото преди COVID кризата, това ще налее още 400 млн. лева до края на годината. „Другата непопулярна мярка, която беше избегната, беше да се отрежат енергийните помощи за бизнеса. От това можеха да влязат още около 800 млн. лева в хазната до края на годината. Но това е лесно направен бюджет и кабинетът не успя да влезе в по-непопулярни мерки. Това означава, че още от следващата година ще имаме дефицит над този на Маастрихтските критерии. Тоест прогнозата е за над 3,6 на сто. Такива са прогнозите и за 2025 година. Това реално означава, че ние, или по-скоро финансовият министър се отказва от влизане в еврозоната преди 2028 година”, категоричен е той.

Той предупреди, че някои от държавните дружества може да стигнат и до фалит. „особено в енергетиката, където и преди държавата иззе голяма част от печалбите им. Това стана и миналата година, и в началото на тази година. А сега искат да вземат на 100 процента за миналата година останалите пари. Така държавните дружества няма да могат да инвестират”, подчерта той. И допълни, че подобна е ситуацията и в оръжейния сектор.