Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Срива ли се легендарната муза под психологическите манипулации на съпруга си?

В новия си дом младата и красива Паула е измъчвана от шумове, идващи от тавана, като в същото време светлините от газовите лампи отслабват без видима причина. Нейният съпруг Грегъри, чувайки какво я притеснява, уверява Паула, че това е само плод на нейното въображение. В същото време се промъква скришом на тавана през съседната къща, за да тършува из богатствата на нейната леля, която той лично е убил по-рано, а включвайки светлините горе, намалява газа към лампите на долния етаж. Бавно и систематично с поредица от много други манипулации той се опитва да убеди жена си, че е луда.

Такава линия следва историята във филма „Газова светлина“ от 1944 г. на Джордж Къкър по едноименната театрална пиеса на Патрик Хамилтън от 1938 г. За изпълнението си в ролята на Паула холивудската икона Ингрид Бергман получава първия си „Оскар“. От този сюжет произлиза терминът gaslighting – „газово осветление“ или „затъмняване“, което е форма на психологическа манипулация, при която насилникът се опитва да посее съмнение и объркване в съзнанието на жертвата си. Обикновено газлайтърите се стремят да придобият власт и контрол над другия човек, като изкривяват реалността и го принуждават да постави под въпрос собствената си преценка и интуиция.

„Затъмняването“ е един от основните методи при нарцистичното насилие, което може да причини значителна вреда и да доведе до дългосрочни емоционални и психически щети за другия човек. Насилникът може да действа по този начин, когато неговият авторитет е предизвикан или заради страх от изоставяне.

Така стигаме до същинската героиня на този текст - до музата на музите, която се превръща в най-лудата от лудите. Редом с нейното име над 80 години върви въпросът: „Колко луда всъщност е била?“

А дали изобщо е била? Въпреки своите безконечни престои в психиатрични клиники. В тези пъклени затвори, в които, ако веднъж човек попадне, никой не би му повярвал, че може да е нормален, и няма значение дали наистина е. Присъдата, простете - диагнозата, е произнесена още на вратата. Та нейният прочут съпруг така или иначе не спира да разказва и да повтаря навсякъде и на всички, че жена му е луда. Може и да е била, може и да е изгубила здравия си разум, докато светлината на лампите е премигвала, а може и да не е... Но в крайна сметка Зелда Фицджералд, некоронованата кралица на джаз епохата, талантливата писателка и художничка с неудържим дух, изгаря жива като птица в клетка, затворена в изолирана електрошокова зала, в която избухва пожар.

Официалният медицински доклад предполага, че Зелда е чакала електрошокова терапия и е можела да избяга, ако не е била упоена. Ретроспективен прочит на нейната биография дава право на психолозите днес да виждат признаци на това, че тя би могла да е жертва именно на „затъмняване“ и на други коварни нарцистични злоупотреби. Разбира се, това обръща светлините към нейния съпруг Франсис Скот Фицджералд. И докато някои исторически анализи предполагат, че Зелда е имала биполярно разстройство или шизофрения, днес други наблюдатели питат дали известният писател не е бил безмилостен нарцисист, а тя да е показвала симптоми на жертва на психическо насилие.

Несъмнено може да се каже, че Ф. Скот Фицджералд е тънък познавач на този вид манипулативно поведение, тъй като главните му герои и във „Великият Гетстби“, и в „Нежна е нощта“ са патологични нарцисисти. И тук може да се отбележи, че „лудата“ Зелда, която остава в популярното въображение, е дело на Скот също толкова, колкото и „Великият Гетсби”. Няма Ф. Скот Фицджералд без Зелда. И това е факт.

С какво се характеризира нарцисизмът? Още на повърхността нарцисистът блести с харизма. Усеща се арогантност. На втори поглед се вижда убеждението, че е по-добър или специален, търсещ внимание и изискващ възхищение. Забелязва се прикрита ревност. Необходимостта от абсолютен контрол върху избраната жертва е задължителна, а постигането му оправдава всички средства.

Експертите отбелязват, че тъй като много нарцисисти имат притъпена емоционалност, те търсят и се стремят да подчинят и следователно черпят заряд от личности, които кипят от енергия и са богат извор на чувства и страсти. И ето я Зелда...

Целия материал четете в "Космос"