Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Музикалната сцена започва да излиза от пубертета на чалгаризираност и суета, казват Крис Макаров и Юли Славчев

Суперлативите ни смиряват. Един друг
се приземяваме, ако някой си повярва

Перфекционисти сме за текстовете и музиката ни

Двамата се познават от деца. През 2020 г. решават да правят музика заедно като дует и се наричат “Молец”, като идеята за името всъщност идва от “молещ се човек”, което говори за споделената им вяра. Едва две години и няколко месеца по-късно след старта Кристиян Макаров и Юлиан Славчев вече са фурор.

Младите артисти не дадоха шанс на конкуренцията на Наградите на БГ Радио тази година и си тръгнаха с призовете за дует, дебют, видеоклип и текст. Очакван успех за групата, след като още миналото лято тяхната песен

“7 дни” се превърна в нещо като заклинание, което хипнотизира много хора и всички започнаха да говорят за тях. Последното им парче “Цялото време” върви в същата посока, а Крис и Юли това лято ще дадат на феновете си в специално турне за новия им албум много нови песни, които няма как да бъдат закупени или слушани по друг начин.

Каква е тяхната тайна, музикантите разкриват в интервю за “24 часа-168 истории”.

- Очаквахте ли триумфа си на музикалните награди на БГ Радио, тъй като спокойно може да се каже, че беше ясен?

Кристиян Макаров: Може би ще се учудите, но ние продължаваме да се изненадваме на огромната подкрепа, която получаваме.

Юлиан Славчев: Благодарни сме на всички, които оценяват нещата, които правим.

- 4 награди от 6 номинации за вас двамата какво означават - страхотна оценка или трябваше да е 6 от 6?

Крис: За нас е изключително ценно, че хората усещат толкова силно нещата, които правим, и този успех единствено ни дава възможността да продължаваме да пишем песни и ни мотивира да се стремим да надскачаме всяка предишна.

Юли: Ако съизмеряваме нашия успех по някакъв начин, то той е чрез разговорите с хора след концерта, техните истории - откъде идват, как са стигнали до концерта и до нашата музика изобщо.

- Музикална сензация, откровение и много други суперлативи вече придружават споменаването на група "Молец". Мотивират ли ви, или ви притесняват комплиментите по ваш адрес?

Крис: Тук може би правилната дума е “смиряват”. Колкото по-голямо става цялото нещо, си даваме сметка, че сами със собствените си човешки усилия няма как да постигнем такъв резултат. Можем да сме само благодарни на екипа, с който работим, на семействата и приятелите ни и на Божията ръка в цялото нещо.

- Кой от двамата пръв даде идеята да се съберете и да създавате заедно?

Юли: Целият процес се случи много органично. Ние дори преди “Молец” често се събирахме да свирим, да си показваме неща, които сме написали, и музика, която сме открили. Това просто беше естественото продължение на нещата. И двамата винаги сме искали да правим музика, един ден събрахме смелостта да го направим.

- На кого от двамата и как му хрумна името “Молец”? Доста хора първоначално смятат, че името идва от насекомото вместо от вашата идея за молещ се човек.

Крис: Юлката, четейки старата книга, получи това прозрение. Избрахме това име заради неговата многослойност, която се опитваме да вкараме във всеки един аспект от творчеството си.

- Каква вяра споделяте за бъдещето на музиката у нас?

Крис: Смятаме, че музикалната сцена, изглежда, започва да си излиза от пубертета на чалгаризираност и суета и сякаш започва да узрява. Хората все повече търсят дълбочина и плътност и усещат кога нещо е направено със сърце и кога просто е направено.

Юли: Надяваме се, че всичко, което правим, би оставило отпечатък и у следващия - този, който може би все още не знае, че някой ден ще посвети живота си на музиката.

- Каква смятате, че е вашата тайна - за малко повече от две години да постигнете успех, който много други ваши колеги преследват много по-дълго?

Крис: Нашата тайна смятаме, че дори не е тайна, защото доста често говорим за това, а именно вярата ни в Бог. Е, и доста бачкане, разбира се.

Крис Макаров
Крис Макаров

- Кой е по-критичен към всичко, което правите - текстовете, музиката, клиповете?

Крис: И двамата сме перфекционисти относно текстовете и музиката ни, но истината е, че двама човека оркестър не правят. Имаме честта да сме заобиколени от безкрайно талантливи хора, на които се доверяваме напълно да поемат креативна свобода.

Юли: Истината е, че “Молец” не са двама човека, а цяло семейство, което продължава да се разраства.

Юли Славчев
Юли Славчев

- Винаги ли сте искали да се занимавате с музика?

Крис: И двамата винаги сме знаели, че искаме да се занимаваме с изкуство. Участвали сме по театрални представления, пишели сме поезия, но в музиката открихме златната среда, където да съберем всички тия наши страсти и да се влеят в това, което вие познавате като “Молец”.

- Към момента коя от вашите песни ви е най-скъпа, най-присърце?

Юли: Планираме да я издадем след около две седмици, тя ни е най-присърце в момента.

- Имате ли спорове, докато играете с думите?

Крис: Истината е, че и двамата пишем поезия много преди да пишем музика и винаги сме се възприемали първо като текстописци и после като всичко останало. Вярвам, че дори да сме станали един ден старци без глас и полуглухи, отново ще хващаме листа и мастилото и ще леем вътрешните терзания и вълнения. В един момент се превръща в начин на съществуване, където писането и живеенето не можем да разглеждаме отделени едно от друго.

- За какво най-често може да спорите или не го правите?

Крис: Имаме доста сходна визия за нещата и затова се сработваме много лесно. Дори когато има леки разминавания върху конкретен проект или идея, везната се изравнява и крайната версия винаги е нещото, което и двамата сме чували в началото.

- Какво ви вдъхновява?

Юли: Всичко може да е вдъхновение. Друг човек може да те вдъхнови, преживявания, разговори... Един конкретен момент може да те жегне по такъв силен начин, че да изкараш цяла тетрадка с думи от него.

- Сега как ви се отразява славата?

Крис: Ами всичко се случва доста бързо. Стараем се да не се превъзнасяме, да си останем същите... засега ни се получава. Един друг се приземяваме, ако някой много си повярва.

Юли: Семействата и приятелите също много ни помагат да не се мислим за голяма работа.

- Какво очаквате от предстоящото турне като емоция? Какво сте готови да дадете на феновете си?

Крис: Предстоящото турне е много специално за нас! Предстои да запознаем феновете си с много нови песни, които няма как да бъдат закупени или слушани по друг начин.

Юли: Влагаме много сили, време и енергия, вече се раздаваме на 100%.