Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентските и парламентарните избори в Турция протичат без проблеми. Това заяви днес пред журналисти турският президент Реджеп Тайип Ердоган.
Снимка: Ройтерс
Президентските и парламентарните избори в Турция протичат без проблеми. Това заяви днес пред журналисти турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Президентските и парламентарните избори в Турция протичат без проблеми. Това заяви днес пред журналисти турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след като гласува в Истанбул, предават турските медии, цитирани от БТА.

Според информацията, с която разполагаме от вътрешния министър, изборите протичат без проблеми и инциденти. Надявам се, че те ще бъдат от полза за демокрацията, каза Ердоган.

Той гласува в избирателна секция, разкрита в училище в квартал Юскюдар в азиатската част на Истанбул.

Държавният глава призова всички гласоподаватели да вземат участие във вота, който ще приключи в 17:00 ч., посочва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Призовавам всички наши гласоподаватели да участват в гласуването, за да покажем силата на турската демокрация, заяви турският лидер.

Мерките за сигурност на мястото, където гласува Ердоган, са засилени, като специалните служби проверяваха всички, които влизат в училище "Саффет Джеби".

Трима са кандидатите за президентския пост – настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

По-рано днес правото си на глас употреби и кандидатът на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу.

В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати. Те ще се борят за място в 600-членния турски Меджлис.