Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последният ремонт е направен на Дом 5 през 2020 г. Преди това оправили Дом 2 за 6,5 млн. лв.

400 лв. излиза нощувката в президентския апартамент

Дават 30% отстъпка на властта, за да настанява чужди делегации и да прави конференции

Общо 1 080 888 лв. са били разходите на резиденция “Бояна” за отопление, вода и електроенергия. Това показва справка, поискана от “24 часа” от Министерския съвет по Закона за достъп до информация.

В същото време обаче там няма наематели извън имащите по закон право президент и премиер. “Към настоящия момент

няма сключени договори за наем за настаняване

в обекти на комплекс “Бояна”, предоставени за ползване и управление на Министерския съвет”, се казва в отговора до “24 часа”.

Във вила “Калина”, която е част от резиденцията, вече втори мандат живеят президентът Румен Радев и съпругата му Десислава. Преди тях нейни обитатели бяха Георги Първанов, Петър Стоянов и Желю Желев. Единствено изключение направи Росен Плевнелиев, който през мандата си като президент от 2012-а до 2017 г. не пожела да напусне собствения си дом.

В “Бояна” отказа да се премести и последният редовен премиер Кирил Петков. През 2020 г. пък тогавашният премиер Бойко Борисов се оплака от съседството си с Радев, който пускал дрон много близо до къщата му.

“Президентът Радев мина границите и си позволява да вдига дрон и да ме снима. И като кажа на охраната, че ще го сваля този дрон, той го прибира. Докарва ми го пред терасата, пред входа. Аз лично казвам, че той ме следи с дрон”, каза Борисов тогава. Той обаче не обитаваше реално премиерската вила постоянно, а често пъти нощуваше в собствената си къща в Банкя. Като премиери Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков също не ползваха “Бояна” за дом.

През лятото на 2020 г. в “Бояна” се нанесе и главният прокурор Иван Гешев. Той живя в Дом 5 до 1 октомври 2021 г., като за целта плащаше по 100 лв. за нощувка. Той бе първият представител на съдебната власт, настанен в правителствен имот.

“Аз живея в държавен имот по препоръки на всички служби за сигурност. Като семейството ми плаща наем на пазарни цени”, коментира през август 2020 г. Гешев.

Именно в Дом 5 е правен и последният ремонт в резиденцията. “Последният текущ ремонт на сгради в комплекс “Бояна” е извършен през 2020 г. на обща стойност 297 653, 39 лв., представляващ извършване на ремонт на помещения и инсталации в Дом 5”, казват от правителството.

Последният основен ремонт на сгради пък “е извършен през 2017 г. на обща стойност 6 555 748,17 лв., включващ извършване на строително-ремонтни работи на сградата и на част от сградните инсталации с въвеждане на енергоефективни мерки за Дом 2”, казват още от правителството. Този ремонт бе заради председателството на България на Съвета на ЕС в началото на 2018 г. Резиденцията и НДК бяха основните сгради, в които се провеждаха събитията по него.

Дом 2 е и единственият отворен за нощувка на граждани,

тъй като се ползва като хотел. Той заедно с домове 5, 6, 7 и 8 разполагат със 190 легла. Има президентски апартаменти, бизнес и обикновени апартаменти, както и стаи.

Ресторантската част пък разполага с 200 места. Базата има голяма конферентна зала и три по-малки. А също 1000 дка парк, спортен комплекс, басейн и фитнес.

Освен официалните държавни и правителствени мероприятия Дом 2 често приема и националните ни отбори по различни спортове, както и форуми на редица компании. Правителствените делегации на чужди държави пък отсядат в Дом 3. Тази сграда е построена през 1951-1952 г. Това е и мястото, където е живял Вълко Червенков. Върху нея е изградена часовникова кула по подобие на тази в Трявна по искане на Тодор Живков.

Настаняването на делагации там се поема от българския бюджет. За подобни неща, но и за различни мероприятия, които властта организира в “Бояна”, резиденцията дава 30% отстъпка. Чуждите делегации обаче рядко ползват “Бояна” след 2000 г., когато Дом 2 отваря врати и за обикновени хора. За най-престижен се смята апартамент А-32. Той се разполага на около 280 кв. м в южното крило на третия етаж и има хол с трапезария, кабинет, кухненски бокс, две спални, две бани близнаци и гардеробна. Според архивите там са нощували кралицата на Дания Маргрете II, както и шведският крал Карл XVI, испанският крал Хуан Карлос и дори Далай Лама.

Така е изглеждал луксозният апартамент 
А-32, в който са нощували кралските особи, малко след като през 2000 г. Дом 2 отваря врати и за обикновени хора. 
СНИМКИ: АРХИВ
Така е изглеждал луксозният апартамент А-32, в който са нощували кралските особи, малко след като през 2000 г. Дом 2 отваря врати и за обикновени хора. СНИМКИ: АРХИВ

Нощувка за обикновен човек в източното крило на Дом 2 сега струва 170 лв. за стая с едно легло, става ясно от публикуваните в интернет цени. За дълъг престой или уикенд (минимум 3 нощувки) тя пада на 130 лв. Едва 20 лв. по-скъпа е нощувката в лукс стая със спалня. 240 лв. излиза малкият апартамент с една спалня и хол, а 280 лв. в големия, който вече има две помещения за спане. Най-скъп е президенският апартамент - 410 лв., а за дълъг престой или за уикенд по 330 лв. на нощувка. Настаняването на деца до 12 г. е безплатно.

Малко по-евтино е да се отседне в западното крило на Дом 2. Там цената на президентския апартамент е с 10 лв. по-ниска. Същото важи и за останалите стаи и апартаменти. Има и оферти при групови посещения от поне шестима души.

Стойността на резиденцията е 26 млн. лв., стана ясно от обществената поръчка за застраховането ѝ, публикувана през декември 2022 г. А само пералнята към нея е оценена на стойност от 265 000 лв.