Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ КИЧА: Трябва да си високо над еснафското ниво, за да се забавляваш от него, без да се дразниш.
ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ КИЧА: Трябва да си високо над еснафското ниво, за да се забавляваш от него, без да се дразниш.

И аз гледах в интернет едни напращели абитуриентки, пременени за разврат.
И да ви кажа - много се забавлявах. 100 пъти по-зле ми действат дежурните сноби по телевизията, които се вайкат накъде е тръгнала младежта. Накъдето и да е тръгнала, поне го прави много по-живописно от вас, сиви гарги на преходната култура.
Оскар Уайлд е казал, че когато една жена има по себе си прекалено много руж и недостатъчно дрехи, това е признак на отчаяние. Вероятно най-актуалните турбоабитурентки са така отчаяни от тесногръдия снобизъм на медийните мъдреци, че се опитват да ги вбесят с експлозия от свежа плът. Но аз не съм Тартюф и не бих им дал носна кърпа, за да си скрият деколтето.

Българският сноб
е мноого тъп сноб

Той е толкова тъп, че изпраща по дрехите. Как можеш днес да се дразниш от кичозното, но вълнуващо и романтично деколте на една абитуриентка, а утре да празнуваш July Morning като празник на космическата любов и съпротивата срещу комунизма? Някой случайно да е учил английски? Ей богу, в тази песен няма нищо възпитателно, тя би могла да описва махмура след една абитуриентска нощ.
Най-нетолерантни към кича са хората, които живеят в кич. Представете си, че сте в горните 20 на сто по скалата на културата и интелигентността. Вие свиквате, че 4 -ма от всеки 5 срещнати са повече или по-малко тъпи и некултурни в сравнение с вас. Приемате го като естествен фон на живота и безкраен източник на забавление.
Толерантност към кича - това е позата на истинския сноб от ранга на Оскар Уайлд. Трябва да си високо над еснафското ниво, за да се забавляваш от него без да се дразниш. И обратното - когато човек битува в ниския културен слой, той се вбесява, щом види още по-ниска простотия. И е прав. Щом нещо може да слезе дори под собствените му минимални критерии, то наистина е противоестествено.
Нещо подобно забелязвам при шофьорите.

Ако забележите, че някой постоянно ругае другите водачи, значи още е съвсем зелен

Забелязал съм, че щом някой колега вземе книжката, до две седмици е готов със статия какви идиоти карат автомобили по пътищата.
Но опитният шофьор изобщо не се нервира от идиотите по пътя - той е свикнал с тях, очаква ги и ги предвижда отдалеч. На пътя ненормалното си е съвсем нормално, а в България нормалното е ненормално - пътните знаци са скрити зад клоните, указателите за отклоненията се слагат след отклоненията, по магистралите тичат кучета, виждал съм дори да пасе и крава, случва се автомобил да потъне в една дупка и да излезе от следващата. Между дупките

слаломират
друсани пубери с
по 400 коня и мутреси
с 20-сантиметрови токчета

и шофьорски книжки, подарени заедно с ключа от мерцедеса. В тази постмодерна пътна обстановка истинският сноб се забавлява и с удоволствие ще качи кичозна абитуриентка на стоп, ако случайно е изхвърлена от кабриото поради лошо поведение. Уви, това все по-рядко се случва.
За съжаление, повечето абитуриентки все още се обличат скромно и никой не им качва снимките в интернет. Затова ние съдим за младежта по нейните най-живописни екземпляри. Но това изобщо не е "представителна извадка", както биха казали социолозите. Тази извадка по-скоро напомня вица за една французойка, която посетила София и като се върнала, споделила с приятелките: "Тези българи са много развратно племе. За три дни преспах с пет човека!"
Същото важи и за този нарастващ снобизъм срещу родните телевизионни програми. Преди 10 ноември имаше само една телевизия и човек бе принуден да гледа каквото му показват. Знатна краварка половин час споделя с какво храни кравите и по колко литра дои - гледаш, няма мърдане. Иде ти да се обесиш, но това не е кич. Това е обществена тематика. Спасението е в книгата, но и интересните книги трудно се намираха. Нормално беше хората да се възмущават, че върви тъпо предаване. Днес обаче имаме над 100 канала за какво ли не - животни, борси, история, комикси, световни новини, спорт, криминалета, романтика... Като мразиш фолка, има канал за класика. Малко смешно ми изглежда от сутрин до вечер да разобличаваш телевизионната чалга - щом толкова те измъчва, защо я гледаш така упорито?
Какво по-хубаво от разнообразието, от правото на избор? Децата гледат детски канали, турците - турски, пенсиите - порно, а депутатите от ГЕРБ - "Панорама" с Бойко Василев. Защото после ги изпитват. Живеем в толкова пъстър и многообразен свят, че всеки може да си намери това, което му пасва на философската школа.
И именно затова

свободното творчество в абитуриентските тоалети е
изключително полезно

То носи важна житейска информация. Развихряйки въображението си, младите дами разкриват по-скоро своя характер, отколкото деколтето. Един умен младеж веднага разбира какво може да се очаква от това момиче и дали си струва да инвестира в него. Ако например търси секс същата нощ, веднага личи при коя ще му се отвори парашутът. Понякога личи и G - точката. Но по-важна е дългосрочната житейска информация. По роклята младежът разбира дали това момиче ще стане банкерка, или ще продава марули, дали ще му кръшка, или ще го чака вечер с бухалката. Може да седиш 5 години с това момиче на един чин и нищо да не разбереш, докато не му видиш абитуриентската рокля.
Затова според мен всякакви изцепки с тоалета трябва да се насърчават. Те внасят прозрачност и предсказуемост в житейската ориентация на младежта.

Има само един-единствен виновник
за уличните оргии,
и това е КАТ

Все пак правилата за движението важат за всички. Не знам кой им е наредил да не закачат мобилните абитуриентски кръчми, но според мен целта е младите хора да бъдат въведени в заблуждение.
Така те се отпускат и спират да правят разлика между катаджията и тате-мама. Добрият чичко катаджия всичко прощава. Докато утре не изскочи иззад храста с духалката в ръка и поклати закачливо глава: "Ами сега? Какво да правим?"