Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Белобрадият старец нахълтва в света през Гражданската война в САЩ с войнишка униформа на Съюза и с обесена кукла с лицето на Джеферсън Дейвис

3 януари 1863 г. корицата на Harper's Weekly за първи път представя на света модерния образ на Дядо Коледа. Това е неговото документирано раждане, неговият дебют, началото на иконичния образ, който в следващите години ще набере скорост и ще стане световен символ на Рождество Христово и най-мощното гориво в генерирането на планини от пари. А в генезиса му, в извора на живота му, в намеренията на създателя му веселият старец е зареден с критика, с политически послания и остра сатира.

Неслучайно е такъв, защото идва на бял свят в смутни времена - Гражданската война в САЩ е в разгара си.

И ето го Дядо Коледа на корицата на уважавано списание. Седнал в шейна, пълна с подаръци, готови да бъдат раздадени на войниците в лагер на армията на Съюза. Белобрадият гост носи палто със звезди и раирани панталони, като категорично не оставя съмнение, че е срещу Конфедерацията. Показва на войниците играчката - Джак в кутия, който сякаш виси на примка, а марионетката има лицето на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис.

Напълно ясно е, че Дядо Коледа не идва, за да донесе радост на всички, а само на заслужилите. Все пак той е само рисуван герой в служба (тогава) на мъжа, който държи молива. Кой е отговорен за този преврат?

Баварският имигрант и художник Томас Наст, останал в историята като бащата на американската карикатура, се оказва човекът с правилните таланти на точното място в идеалното време. Макар че Наст задава основните щрихи на абсолютен феномен, защото именно неговите рисунки са използвани от компанията на Coca-Cola за лансирането на Дядо Коледа такъв, какъвто го познават днес малки и големи, в своето време художникът го използва за съвсем различни цели.

Цялата история четете в "Космос"