Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бъдещето е толкова черно.
Оня ден ген. Стоян Тонев, директор на ВМА, патетично се провикна: "Оправете системата за даване на специалности на лекарите, защото утре и нас няма да има кой да лекува."
Това е един сравнително частен проблем - специалностите на лекарите. По сегашната система младите лекари трябва да си плащат и да не получават заплати, докато специализират. Затова 50% от завършилите медицина в България през последните 5 години са си били камшиците. Нетната загуба за икономиката е около 200 000 лв. от образован емигрант. Толкова би струвало привличането на чужд специалист, който да лекува у нас, плюс разходите за образованието на този, който си е заминал.
Тоест след 20 години у нас няма да има добри лекари, а медицинското обслужване ще е поне пет пъти по скъпо на обществото, измерено по цени без отчитане на инфлацията.
След 20-30 години вероятно няма да има и пенсионери, защото които не са загинали от липсата на специализирани здравни грижи, ще трябва да работят, за да могат да живеят. Пенсионни фондове, които да се пълнят, няма да има, защото младите работници ще са избягали, за да не издържат на гърбовете си растящата маса възрастни и немощни хора.
 Ще има огромно количество запустели жилища и разрушена инфраструктура, защото намаляващото население няма да има нужда от толкова имоти, което ще доведе до драстични разлики от около 1000 пъти между цените в затворените благоустроени гета и останалата част на страната.
Земеделската земя ще е скъпа, но отдавна ще е концентрирана в стотина големи собственика.
Леснодостъпните гори ще са изсечени за огрев. Дивечът извън затворените стопанства ще е изтрепан от бракониери или изяден от скитащи кучета. Тях, разбира се, никой няма да закача, защото кучелюбците ще ги пазят. Никой няма да пази обаче хората, които ще се придвижват из градовете с дълги тояги, с които да се отбраняват.
Моловете ще са завзети от бездомници и никой няма да смее да стъпи по горните им етажи.
Надземен градски транспорт едва ли ще има, защото няма да има пари и пътници за поддържането му. Ще върви само метрото, а отгоре ще се чува радостен лай.
 Истински големият проблем на сегашното ни общество е демографският, той ни дърпа надолу. И не знам защо никой не го казва ясно. Какво "Белене" щяхме да строим със заеми - на кого ще му трябва толкова ток след 10 години?
Въпросът вече не е кога българското племе ще освободи територията, заета някога от Хан Аспарух, а кой ще я заеме.