Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кампруби е спасен чрез специална операция на испанските служби.
Кампруби е спасен чрез специална операция на испанските служби.

Докато плава в Атлантическия океан, за да се подготви за участието си в Route du Rhum, лодката му се преобръща

Опитният морски вълк диша през въздушен джоб под корпуса на плавателния съд, преди да бъде спасен

62-годишен френски моряк любител беше спасен в Атлантическия океан край Испания, след като оцеля 16 часа под корпуса на преобърналата се платноходка, благодарение на 30-сантиметров въздушен джоб, съобщи испанската брегова охрана. Лоран Кампруби, опитен ветроходец от Марсилия, е бил на крачка от смъртта. В 20,23 часа на 1 август той задейства аварийния маяк на 12-метровата си лодка Jeanne Solo Sailor. В този момент тя се намира

на 22 км от островите Сисаргас край Галисия,

пише www-nouvelobs-com. Френският моряк е на квалификационен курс за предстоящото трансатлантическо соло състезание по ветроходство Route du Rhum, което се провежда на всеки четири години. "Салваменто Маритимо", обществената институция, отговорна за морската безопасност в испански води, незабавно предприема мащабна спасителна операция сред високите вълни. На място идват спасителни екипи, корабът Sar Gavia, три хеликоптера, група водолази от Гражданската гвардия и войски от стратегическата морска спасителна база "Фене". Издирвателният екип открива в тъмнината преобърната платноходка, но океанът е много бурен. Бреговата охрана описва

спасителната операция

"на границата на невъзможното".

Лоран Кампруби е родом от средиземноморския френски град Марсилия и от ранни години проявява страст към морските състезания на високо ниво. Повече от 10 години е участник в европейски и трансатлантически средиземноморски регати и е бил общ победител в регатите за купата на Giraglia Rolex. Кампруби отплава от португалската столица Лисабон на 31 юли, неделя, според Ройтерс. В понеделник пристига във Фистера, Западна Испания, където се натъква на

силни ветрове и триметрови вълни.

Скоро разбира, че лодката му е загубила кила си, греда, която минава по средата на лодката, казва той в интервю за в. "Ла Вос де Галисия". "Опитвах се да дръпна главното платно, но лодката започна да се накланя", казва той пред вестника. "Морето беше бурно, с вятър от около 30 възела, но лодката вървеше добре. Почивах си в пилотската кабина, когато изведнъж ударих силно водата…", пише www.lanautique.com. "Разбрах, че съм загубил кила", обяснява Лоран Кампруби. Той казва, че лодката му се е преобърнала само за няколко секунди и след това започнала да потъва. "Без да се замислям много, влязох вътре, след 15 секунди лодката вече се беше преобърнала."

Докато активира аварийния маяк на своя "Glaces Romane", Class 40, и чака помощ, той казва, че е

използвал въздушен джоб, за да диша,

и се е опитал да не се паникьосва, пише в. "Ла Вос де Галисия". Допълва, че въздушният джоб е бил дълъг около 68 см в понеделник, но се е свил драстично през нощта. "Водата продължи да навлиза малко по-малко и електронното оборудване на лодката се откъсна - разказва Кампруби. - Лодката започна да потъва и водата навлизаше." "Ставаше все по-опасно да се движа, затова се свих в един ъгъл и чаках, надявайки се да пристигне помощ."

До вторник водата започва да запълва джоба и той разбира, че времето му изтича. "Часовете ми бяха преброени." Но запазва спокойствие. "Никога не съм се паникьосвал - споделя той пред в. "Ла Вос де Галисия". - Опитах се да видя реалността и да намеря решение. Много се страхувах, че може да не видя отново жена си и децата си."

Драматично видео от спасителната операция показва испански водолаз, спуснат върху корпуса на лодката, който удря по нея, търсейки признаци на живот. Кампруби започва да чука отвътре върху корпуса с всичка сила и да вика за помощ. Той се е скрил в един ъгъл, екипиран с неопренов спасителен костюм, и водата е до гърдите му. "От вътрешността на лодката чух хеликоптера да лети над мен. Знаех, че са там и ще ме спасят, няма да ме оставят сам", казва френският моряк.

"Беше въпрос на време. Трябваше да оцелея, за мен и семейството ми."

"От време на време, през нощта, при умора и сън, ръцете ми се изплъзваха, падах във водата, връщах се. Рано сутринта водата се покачи с един фут. Казах си: "Спри да дишаш, ще бъде по-бързо", но (смъртта, б.р.) не идваше. Тялото ми не иска да умре... Излизаш и чакаш, колкото трябва. Бори се и тогава ще видим."

"Не си задавах никакви въпроси, игнорирах всичко. Просто трябваше да издържа и издържах", казва Лоран Кампруби.

Това е надпревара с времето за спасителите.

"Имаше много шум между хеликоптера и морето, но бях почти сигурен, че съм чул някого" - обяснява пред екипа 20H на TF1 Висенте Кобело, един от спасителите, дошли на място. Но за тях е невъзможно да действат: при повече от три метра вълни и 50 км/ч вятър трябва да чакат. До следващата сутрин, за да опитат отново. Испанците полагат неимоверни усилия, за да попречат на лодката да потъне. Прикрепят огромни плаващи шамандури към корпуса й и на следващия ден двама водолази, оборудвани с фенери, успяват да проникнат под корпуса, където виждат червен ботуш. "Незабавната реакция беше да го докосна и кракът моментално се отдръпна" - обяснява Кобело. "Появи се лице с отворени очи"- се казва в изявлението на бреговата охрана.

Кобело си спомня пред репортери, че когато водолазите се приближили до лодката, морякът скочил в мразовитата вода и заплувал под лодката им, за да достигне повърхността й. Водолазите му протягат прът, за да го изтеглят, и той веднага го грабва.

"Втурна към нас... ние го издърпахме на повърхността."

Спасен е във вторник около обяд, според Морската спасителна служба. В този момент въздушният джоб под лодката е "само 30 сантиметра".

След като благодари на спасителите си, изстинал, Кампруби е транспортиран до болница с хеликоптер, за да го прегледат. Въпреки че телесната му температура е била само 34,5 градуса по Целзий, когато е бил спасен, и е бил много дехидратиран, той е в добро здраве и е изписан бързо. Хуан Ферер, ръководител на спасителните операции на испанската брегова охрана, казва, че неопреновият костюм, който носел френският моряк, го е предпазил от хипотермия. Той също така го похвали, че "спокойно е изчакал пристигането им".

"Това е изключителна спасителна операция".

"Щеше да е нормално да не го намерим жив. Много е трогателно, много удовлетворяващо" - казва развълнувано Висенте Кобело пред TF1. "Всеки спасен живот е най-голямата награда за нашето семейство" - се казва в съобщение на Испанското общество за морска безопасност и спасяване.

"Не зная как успях да оцелея. Условията бяха много неблагоприятни" – спомня си Лоран Кампруби и потвърждава, че бързо ще се върне в морето, но първо ще остане при близките и семейството си.

"Просто искам да се грижа за семейството си" - казва той пред rfi.fr.

62-годишният Лоран Кампруби (вдясно) с един от спасителите си.
62-годишният Лоран Кампруби (вдясно) с един от спасителите си.
Местонахождението на обърнатата лодка
Местонахождението на обърнатата лодка