Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Битката за лития на Южна Америка може в някакъв момент да изостри отношенията между двете партньорски страни

Заради катаклизмите в международен план цените на газа и петрола в момента са изключително високи. Благодарение на това приходите на Русия растат. Именно затова пред Ройтерс петролният брокер Тамас Варга предупреди, че идеята за тавана на цените е доказателство, че категоричните забрани за руски петрол са били контрапродуктивни, тъй като руските приходи растат.

От друга страна, Варга предупреждава, че голямата неизвестна е

реакцията на Владимир Путин

Ако руският президент реши да намали износа на петрол или газ, това ще доведе до покачване на цените: "Това е кошмарен сценарий – както за Европа, така и за Русия".

Кремъл все още има шансове да се измъкне от прекомерната зависимост от Пекин.

Преди дни от "Газпром" заявиха, че могат да преразгледат договорите си за доставка, ако Западът въведе тавани на цените на руския газ.

При петрола ситуацията е малко по-различна. Ако референтните цени на сорт “Брент” са 110-120 долара, руският петрол се продава по 30-40 долара за барел и Китай и Индия го изкупуват почти на 100%.

Тоест колкото и Западът да се опитва да потисне цените на руското черно злато, двете страни винаги ще са готови да го купуват на цени, изгодни за тях и за Москва.

Още повече че

производствените разходи в Русия са

$ 3-$ 4 за барел

и руските фирми могат да печелят дори ако цените паднат до 25-30 долара, отбелязва Ройтерс.

Вносът на руско синьо гориво падна драстично през този месец - с около 40% заради планов ремонт, удължен от Канада. Странта не искаше да освободи турбините, ремонтирани от "Газпром" в канадския клон на "Сименс". Наложи се лично шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен да обясни на канадското правителство, че оборудването не е предмет на санкции.

За да се измъкне от мъртвата хватка на Пекин, Москва прибегна до още един неочакван ход, който цели смекчаване на санкциите, за да може Русия да си върне отчасти изгодното партньорство с Европа. Тогава Китай няма как да извива ръцете на своя партньор. Първият сигнал в това отношение дойде, след като пред Ройтерс шефът на ЕС по енергетиката предупреди, че е вероятно "сериозно прекъсване" на доставките на газ от Русия. При това положение може да се очаква някакво смекчаване на санкциите, за да не се стигне до този най-лош сценарий. 

На целия този фон между Русия и Китай се развива още един сюжет, който цели Кремъл да е в малко по-добра позиция. 

Известно е, че Южна Америка е страна, богата на литий - ключова суровина за производството на батерии за електрически коли.

Литият е стратегически ресурс и битката за суровината в Южна Америка тепърва предстои. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Литият е стратегически ресурс и битката за суровината в Южна Америка тепърва предстои. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Известно е, че Кремъл има силно влияние във Венецуела, където режимът на Николас Мадуро дължи властта си на Москва. Макар да има скептици в това отношение, много е показателен фактът, че страната е сред най-богатите на петролни залежи в света и въпреки това оттам вече избягаха над 1 млн. души от глад.

Подозренията са, че Москва ще се опита да повлияе чрез него на Боливия да предостави част от лития си на Русия.

В същото време руската дипломация там директно кръстоса шпаги с китайската.

Американски медии твърдят, че дипломатите на Пекин са гъвкави, умни, много лесно общуват с боливийските институции и успяват да ги мотивират да им предоставят безценния метал на тях.

Неслучайно американският бизнес на няколко пъти призовава щатските дипломати да вземат пример от китайските си колеги, за да улеснят задачата им.

Още за тежката зависимост на Москва, четете тук и тук