Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Не съм Ванга, смее се той в интервю за “168 часа”

- Г-н Любимов, след удивително точните Ви прогнози преди 30-ина години за Крим, Донбас, за Трета световна война на територията на бившия СССР и много други, не мога да не Ви попитам: ще има ли трета световна война? Каква ще бъде тя и ще оцелее ли планетата?

- Пътищата на човечеството са неразгадаеми. Първата световна война започва с убийството на ерцхерцог Фердинанд, тя прераства в клане. Нима това не е възможно в наше време? Може би е дошъл краят на човечеството. Сегашните западни лидери се държат безотговорно, провокират голяма война, снабдяват Украйна с оръжие, обвиняват Путин за всички свои грешки. Песента вече обикаля света: "Котката изостави котенцата". Путин е виновен! Между другото, рейтингът на Путин в Русия надмина всички рекорди.

- Според Вас приблизително кога и как ще приключи операцията на Русия в Украйна? Възможно ли е прекратяване на огъня и подновяване на преговорите?

- Да започнем с това, че войната е много хитро (да отдадем дължимото на "борците за свобода") предизвикана от Запада. Не беше ли специалният представител на Държавния департамент, мадам Нюланд, тази, която раздаде бисквити на антируския Майдан? Не насърчи ли Западът държавен преврат в Украйна с изключването на руския език от езиците в страната при положение че в нея има огромно по брой руско население? Не стига че в нарушение на всички обещания балтийските и други страни бяха приети в НАТО, но сега и Украйна е поканена там! Коя държава ще го търпи? Опитайте да направите това в САЩ!

- Какви са реалистичните сценарии за бъдещето на Украйна?

- Русия ще търси абсолютна сигурност от заплахите на НАТО. Няма да допусне доминация на Алианса край бреговете на Черно море, блокада на Крим. Несъмнено войната ще свърши, но Украйна едва ли ще остане в границите, дадени й от омразния сега съветски режим.

- През годините Русия и САЩ работеха заедно, Сталин с Рузвелт, Рейгън с Горбачов, защо сега това не е възможно?

- Украйна е под външен контрол на САЩ, а политиците там не са помирисвали войни и са много различни от Кисинджър, да не говорим за Рузвелт. Най-вероятно разпадането на Украйна ще продължи.

- Ако Юрий Андропов беше жив, какво би направил в тази ситуация? Ако той беше жив и начело на Русия, щеше ли да я има тази война? Защо?

- Нито Андропов, нито други съветски лидери биха допуснали разпадането на СССР. Андропов, по мое мнение, не само би завзел Крим през 2014 г., но веднага щеше да прехвърли войски в останалата антируска Украйна и веднага би потиснал агресивните антируски националисти.

- Прекомерните отстъпки на Горбачов към Запада ли са повод за реваншизма в Русия? Дали тогавашното унижение на руската нация не доведе до сегашните най-лоши сценарии?

- Горбачов, както много руснаци, беше идеалист и вярваше на устните обещания на Запада, но се оказа, че Западът е лицемерен. Той подкрепи преврата на Елцин през 1991 г., несправедливата приватизация, разстрела на руския парламент, ликвидацията на авиацията, автомобилостроенето и други важни сектори на икономиката. Западът активно печелеше и печели от руския пазар. Това е повече от унижение на Русия, това е престъпление под флага на свободата и демокрацията.

- Как ще изглежда светът след войната - ако оцелеем?

- Надявам се да оцелеем. Едва ли НАТО ще посмее да нахлуе и окупира Русия, глупаво е да се повтарят грешките на нацистите. Западът залага на идването на власт на корумпирани руски опозиционери, които нямат сериозна подкрепа в страната, но са популярни в чужбина. Повечето хора уважават собствените си традиции и култура. "Новият ред", наложен от САЩ на Европа, не ни устройва и ще бъде посрещнат враждебно, както и редът, подобен на този на Хитлер.

- След последния икономически форум има много сигнали, че се правят опити за възстановяване на СССР по нов начин. Ще се постигне ли такъв вариант?

- Възстановяването на СССР е невъзможно. Но ние ще укрепим ОНД, която по същество не се различава от ЕС. Това е съвсем естествено, такъв съюз е полезен за всички, не заплашва никого.

- Какво ще се случи след войната?

- Както виждаме, борбата за пазари и източници на суровини не е изчезнала, а Русия е много богата на ресурси. Абсолютно изключвам нашата експанзия в Европа, ние не сме идиоти. Ако Западът не ни наложи правилата си и не направи нова революция в страната, тогава всичко ще бъде наред.

- Как ще коментирате скандала с изгонването на 70 руснаци от посолството в София?

- Руснаците традиционно обичат България и "братушките" помнят, че българите не са нападали Съветския съюз и дори по време на войната е имало съветско посолство в София. Затова експулсирането на наши дипломати е не само лакейско угодничество на полуделия Байдън, но то е шамар за народите на Русия и България. Често посещавам България, тя е първата страна, която публикува подробна информация за този мой роман, както и няколко други мои книги. Наранен съм и се срамувам! Но това не се отнася за българския народ. Добре дошли сте в красивата Москва!

- Как си обяснявате удивително точните си прогнози – за войната, за Крим, Третата световна война, възстановяването на СССР?

- Уви, прогнозите ми се оказаха частично верни - до предположението, че на власт ще дойде представител на КГБ. Но аз не претендирам за лаврите на Ванга и не искам милиони хонорари.