Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Касим Дал
Касим Дал

- Г-н Дал, ще правите ли тази година партия, алтернатива на ДПС?
- Вече обявихме, че продължаваме да работим заедно с ЕНП. Така че за нови политически проекти е още рано да се говори. Предстои ни много важна национална среща с нашите активисти и общински съветници и кметове, с които да уточним по-нататъшната ни работа. Акцент в срещата ще бъде подготовката за парламентарните избори след година и половина и създаване на структури на ЕНП в цялата страна. Регистрацията за участие в изборите на ЕНП във всички общини притесни сериозно някои хора. За нас е най-важно във всички общини, където управлява ДПС, да има алтернатива. За съжаление успяхме да издигнем кандидати за кметове само в 56 общини.
- Къде сгрешихте?
- Не бих ги нарекъл грешки, а обективни обстоятелства, с които бяхме длъжни да се съобразим.Преди всичко не разполагахме с необходимото време и финансов ресурс. А и нямахме структури. Това доведе и до издигането на някои места на неподходящи кандидати. Направили сме необходимите анализи и всичко това за година и половина трябва да се навакса, за да се представим добре на предстоящите редовни парламентарни избори. Първо, нямахме време, както и финансова възможност. А и нямахме структури. Всичко това за година и половина трябва да се навакса, за да се представим добре на предстоящите избори.
- Казвате, че ваши кметове са подложени на натиск и заплахи със саморазправа от ДПС.
- Така е. Имаше и продължават заплахите към наши кандидати за кметове, за което сме сизирали прокуратурата. ДПС не търпи да има конкуренция, особено в региони, където управлява еднолично.

Деребеите като Гюнай Сефер искаха на всяка цена да спечелят в Силистренско

Но се провалиха с гръм и трясък. В смесените региони има нетърпимост към хора, които биха могли да бъдат алтернатива на кандидатите на ДПС. Но аз не съм свикнал да се оплаквам. Ще се справим.
- Порочният модел, въведен от някои областни председатели на ДПС силово да се събират пари от общините за партията, беше ли приложен и на изборите през есента?
- Тази схема действа безотказно. Някои хора, когато са в София, се представят за големи демократи и много толерантни, но като се върнат в регионите, се превръщат в диктатори. В традиционно силните за ДПС региони не се позволява друга партия да командва. Ако все пак се случи, се предприемат какви ли не силови методи. Ето с нашите кандидати - вечерта ни казват - кандидатираме се от името на ЕНП, а на сутринта признават, че ги е страх. Но ДПС така или иначе загуби 20% от твърдите си гласове. Единственият критерий за представянето на партия на местни избори са гласовете, получени за общински съветници. При Движението за права и свободи сега са с над 200 по-малко. И реакцията в резултат на загубата не закъсня - заплахи, лъжи, демагогия, ексцесии в някои общини. В този си вид, с това ръководство ДПС не може да решава никакви проблеми на хората нито на местно, нито на централно ниво.
- Няма обаче изгледи Доган да бъде сменен скоро.
- Преди година , когато напуснах ръководството, написах писмо до структурите на ДПС с единствен акцент - лидерът и кохортата корумпирани персони, зависими от Държавна сигурност, да се оттеглят. Защото е срам за

партията, която уж се бори за права и свободи, под крилото си да събира агенти

Това е подигравка с паметта на хората, които се бореха против тоталитарния режим.
- След вашата раздяла с ДПС г-н Доган предложи да бъде създадена комисия, която да разследва дали ДПС е продукт на ДС. Има ли такава?
- Широко се усмихвам при такъв въпрос. Трябва зам.-председателят Христо Бисеров да отговори. Според мен такава комисия просто няма да има. Самозалъгват се и депутати, и активисти. И е поредната нагла лъжа срямо избирателите.
- Организации на ДПС в Североизточна България, които бяха твърдо зад вас като зам.-шеф на ДПС, признават, че не могат да припознаят ЕНП като тяхна партия. Как ще ги привлечете отново на своя страна?
- Рано е още да говорим за това. Най-важното сега е да започнем да изграждаме структури или на базата на на нашата категорично заявена позиция. С една дума - да не спрем дотук и да се успокоим от резултатите, които постигнахме. Истинската работа предстои тепърва.
- Какъв ще бъде подходът ви към изселническите организации в Турция? Там имате сериозно влияние.
- От 90-а година аз съм единственият политик, който редовно осъществява връзки с изселническите организации. Ще продължим да работим с тези хора, защото те имат много сериозни проблеми за решаване като непризнатия трудов стаж в България и Турция, визови проблеми, с гражданството.
- Като вярващ човек простихте ли на лидера, че ви е "превърнал в мъжки секретарки"?
- Не съм аз този, който дава опрощение. Такова отношение към най-близките и верни хора като към "мъжки секретарки" по неговите думи е недопустимо и обидно. И от чисто човешка гледна точка това никога не се прощава.
- Вие бяхте повече от 20 г. най-близкият човек на Доган. Виждахте нередности в партията, които премълчавахте.
- Публично не съм коментирал, защото това изискваше политиката на партията. Но в партията никога не съм премълчавал нередности. В момента, в който осъзнах, че няма вътрешнопартийна чуваемост за тези неща, ги казах публично. В два пълни мандата на власт нещата се изродиха и заприличахме на БСП в най-тежките и тоталитарни години. Други болезнени за мен лично истини, излезли от досиета на Доган и други от ръководството на ДПС, само преляха чашата на търпението ми. За вас може би е късно моето откровение, но за истината - по-добре късно, отколкото никога.
- Депутати от ДПС ви обвиняват, че заради несъстоятелни амбиции да оглавите партията сте вдигнали толкова шум около раздялата си с ДПС. Самият г-н Доган каза, че ви съжалява.
- Аз лидерски амбиции никога не съм имал. Иначе няма какво да ме съжалява Доган. Аз го съжалявам искрено. Той може да е много богат човек, може да е много хитър и обигран,

но се оказа, че Ахмед
е един жалък човек

- Една година след раздялата с лидера имате ли свое обяснение за този удар - да ви отстрани ненадейно от ръководството на партията?
- За тази една година много неща ми станаха ясни. Преди всичко аз самият не съм бил част от схемите на зависимост, в които за съжаление са впримчени председателят и голяма част от ръководството на ДПС. С проследяване на поведението на Доган от ВНС досега, с тези зависимости се обясняват някои от действията му. Политиката на рекапсулация на ДПС и връщането й в етническата й самодостатъчност съща са в пълен разрес с моите усилия за превръщането на ДПС в нормална национално отговорна партия.
- Какво става с "обръчите", след като ДПС не е във властта?
- Каквото стана и с кредитните милионери, кръговете и съзвездията около всички партии, били на власт през последните 22 години. Те винаги си намират нови господари, които да им осигуряват спокойствие.
- Смъртта на Ахмед Емин загадка, самоубийство или убийство остава за ДПС?
- Преди всичко една изключително тежка лична драма както за семейството, така и за приятелите. Съмненията у мнозина, разбира се, че останаха и до днес. И няма как да бъдат заличени. Въпреки че разследването беше прекратено.
- Следите ли процесите в ДПС?
- Е, няма как да не ги следя. В ДПС имам много приятели. Въпреки че

на някои хора им се иска да зачеркнат името ми въобще от историята на партията

Не могат да ме елиминират. Болно ми е от това, което става в движението. Аз бях три години и половина по тоталитарните затвори, отдадох целия си политически ентусиазъм като учредител за развитието на ДПС. Така че е нормално да следя какво се случва.
- ДПС има ли все още място в сърцето ви, честно?
- Аз съм бил винаги сред хората и няма как да зачеркна истинските приятелства и човешки отношения, създадени през последните 26 години около каузата ДПС. Честно казано, те винаги ще бъдат в сърцето ми, като изключа "тъмните моменти", хората, гавитиращи около лидера и обслужващи собствените си интереси. За съжаление оказа се, че ДПС си има личен собственик и към настоящия момент е далеч от първоначално заявената кауза, около която се обединиха много честни членове и симпатизанти.
- Как ви звучи тезата на Доган за предсрочни парламентарни избори?
- Това може да го реши единствено ГЕРБ. Няма кой да предизвика такива избори. В криза изборите са просто мираж. Даже в Италия и Гърция вече за избори не говорят, а за излизане от ситуацията. Трябва да се подкрепят решенията за реформи на правителството. И наболелите въпроси трябва да се решават с по-голям консенсус. Няма почва за избори.
- Кои са грешките в управлението на ГЕРБ?
- Който не работи, той не греши. В много области реформите се забавиха или въобще няма реформи - образование, здравеопазване, МВР. Има за какво да критикуваме правителството. Но след като тези хора са избрани с мандат за 4 години, ние всички , които участваме в политическия живот, трябва да им помогнем и да излезем по-силни от кризата.
- Имате ли усещане за задкулисни отношения между ГЕРБ и ДПС? Премиерът Борисов признава достойнствата на опонента си Ахмед Доган все пак.
- Всеки политик, особено лидер на партия, има специфичен начин и подход за стратегическо поведение. Както винаги през последните години, Борисов е може би с една крачка напред и по този начин си маркира най-удобните противници - БСП и ДПС. Така или иначе явлението ГЕРБ ще продължава да използва предоставения му шанс и от сериозността и силата на гражданския контрол ще зависи бъдещото политическо преразпределение, а не толкова от някакви задкулисни действия.