Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

"Най-големият шок днес бе, че министър-председателят съобщи от трибуната на Народното събрание в открито заседание за специализирана операция, която в момента се извършва от служба "Военна информация" и освети не само български военнослужещи, но постави под риск и живота на тези хора".

Това каза пред журналисти шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова. 

Изказването на Петков бе направено по време на днешния блиц контрол, в който той обяви, че военното разузнаване работи по операция за извеждане на българските моряци, които останаха блокирани на два кораба до Украйна заради войната и засега безопасното им прибиране не може да се гарантира.

"Надявам се, че тази операция е съгласувана и разрешена от министъра на отбраната, че за нея е уведомен и президентът като върховен главнокомандващ. Ако не е така, настояваме за спешно свикване на КСНС, защото сме убедени, че тази информация не само е класифицирана, а тя е държавна тайна. В този смисъл се надяваме силно и Държавната комисия за защита на класифицираната информация да се произнесе има ли такава подобна информация, има ли тя гриф, възможно ли е и при какви условия премиерът да я съобщи съвсем лаконично от парламентарната трибуна", продължи Атанасова.

Това е не само аматьорщина, но и грубо посегателство срещу сигурността на хората, които са изпратени там, но и срещу националната сигурност, категорична бе шефката на депутатите от ГЕРБ. Според нея, ако се окаже, че Петков е обявил такава информация, то това подлежи на тежка санкция.

Ако се окаже, че Кирил Петков лъже, то няма да ни е ново и особена изненада. Но изискваме и становище от президента и свикване на КСНС, каза Атанасова.

Шефката на депутатите от ГЕРБ определи като недопустимо кандидат за управител на БНБ да бъде заплашван. По-рано единият от кандидатите и настоящ шеф на финансовата комисия в парламента Любомир Каримански обяви именно, че е получил заплашителни смс-и да се откаже от поста. "Полицейщината, репресията, мутренските времена се завърнаха", каза тя.

Сигурно някой има интерес. Този, който има интерес една седмица да проваля заседанията на парламентарните комисии, да ползва за разменна монета едно решение на НС, тези имат интерес. Нашата парламентарна група няма интерес от всичко това. Имаме интерес банковата система на държавата да е стабилна, каза тя. И призова медиите да погледнат информацията на БНБ за инфлацията от днес, която изобщо не била радостна.