Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Онзиденшната закана на Бойко Борисов към разточителните европейци - да направят пенсиите си като българските, за да избегнат дефицита, е тъжна, зловеща, но вярна.
Цяла Европа, а България особено много, е постоянно заплашена от пенсионен фалит. Казано иначе, сегашните работещи поколения са обречени на пенсионна мизерия. По чисто демографски причини пенсионните системи не могат да се пълнят. Правителствата по принцип имат два пътя: единия може да го наречем български, а другия гръцки.
По българския път обричаме сегашните пенсионери на мизерия - тоест ограбваме родителите си, принуждавайки децата им да ги подпомагат, за да не умрат от глад и студ.
Предимството е, че бюджетът е сравнително вързан, но големи групи потребяват минимално, което вкарва икономиката в постоянен фризерен период.
При гръцкия подход се трупат дългове, но населението тук и сега живее добре и охолно, потребява много и икономиката като цяло е като напомпана във фитнес.
Лошото го виждаме - държавата фалира, може би ще рухне еврото, а бъдещите поколения са ограбени, преди още да са се родили. Техният единствен шанс да преживяват, е да продължат да грабят от следващите поколения.
И двата подхода - българският и гръцкият не решават генералния въпрос: сегашните пенсионни модели са пирамиди, кухи и погрешни структури, които се разпадат навсякъде по света.
Те могат да функционират само в страни с постоянно нарастващо население. При отрицателен прираст, какъвто има почти в цяла Европа, се трупат постоянни дефицити.
Главната задача на световните лидери е да намерят такова решение, което да позволи да има сравнително осигурени старини и социални помощи за неравнопоставените, без това да се превръща в пладнешки поколенчески грабеж.
При сега действащия модел всеки лев, спестен от осигуровки, е чиста печалба за работника и работодателя, защото е ясно, че той няма никога да се върне в своята цялост като пенсия. На вложен лев за осигуровка средната възвращаемост на пенсия е 30 стотинки. Ако имате максимална осигуровка върху 2000 лв. заплата и всеки месец за пенсия се отделят по над 600, за 40 години, ще се натрупат 288 000 лв. Ако преживеете 10 г. на пенсия, ще получите по сегашните тавани около 96 000 лв. Разликата от близо 200 000 лв. е чиста загуба.
И задачата май няма рационално решение. Освен радостта, че живеем в данъчен рай.