Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една машина е блокирала в столичния 25 МИР.
Една машина е блокирала в столичния 25 МИР.

В 13 секции в страната се преминава към гласуване с хартиени бюлетини заради проблем с машините, реши Централната избирателна комисия.

Става въпрос основно за машини, които не са стартирали, за проблеми с тъч скрийна и принтерите.

Към гласуване с хартиена бюлетини преминават по една секция в  Русе, Пещера, Пловдив - град, Пловдив - област, Варна, Добрич, Раднево, Бургас и Велико Търново, по две секции - в Хасково и в София. В някои от секциите има по две машини и ЦИК реши гласуването да продължи с едно устройство. Във Велико Търново, в секция в Дебелец устройството не разчитало картите за гласуване. В секция в Бургас пък липсвали всички смарт карти за гласуване. По последния случай ЦИК реши да изиска информация къде са смарт картите и дали в съботния ден са били доставени, тъй като комисията не е получила информация за проблем. По-късно стана ясно, че в събота машината е била доставена в секцията с всички необходими консумативи, включително и петте смарт карти. Днес обаче при откриване на изборния ден комисията установила, че картите, които били оставени на бюро в помещението, липсват. Председателката на секционната комисия се върнала в дома си, за да провери дали не ги е прибрала там, но се оказало, че картите не са там. В крайна сметка комисията не е успяла да намери картите и затова се е наложило да се мине към гласуване с хартиени бюлетини.

"Изборният ден бе открит навсякъде. Има случаи в секции с по две машини, в които едната не е стартирала, и в тях гласуването е на едно устройство. В някои общини са правили бързи тестове за коронавирус на членовете на секционни комисии. Колегите, които са дали положителен резултат, веднага са били заменени с резервни членове от РИК. В една община няма нито един карантиниран и затова подвижната секция там е закрита", докладва в началото на заседанието секретарят на ЦИК Севинч Солакова.

Четири секции в Австралия, САЩ и Нова Зеландия не са получили навреме нито машини, нито хартиени бюлетини. На тях ЦИК изпрати елекетронен образец на бюлетината, за да може и в тези секции да се проведе гласуването.

Членове на секционни комисии в чужбина също са дали положителни проби за коронавирус и са били заменени.