Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светът е изправен пред безпрецедентна ситуация - заради пандемията печатането на пари продължава и няма изгледи да спре, защото редица сектори могат да колабират. Дълговете се повишават лавинообразно. Страните с по-лабилни икономики вече изпитват всички трудности на нарастващата инфлация.

За тези

рискове

отдавна алармират двама от най-интересните автори на “Уолстрийт джърнъл” в съвместните си статии - главният икономист на инвестиционния фонд “Инвеско” Джон Грийнууд и проф. Стив Ханке.

Фондът управлява 1,6 трилиона долара. За сравнение брутният вътрешен продукт на България е около 100 млрд. Тоест, “Инвеско” контролира авоари, 16 пъти по-големи от брутния вътрешен продукт на България. Може би по-удачно ще е друго сравнение - приходите във Федералния бюджет на САЩ са

3,8 трилиона

долара,

тоест управляваната от Инвеско сума е малко над два пъти по-малка. Самият Грийнууд е архитект на борда в Хонконг и е бил в контакт с тогавашния премиер на Великобритания Маргарет Тачър и с легендарния й съветник сър Алан Уолтърс.

Животът на Грийнууд и Ханке се пресича по интересен начин. Ако единият работи пряко с Тачър, другият е съветник на нейния най-близък партньор в битката с Империята на злото - президента Роналд Рейгън. Той и Тачър са единствените, които успяват с хитрост да поставят СССР на колене и да убедят Горбачов да приеме всичките им искания безусловно - без да поиска нищо насреща въпреки внушителния ядрен арсенал. През 90-те проф. Ханке също се отдава на инвестициите - 1995 г. той е начело на най-добре представящия се инвестиционен фонд в света.

Интервюто с него този път също не се оказа лесна работа. Лекциите му в “Джон Хопкинс” тъкмо свършват, когато той влиза в зум среща с премиера, притеснен, че инфлацията в страната му е три пъти по-висока.

Проф. Стив Ханке и съпругата му Лилиан, която "внася" от Франция думата приватизация.
Проф. Стив Ханке и съпругата му Лилиан, която "внася" от Франция думата приватизация.

В същото време той е обект на огромен медиен интерес, тъй като преди дни призова шефа и основателя на "Туитър" Джак Дорси да е по-внимателен с думите. Причината бе изказване на Дорси, че САЩ са изправени пред хиперинфлация. "Тя е рядка птица, догодина ще е 5-6%", обясни му проф. Ханке, посочвайки, че в историята е имало 62 екстремни стойности, сертифицирани като хиперинфлация, и че човек като

Дорси трябва

да е наясно

с това. Поради това интересът на медиите бе такъв, че интервюто на "168 часа" с двамата прочути икономисти изглеждаше на няколко пъти почти невъзможно.

Когато все пак разговорът се осъществи, се оказа, че животът на професора и на Грийнууд освен с Рейгън и Тачър, по странен начин е свързан с легендарните икономисти - нобелистите Милтън Фридман и Робърт Мъндел, смятан за Баща на еврото.

Как Джон Грийнууд, главен икономист на "Инвеско", чийто портфейл е над 1,6 трилиона долара, смята, че могат да се защитят парите от инфлацията, четете тук.

Какво си спомня проф. Стив Ханке за менторите си легендарните монетаристи Милтън Фридман и Робърт Мъндел, как въвежда приватизацията с Роналд Рейгън, четете тук

 

Джон Грийнууд е главен икономист на "Инвеско", чийто портфейл е над 1,6 трилиона долара.
Джон Грийнууд е главен икономист на "Инвеско", чийто портфейл е над 1,6 трилиона долара.