Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Певецът и актьор Орлин Павлов е лице на кампанията на Столичната община.
Певецът и актьор Орлин Павлов е лице на кампанията на Столичната община.

33 дни общината е мила улици през първите

три месеца, за да намали замърсяването

100 превишения на фините прахови частици в София по-малко отчита Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за първите три месеца на 2018 г. (Всеки ден ИАОС отчита по 6 измервания - от 6-те си измервателни станции, затова се получава такава голяма цифра - б.р.)

Според данните на ИАОС има и намаление на средните стойности на фини прахови частици. През 2017 г. те са варирали в диапазона 52-75 m/gm3, а през 2018 г. - между 32 и 53 m/gm3.

“Намаляването на броя на средноденонощните превишения и на самите стойности на фините прахови частици е резултат от комплексните мерки, които общината заедно с гражданите предприема за подобряване качеството на въздуха.

Тенденцията за намаляване е трайна и очакванията ни са тя да се запази. Вярвам, че все по-ясно се осъзнава, че всички участваме във формирането на качеството на въздуха и че от всички нас зависи какъв точно въздух ще дишаме.

Дали ще слезем от автомобила си и ще се качим в градския транспорт, дали ще оставим колата си да пуши или ще я приведем в изправност, дали ще изхвърляме по график едрогабаритните отпадъци, или не, дали ще паркираме в зелените площи, или не, дали ще изберем екологично отопление, или не - това са ежедневни малки избори, които всеки от нас прави според възможностите си”, заяви зам.-кметът по околна среда Йоана Христова.

Тя припомни, че Столичният общински съвет прие механизъм с мерки за действия при превишения на фини прахови частици.

За пръв път тази зима бе въведен “зелен билет” за градски транспорт. Еднодневната карта за цялата мрежа на градския транспорт струва 1 лев и влиза в сила при стойности на фините прахови частици над 200 m/gm3 в поне два последователни дни на 2 станции или на 4 в един ден. Тези условия бяха факт на 28 януари и тогава бяха купени 30 000 зелени билета.

През първите три месеца на тази година общината е възложила измиване на улици и булеварди 33 пъти, а общата площ на измитите пътни платна е 3 177 дка.

Виж още:

Орлин Павлов за чиста София: Слезте от колите, аз избрах да карам колело!

Само по 1 човек се вози в 70% от колите в София