Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицията не ме е питала нито веднъж къде е Владимир

“Трябва при първа възможност полицията да разпита Марио Панчев и той да каже защо брат ми го е дебнел. Нека обясни защо човек, който се издирва, рискува всичко и излиза, за да го види.” Това заяви Стефан Пелов - братът на убития в сряда вечерта беглец от затвора Владимир Пелов, при първата си публична реакция след престрелката в Ботевград.

“Полицията не ме разпита нито веднъж къде може да е брат ми”, каза Стефан. Той твърди, че

Пелов не

го е търсил

Униформените пък знаели, че двамата не поддържат контакт. Майка им Тотка също твърдяла, че Владимир не е опитвал да се свърже с нея. “Питах я, но каза, че не я е търсил”, обясни Стефан, който по професия е ветеринарен лекар.

Според една от версиите, която “24 часа” съобщи вчера, Пелов се е укривал в апартамента на фризьорката Веселка, която е била женена за един от приятелите на Пелов - Мико Петков. Мико бе арестуван през 2009 г. за двойно убийство, а година по-късно се обеси в затвора.

“Аз не зная брат ми да е имал такъв приятел”, каза Стефан за Мико.

Според Нова тв в апартамента на Веселка се крил и другият беглец от затвора - Радослав Колев, който още не е открит. Жената ни Мико ги пуснала в дома си, защото заплашили нея и децата ѝ.

Мъж заяви пред Би Ти Ви вчера, че бил принуден да помога на Пелов, защото издирваният затворник насочил оръжие срещу него. “Още с влизането, ми насочи пистолет и аз нямах избор, разберете ме. Той ми каза, че всяка събота между 2 и 3 ч трябва да бъда на определено място, заплаши ме. Каза ми да ходя всяка събота да пазарувам страшно много неща, за 200-300 лв.”, разказа мъжът, пожелал анонимност.

“Ако всеки, който знаеше нещо, беше казал в полицията, брат ми щеше да е жив. Вярно, в затвора, но той си направи своя избор.

Един иска да

умре в затвора,

друг иска да

умре болен

от рак, трети иска да умре с пистолет в ръката в битка”, коментира Стефан. Според него е нормално полицията да е имала затруднения да разпознае брат му заради брадата.

“И аз не бях сигурен дали е той, когато го видях след убийството”, каза мъжът.

Според него брат му е бил осъден на 32 г. затвор за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама полицаи единствено по мирисовите следи, разпознати от куче.

“Чел съм решението на Върховния съд, това е единственият сигурен източник за присъдата му. Аз не оправдавам брат ми, не мога да кажа дали е той, или не. Но за мен не е нормално това да е причината за присъдата му”, каза Стефан. Той не вярва Владимир да е виновен и за разстрела на братята роми Цветан и Марко Петрови. Те бяха убити през март 2016 г., а Пелов бе задържан за смъртта им.

След като избяга от Централния софийски затвор на 3 април, Пелов се кри 63 дни. Според основната версия на полицията Владимир е дебнел Марио Панчев-Дебелия, след като се е придвижил по коритото на реката в Ботевград. Смята се, че Пелов е стрелял пръв заради негови подозрения, че Марио Дебелия дава сведения на полицията къде се укрива. Мъжът е разпитван и по разследването за убийството на Цветан и Марко Петрови през 2016 г. Тогава Пелов бе под домашен арест в Ботевград. Година по-късно, докато все още бе зад решетките, Владимир Пелов получи и окончателната си присъда от 32 г. затвор заради грабеж, отвличане и стрелба по полицаи през 2011 г.

Марио Панчев остава в “Пирогов” в тежко състояние. Той е с две огнестрелни рани в корема и е настанен в интензивното отделение.

Приятели на сина на Пелов помагали на баща му

Двама приятели на сина на Владимир Пелов, който също се казва Владимир, са помагали при укриването на рецидивиста, смятат разследващите.

Предполага се, че братята Тодор и Борис Ерменкови са осигурявали мобилни телефони, по които Пелов комуникирал със сина си. Предполага се, че те са следили и Марио Панчев, който бе прострелян от Пелов.

В четвъртък братята бяха разпитани, но отрекли всичко. На разпит бил и Пелов-младши, който отрича да е бил в контакт с баща си. Според разследващи обаче двамата са поддържали връзка.

Без СРС-та за издирване на бегълци

Невъзможност да се ползват СРС-та за издирване на бегълци, липса на пари за бензин и пасивност на гражданите в комуникацията им с МВР.

Това са основните проблеми на оперативните работници, които търсят хора като Владимир Пелов, казва пред “24 часа” служител на сектора за издирване в една от областните дирекции на МВР.

За използване на СРС-та за избягали бандити или укриващи се от правосъдието се заговори след шесторното убийство в Нови Искър и самоубийството на Росен Ангелов, който се укриваше 8 г. от присъда за блудство с малолетна. Главният прокурор Сотир Цацаров тогава предложи на депутатите промени в закона за Специалните разузнавателни средства, но месеци по-късно няма развитие.

В сектор “Издирване” към Криминална полиция в столичната дирекция например работят около 60 души. 10 от тях са офицери, останалите са със средно образование и помагат на оперативните работници. Населението на София-град е около 2 млн. души. Когато някой бандит е обявен за издирване, служителите първо изготвят издирвателна преписка, в която се включват всички данни за лицето - прякор, особености във външността и пр. Прилагат се снимки в профил и анфас от БДС или от криминалната регистрация, документи, когато е необходимо, и много други.

Оперативните работници търсят свои информатори в престъпния свят, които може да ги насочат. Сътрудничеството с тях обаче е трудно, много отказват да бъдат регистрирани официално като агенти. А за един оперативен работник се съди по броя на информаторите му.

Близки, роднини, приятели, съучастници в престъпления също се проучват внимателно, защото това са хората, с които издирваният може да влезе в контакт. Организират се беседи, наблюдава се движението им, но това е в особено тежките случаи. Прибягва се и до проучване на помещения, в които може да се е крил издирваният, снемане на отпечатъци оттам. Оперативното наблюдение на известните адреси на издирвания също е задължителен елемент от операциите.

Случаи като този с Владимир Пелов се обявяват публично от МВР. Тогава граждани, които го разпознаят, подават сигнали на 112 или направо в близкото районно управление. След подаване на сигнала той се анализира и се прави план за отработването му. Включват се и други служби в МВР като жандармерия, СОБТ, Охранителна полиция, особено ако сигналът е с т.нар. “висока оперативна стойност” и се предприема акция по задържане.

Повечето от издирваните обаче не се обявяват публично по различни съображения. Много от тях са залавяни при случайни проверки, например от Пътна полиция. Катаджиите вече могат да проверяват дали някой е издирван с въвеждане на данните в таблетите си.

Убиецът на Пелов го защитил по дело през 2001 г.

Ботевградчанинът Марио Панчев, който според полицията е застрелял беглеца от затвора Владимир Пелов, е бил разпитван по негово старо дело през 2001 г. С показанията си Панчев защитил Пелов в Пловдивския окръжен съд, разказаха магистрати. 

ВЛАДИМИР ПЕЛОВ
ВЛАДИМИР ПЕЛОВ

През 2002 г. Пелов получи 20 г. затвор на първа инстанция за убийство с грабеж. Пелов и съучастникът му Лазар Марков пребили с железен прът и пуснали 3 куршума в гърба на сарафа Ганчо Караиванов, за да откраднат телефон и куфарче с 4700 германски марки през 1997 г.

Панчев потвърдил пред съда алибито на Пелов. Той твърдял, че по време на убийството Пелов не бил в Пловдив. Това обаче не е помогнало Владимир да бъде оправдан.

По време на делото в окръжния съд в Пловдив никой от близките на Пелов не присъствал на заседанията. Последния ден, когато съдът чел присъдата си, в залата отишла майката на Владимир, която по професия била учителка. Тогава брат му и баща му отказвали да поддържат контакти с него. (24часа)

Марио Панчев-Дебелия
Марио Панчев-Дебелия
Пелов бе убит на тази алея в Ботевград.  СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Пелов бе убит на тази алея в Ботевград. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ