Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръмп говори пред конференцията в Далас.
Тръмп говори пред конференцията в Далас.

Изказване на американския президент разгневи французите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика пореден скандал с изказване на годишната конференция на Националната оръжейна асоциация в Далас, предадоха световните агенции. По време на речта си той реши да покаже с жестове как терористите са избивали цивилни по време на атаките в Париж през 2015 г. Френското външно министерство определи действията му като възмутителни.

За парижките атентати Тръмп си спомни покрай продължаващите в САЩ спорове дали да се забрани свободната продажба на оръжие. “Никой в Париж няма оръжие. Ако поне един имаше, за да го насочи в обратната посока, терористите или щяха да се разбягат, или да бъдат застреляни”, каза Тръмп. Според него, ако хората тогава са имали оръжие, “събитията щяха да се развият по съвсем различен начин”.

Думите си Тръмп придружил с жестове, показващи как терористите са убивали парижаните. “Бум! Ела тук. Бум! Ела тук”, извикал той, като с ръка изобразявал пистолет.

Френското правителство изрази “дълбокото неодобрение от коментарите на Доналд Тръмп”. Париж настоява да бъде уважавана паметта на загиналите на 13 ноември 2015 г. 130 души. “Всяка страна е свободна да решава какви са законите ѝ за носене на огнестрелно оръжие. Франция е горда да бъде страна, където придобиването и носенето на огнестрелни оръжия се регулира стриктно”, се казва в изявлението.

На конференцията Тръмп увери влиятелното оръжейно лоби, че на правата му няма да бъде посегнато, докато той е президент.

Британски лекари и политици също се вбесиха на Тръмп, който сравни лондонска болница с военна зона заради престъпления, извършени с нож. В речта си в Далас той каза, че Великобритания има строги правила за оръжия, но в една лондонска болница “навсякъде по подовете има кръв” от рани с нож.