Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По 30 хил. лева на месец изкарвал от източване на банкови карти на чужденци пловдивчанинът Георги Патишанов, който на 6 април бе застрелян от полицията в Джакарта, след като им извади нож при опит да бъде арестуван.

51-годишният мъж с прякор Патишана участвал в организирана група за източване на дебитни карти, която поставяла скимиращи устройства на банкомати в островни градове като Тангеранг, Батам, Джакарта, Соло, Бали и Бандунг. Групата действала от години, но интересът от страна на властите към нея се появил, след като на 13 март банка в Джакарта съобщила за огромни финансови загуби, на които станали жертви техни клиенти.

Оказва се, че Георги и още трима източвали спестяванията им, а те разбирали за това едва когато посетели банката. Сумите били големи, но за да бъде честно, крадците делели помежду си всичко. Познати на мъжа твърдят, че само той прибирал по 30 хил. лв. на месец от престъпната схема.

В набелязаните градове, в които действала групата, Патишана живеел по хотели. Именно в обискираната хотелска стая полицаите открили 940 клонирани карти, три лаптопа, скимиращи устройства, два декодера, три четеца на карти, девет шпионски камери и една скимираща карта.

Основно жертви ставали хора, които идвали на почивки, и лятото бил раят за трупане на пачки от нелегалната дейност. Курортите, в които бандитите се подвизавали, се посещавали от заможни туристи, които не подозирали, че докато лежат на припек, спестяванията в картите им се изпаряват. Местните също се оплаквали от постоянно точене на дебитните им карти, но групите, занимаващи се с това, не били никак малко.

Вероятно затова бандитите дълго действат необезпокоявано, докато не стават жертва на случайна проверка. В мол в Джакарта полицаи забелязват поставено устройство върху един от банкоматите. Виждат наблизо и Патишана, който държи завито във вестник друго устройство. То действало като приемник на данните от картата на потенциалната жертва, която тегли пари в момента. Веднъж получил информацията, Георги използвал лаптоп, чрез който я прехвърлял на празна дебитната карта.

Именно в подобен момент полицаите спипват Патишана, след като няколко минути са го наблюдавали внимателно. Правят опит да го арестуват, но той вади нож срещу тях. Тогава единият служител стреля по него и го ранява в корема. Георги се свлича на земята и започва да крещи от болка. Веднага е качен на линейка и закаран в болница, където малко по-късно умира.

Според събраните до момента доказателства бандата се състояла от 3-4-ма души. Имало данни, че в нея участие има още един българин, който се занимавал със снабдяването на скимиращите устройства, но засега името му не се съобщава. Никой от останалите от групата не е заловен. По думите на познати на Георги той взел решение да замине за Индонезия преди две години.

"Тук не изкарвам добри пари - обяснявал той за България. - Ще отида там, за да натрупам някой - друг лев. Като събера повече, си идвам и правя частен бизнес. Ще отворя ресторант или бар."

Така през 2016 г. мъжът, твърдо решен да забогатее, заминал за Индонезия. Докато бил там, не пропускал да се чува и с близките. Често се прибирал в България, за да се вижда с двете си деца - момиче и момче, които вече били пълнолетни. С жена си бил разведен. Родителите му починали преди много години, но и с тях до последно бил в добри отношения. Пред близки обаче мъжът криел от какво всъщност се издържа финансово. Когато го питали, той споделял, че в Индонезия живее при свой познат и бил намерил доходоносна работа.

"Бачкам като охрана в заведение и изкарвам доста", казвал той.

Част от близките му хора обаче се съмнявали, че казва истината, тъй като отказвал да сподели в кой бар е охранител. Отклонявал молбите им да отидат при него на почивка за седмица-две. Казвал им, че първо трябва да се устрои добре и да натрупа капитал и след това ще може спокойно да му гостуват. Споделил още, че дори ще им купи билети и ще им наеме къща на океана, за да си изкарат добре.

"Патишана обичаше живота и да пръска пари наляво и надясно - разказа пред "168 часа" познат на мъжа. - Не се е хвалел, че изкарва огромни суми, но пътуваше много. В Джакарта казваше, че работи като охрана по нощни клубове и му се случвало да прибира и по 30 бона на месец. Съмнявахме се в това, че можеш да изкараш толкова пари с тази професия, но до последно твърдеше, че от това се издържа."

За какво още харчел пари, четете в печатното издание на "168 часа".

Застреляният при арест в Индонезия българин Георги Патишанов, заподозрян в кражба от банкомати, бил заклет фен на "Локомотив" Пловдив

Полицаи застреляха българин в Индонезия, искали да го арестуват за измами с банкови карти. Той се опитал да ги нападне с ножче, прикрепено към колана