Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борис Джонсън
Борис Джонсън

Изключително вероятно е Владимир Путин лично да е наредил отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

“Ние нямаме нищо против самите руснаци. Няма да има русофобия в резултат на случващото се. Нашата разправия е с Кремъл на Путин и с решението му”, посочи Джонсън.

Кремъл обяви, че обвиненията на Борис Джонсън към Путин са шокиращи и непростими.

Нервнопаралитичното вещество, използвано срещу Скрипал, е било поставено в куфара на дъщеря му, преди тя да напусне Москва, съобщи в. “Дейли Телеграф”.

Юлия Скрипал е пристигнала в Лондон от Русия на 3 март. Британски следователи смятат, че отровата е била поставена в дреха или козметика на дъщерята, или в подарък, отворен в дома на Скрипал в Солсбъри.

Допирът на бащата и Юлия до отровата е станал при подреждане на багажа след пристигането във Великобритания, предполагат разследващите. Според британските спецслужби така престъпниците са избегнали риска от пренасяне на отровното вещество новичок през границата и са постигнали целта си.

По последни данни на британската полиция след отравянето на шпионина, в контакт с новичок във Великобритания са влезли 131 души, а 46 са постъпили в болница.

На 4 март 66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в южния британски град Солсбъри. Оттогава те са в критично състояние в болница.

Руският депутат Андрей Луговой попита защо все още няма снимка на отровения Скрипал и дъщеря му въпреки големия медиен интерес. Той припомни ситуацията с бившия руски шпионин Александър Литвиненко, чиито предсмъртни снимки на болничното легло в Лондон бяха масово тиражирани от западната преса и предизвикаха широк резонанс.

Същевременно британската полиция започна разследване за убийство на руския бизнесмен Николай Глушков, съобщи Би Би Си. Приближеният до Борис Березовски, бе открит мъртъв в дома си в Лондон. По тялото му имаше следи от удушаване.