Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къщата, в която са открити под ключ двете сестри
Къщата, в която са открити под ключ двете сестри

Срам или страх - според съседи това може да е мотивът, с който 65-годишната Пепа е крила от света двете си дъщери в къща в Свищов. Жените на 42 и 43 години бяха открити от полиция и социални, видимо неадекватни, в жилището на ул."Георги Тишев"13 след сигнал на съсед, че пенсионерката държи против волята им, хора в дома си. Поводът бдителният комшия да се усъмни - купувала от близкия магазин хранителни продукти повече от необходимото за сам човек.

На адреса следобед във вторник се изсипали полицаи, социални, линейка. Започнали разпити на съседи, беседи с майката. Вестта, че интелигентните висшистки Стефка и Анжела, не правят кариера в София, както твърдяла майка им, а са затворници в бащиния си дом, потресе тези, които ги познават. Според съседите, майката на двете сестри била вдовица, поздравявала всеки, била тиха и скромна.

"Даже не мога да повярвам, че това се е случвало. Все пак са големи хора, не са деца. Явно жената има някакво заболяване, а дъщерите й са били съпричастни с нея, може да ги е заплашвала с нещо, че ще се самоубие например и те доброволна са станали затворници", гадаеше жена от близък хотел.

"Никой по улицата не е предполагал какво се случва в тази къща. Срещаме майката, разговаряме, но тя казваше, че децата й живеят в София. От 6 години съм се върнала тук и не съм ги виждала. Майката се държеше спокойно, нищо не е подсказвало, че е възможен такъв ужас до портата ми. Не сме чували някакви подозрителни викове или шумове, или нещо, което би издало присъствие на други хора", разказа Цветана Трайкова. Тя си спомни, че като деца Стефка и Анжела били много будни. Едната пишела стихове, другата рисувала, а по-малката сестра завършила с отличие."Изобщо никакви подсказки, че е възможно нещо такова. Може да е било генетично заложено и по някаква причина да се е отключило нещо психическо. Майката или се е срамувала,или се е страхувала, това са двете причини, по които би могла да постъпи по този начин, като все още не мога да си обясня как ги е държала затворени - вързани ли, с опиати?", разсъждава Цветана.

Единственото, което й се сторило подозрително е, че когато искала на Пепа телефонни номера на дъщерите, защото децата й искали да се свържат с тях, тя винаги някак извъртала. "Или подминаваше, или казваше, че ще ги даде, но нищо", допълни Цветана.

23-годишната Силвана пък се притеснява някой от обитателите  в "къщата на ужасите" да не излезе и да я нападне по улицата. "Никога не съм виждала дъщерите на Пепа, което е наистина много зловещо. Срещнах  майката и тя ме заля с обиди, клетви, беше доста агресивна, явно афектирана от случилото се", твърди Силвана.

Янка Манчева, чиято къща е на метри от тайнствения имот пък си спомня, че виждала сестрите преди 8 години и й се сторили доста променени. "Аз не бях в България. Върнах се да гледам баща си през 2009 г. Докато го гледах, съм ходила у тях да пия кафе. Стефчето беше студентка в Художествената академия, а пък Анжела завърши Стопанската академия тук и след това в София нещо е учела пак. Зная, че Пепа заложи апартамент, за да им помага в учението и да им плаща квартири. Аз когато се срещах с тези момичета през 2009 г. в къщата, ми се стори, че не са тези момичета, които познавах преди, нещо на психическа основа не бяха добре. Поведението им, особено Анжела не беше съвсем адекватна, но аз го отдадох на претоварване. Пепа казваше, че са добре, че ще си дойдат", продължи Янка.

Майката Пепа обаче обяснила пред полицаите, че дъщерите сами не искали да излизат и не ги е държала насила в къщата. От проверката дотук няма данни за извършено престъпление, съобщиха от ОД МВР. Върху тях не е извършвано насилие, не са били връзвани, малтретирани. Образувана е преписка и работата със странното семейство продължава.

Според социалните работници не е имало нужда от настаняването на сестрите в социално заведение."Те са дееспособни, не са под запрещение и не са освидетелствани. Бяха на топло, имаха прясно сготвена храна и твърдят, че по собствено желание не са прекрачвали прага на дома си навън. Отказват психологическа, психиатрична и друга медицинска помощ", обясни шефката на Социалната служба в Свищов Милена Илиева. 

Тепърва прокуратурата ще разплита граничещия с психотрилър сюжет и ще решава дали да поиска от съда принудителното настаняване на някого от семейството на принудително лечение."Работи се много активно и максимално изчерпателно, за да изясним какво се е случило с тези жени", каза прокурор Блага Георгиева.

Цветана Трайковаразказва, че Анжела и Стефка били много интелигентни като деца
Цветана Трайковаразказва, че Анжела и Стефка били много интелигентни като деца
Съседката Силвана отнесла клетви от майката Пепа след акцията
Съседката Силвана отнесла клетви от майката Пепа след акцията