Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И да вярваме, и да не вярваме в конспиративните теории, е факт, че все повече лидери наистина нямат деца. Тереза Мей споделя, че е искала да бъде родител, а първият министър на Шотландия Никола Стърджън се бори с предразсъдъците за жените в политиката.

Най-скорошно избраният бездетен лидер е Еманюел Макрон. Новият френски президент стана изключително популярен по цял свят след избирането си, но не с революционната си икономическа програма, а с личния си живот. 39-годишният Макрон е женен за 64-годишната Брижит. Това, което впечатли любителите на пикантни обрати, бе не само голямата разлика във възрастта им, но и фактът, че сегашната съпруга на президента навремето му е била учителка. Тяхната любовна история е като от филм - с много неочаквани развръзки. Всъщност още на 16 години Еманюел се влюбва в Брижит, но тя едва ли възприема чувствата му като нещо повече от младежко увлечение. Той учи в едно училище с дъщеря й и първоначално родителите на Еманюел смятат, че именно младото момиче е обектът на любовните му трепети. Шокирани са, когато разбират, че той има копнежи за омъжената, с три деца, 24 години по-възрастна своя учителка. Те също смятат, че това е просто някаква момчешка ексцентричност, но за всеки случай пращат младежа да учи в Париж. Той обаче заявява категорично на Брижит, че ще се върне за нея някой ден и ще я направи своя жена. Прекалено романтична фраза може би, но Макрон се оказва изключително упорит и постига целите си. 15 години по-късно - след нейния развод, след неодобрението от страна на родителите на Еманюел и какви ли не критики от обществото, двамата официално стават семейство. А през 2017 г. застават и начело на държавата. Въпреки че Брижит има три деца от първия си брак и дори девет внуци, все пак Еманюел остава без биологични деца. За него не може да се каже дори, че е поел ролята на баща на "доведените си деца", защото те са на неговата възраст.

Възприеманата като "майка на Германия" Ангела Меркел също няма свои деца. Тя има два брака. С първия си съпруг Улрих Меркел се запознава в Москва по време на обмен на студенти по физика. Ангела завършва Лайпцигския университет "Карл Маркс", а по-късно работи в Централния институт за физична химия на Академията на науките в Берлин. Първият й брак обаче продължава едва пет години и през 1982 г. Меркел започва да се среща с професора по химия Йоахим Зауер. Тогава той все още е женен за първата си съпруга. След развода му двамата с Ангела дълго време живеят без брак, но накрая след почти 20 години връзка минават под венчило. Общи деца обаче нямат.

Тереза Мей също е от лидерите без потомство. Тя е омъжена за финансиста Филип Мей от 1980 г., който в момента работи като старши директор в една от най-големите финансови институции в света, разполагаща с 1,4 трилиона долара капитал. Двамата се запознават още като студенти, докато Тереза следва география в Оксфорд. Тя самата говори открито за невъзможността си да бъде майка и че това е било сериозен удар за нея. В свое интервю за радио Би Би Си тя разкрива: "Оказа се, че не е възможно да имаме деца. Това е много тъжно, но е нещо, с което в даден момент трябва да се примириш. Разбира се, ние не сме единствената двойка в подобна ситуация. Предполагам, че просто трябва да продължиш с живота си."

Открито за невъзможността си да бъде майка говори и първият министър на Шотландия Никола Стърджън. В книгата Scottish National Party Leaders тя разкрива, че през 2011 г. е претърпяла спонтанен аборт. Тя е искрена: "Колкото и силно да искаш да имаш дете, понякога просто не се получава." Стърджън се решава да сподели този изключително болезнен за нея момент, за да се бори срещу предубежденията за жените в политиката. Тя изтъква, че нито една жена не бива да бъде съдена заради своя личен избор или заради невъзможността си да има деца: "Има много причини някои жени да нямат деца. Някои от нас просто не искат, някои се притесняват как това ще се отрази на кариерата - все още има много какво да се направи чрез по-добра грижа за децата, по-прогресивни практики на работното място, по-информирани позиции, за да не се чувстваме така, сякаш трябва да избираме."

И самият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер няма деца. От 1979 г. той е женен за Кристиане Фризинг, но те така и не стават родители. В една от своите пламенни речи пред Европейския парламент той заяви: "Нашите деца заслужават нещо по-добро." Недоброжелатели го разкритикуваха с довода, че той самият няма деца, за чието бъдеще да се притеснява. Всъщност Юнкер е един от най-критикуваните лидери, но той често приема нападките с усмивка. Известен е с чувството си за хумор. Преди месец по време на пресконференция със словашкия премиер Роберт Фицо телефонът на Юнкер започва да звъни и той се обръща към журналистите с думите: "Извинете, това е съпругата ми." Но след като поглежда екрана на телефона си, обяснява с усмивка: "А, не… госпожа Меркел ми звъни."

Премиерът на Италия Паоло Джентилони допълва списъка на лидерите без деца. Той завършва политически науки и през 1988 г. се жени за архитектката Емануела Моро. Двамата не създават потомство.

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел също попада в тази класация. Той е първият премиер от ЕС, който сключи еднополов брак. През 2015 г. той официално се обвърза с партньора си Готие Дестене. Събитието бе в тесен семеен кръг, а медиите не бяха допуснати на церемонията.

И настоящият премиер на Швеция Стефан Льовен няма потомство. От 2003 г. той е женен за Ула Льовен, която има две деца от първия си брак.

Без деца е и премиерът на Холандия Марк Рюте. Той всъщност никога не е имал и брак и е един 50-годишен ерген с много успешна политическа кариера.