Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел Снимка: Архив
Мария Габриел Снимка: Архив

„Фейк нюз, или фалшивите новини, съществуваха и преди интернет. Новото сега е скоростта, с която се разпространяват и обширната аудитория, до която достигат, подкопавайки по този начин демократичната система, въпреки че трябва да се има предвид, че фалшивата новина не е непременно незаконна”. Това казва в интервю за италианския седмичник „Сетте”, който излиза с вестник „Кориере дела сера”, българската еврокомисарка Мария Габриел.

Отговарящата за цифровата икономика и общество в ЕС българка твърди, че ще открие обществена дискусия на сайта на ЕС, за да може всеки да каже своята дума. Освен това тя възнамерява и да създаде група от експерти, които да се занимаят с алгоритмите и с поставянето в центъра на стойности като свобода на словото. Габриел смята да се посвети и на увеличаване на заетостта в дигиталната сфера, както и на сигурността онлайн на отделния гражданин. Два са свързаните аспекти. Първият е образоваността, която е най-добрият метод за защита - само 37% от работната сила е с базова дигитална компетентност, но след десетилетие ще бъде необходимо тя да е 90%.

Другият аспект е свързан с пакета от предложения против кибератаките, които през последните 2 г. са се увеличили с 300 на сто. „Както каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, те могат да са по-опасни и от оръжия за сигурността на държавите и на икономиката”.

Българската комисарка допълва, че е необходима и повече координираност в процедурите за защита между отделните членове на ЕС, както и задължението за „сертификат за сигурност” за компаниите, които осигуряват рискови услуги и продукти. Габриел иска и европейска агенция за киберсигурност.

Що се отнася до хейт спийч, или до изливането на омраза в мрежите, Габриел твърди, че ще настоява за сътрудничество на всички заинтересовани страни. Според нея кодексът за поведение, подписан миналата година от Туитър, Ютуб,Фейсбук и Майкрософт, е дал добри резултати, тъй като са били отстранени 30 000, или 92% от незаконните съдържания в мрежата.

А кой трябва да надзирава дигиталните платформи? Според Габриел не може цялата отговорност да се приписва само на един актьор. „Опитвам се да видя кой реагира най-добре в респект на основните права, на прозрачността и диалога.”

Според комисарката пикът на контактите е до един час след публикацията онлайн.

„Бързината не може да засенчва други важни аспекти. Затова ще целя прозрачност – ако една публикация се свали от интернет, трябва да се знае на базата на какви правила се прави. Какво би станало, ако се свали и нещо, което не би трябвало? Ответната страна трябва да има начини да се защити”, казва комисарката.

СНИМКА: Факсимиле на интервюто в седмичника “Сетте”
СНИМКА: Факсимиле на интервюто в седмичника “Сетте”
СНИМКА: Факсимиле на интервюто в седмичника “Сетте”
СНИМКА: Факсимиле на интервюто в седмичника “Сетте”