Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Най-сериозната външна заплаха за ЕС идва от Русия. А най-уязвимото място са Балканите. САЩ от своя страна рязко преразглежда своята политика и търси открита конфронтация с руснаците. Нищо чудно именно Балканите да са арена на следващия сблъсък между двете суперсили" - тава прогноза прави Джеймс Карафано в „Нешънъл интерест” (National Interest), цитиран от БГНЕС.

Според него Русия активно се намесва в ставащото в региона, а отношенията на Москва със САЩ вече са „явно враждебни”. Но дори и така руският президент Владимир Путин има ограничени възможности за по-нататъшни провокации по отношение на Запада. Което прави Балканите най-вероятната цел за намеса на Русия.
Ако Путин избере пътя на най-малкото съпротивление, вместо Близкия изток, Украйна и Прибалтика, където вниманието на САЩ вече е фокусирано, то балканските страни предлагат доста варианти за създаване на огнища на напрежение.
Противопоставянето Сърбия-Хърватия-Косово. Заявленията за надпревара във въоръжаването може и да са преувеличени, но че напрежението се засилва няма съмнения. Сърбия неотдавна обяви доставката на допълнителни бойни вертолети и самолети от Русия. Косово заплаши със създаването на собствена армия. А в центъра на всичко това се намират почти 5000 войници на НАТО.
Трудностите в Македония. Намесата на Русия, корупцията, разправиите с Албания и обърканият отговор на САЩ - всичко това се смесва в един токсичен коктейл. Очевидно Москва е настроена да се възползва от безпорядъка и да откъсне малката страна от Запада.
Сраженията в Босна и Херцеговина. Растящото сепаратистко движение в Република Сръбска заплашва отново да разпали разногласия, които не са затихвали от 1995 г. и Дейтънското споразумение. Изглежда Путин с удоволствие налива масло върху тлеещите въглени.
Той много би искал да превърне Черно море в руско езеро. САЩ трябва да намалят степента на намеса на Русия на много фронтове. А ситуацията на Балканите остава слабото място в трансатлантическата политика.
Нито една друга част на Европа не се нуждае толкова силно от подобряване на икономиката, колкото страните от Балканския полуостров. Някои от тях изостават по ключовия показател икономическа свобода. Политическите реформи в тези области биха предизвикали бурен икономически растеж.