Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Румъния върлува епидемия, 17 умрели.

Двегодишно циганче от Столипиново е прието в болница с морбили. Детето не е ваксинирано срещу заразата.

Здравното министерство нареди на регионалните си инспекции да вземат мерки за предпазване на населението от болестта. Това се налага заради епидемията от морбили в Румъния. Там има 3196 заразени и 17 умрели.

За голям брой заболели докладват още Италия - 728 души, и Великобритания - 569 души.

Засега няма заплаха от епидемия в България, обяви министерството. Според доц. Атанас Мангъров през 2009 г. в България е имало епидемия от морбили, най-голямата в Европа. Сега епидемията е в Румъния, тъй като там има голям брой неимунизирани деца.

Морбили, по-известна като дребна шарка, е най-лесно предаваната детска болест. Достатъчно е само да минеш през стаята на болен човек и ще се заразиш. При болестта има обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, усложнено дишане и кожен обрив във вид на ситни пъпчици.

Всички лични лекари се задължават да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 г., подлежащи на имунизация срещу морбили. Тези, които не са имунизирани, ще получат една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

На лекарите, работещи в лечебни заведения, се нарежда да следят за ранно откриване на признаците на морбили и да предприемат бързи действия по изолация, диагностика и лечение на болните.

Съгласно българския имунизационен календар болестта се предотвратява с комбинирана ваксина срещу морбили - рубеола - паротит (МРП), която се поставя задължително съгласно българския имунизационен календар.

За изграждане на пълен имунитет на децата се поставят две дози - първата е на 13-месечна възраст. Смята се, че тогава кърменето спира и бебето може да се разболее, тъй като губи имунитета, получаван чрез майчината кърма. Реимунизацията е на 12-годишна възраст.

В България първичната имунизация обхваща 92% от децата, съобщи д-р Кунчев. Според него при 95-процентово покритие епидемия не може да се развие.