Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван (Джон) Захариев
Иван (Джон) Захариев

Баща му: Той дойде при мен, защото имам рак на кръвта

Вменяем ли е 21-годишният Иван Захариев, чието австралийско име е Джон, и може ли да участва в делото за тероризъм, по което е обвиняем?

Отговор на този въпрос ще дадат вещи лица по психиатрична експертиза, която ще бъде готова във вторник, стана ясно в Софийския апелативен спецсъд.

В първоначалните експертни заключения пишело, че Иван напълно осъзнавал постъпките си и е вменяем. Младият мъж бе окован с белезници миналата седмица в София, защото се учил да стреля с пистолет и автомат, за да се включи към силите на “Ислямска държава” в Сирия.

“Когато стрелям по мишени, си представям живи хора”, казвал той. Освен това разследващите от спецпрокуратурата открили и религиозна литература в дома на баща му Светломир Захариев в столичния кв. “Хаджи Димитър”.

Вчера прокурор Николай Найденов съобщи, че по делото е била разпитана общинската служителка Ася Вълчева. При нея Джон подал заявление, с което искал да си смени името на Иван. “Като Иван Захариев е искал да минава безпроблемно в другите държави, за да стигне до Сирия”, обясниха от спецпрокуратурата.

“Синът ми е невинен и делото срещу него е фалшификация. Той дойде в България, за да ме гледа. Аз умирам - имам рак на кръвта, диабет и проблеми с простатната жлеза”, каза баща му Светломир, който е на 81 г. Той обясни, че в Австралия синът му получавал пенсия за аутизъм, но към момента това не се потвърждава в материалите по делото у нас.

“Майка му ще дойде от Австралия чак в края на октомври. Тя също е болна от рак”, добави бащата.

Апелативните спецсъдии ще преценят дали да пуснат задържания на свобода, след като бъде готова психиатричната експертиза във вторник. Дотогава той ще чака зад решетките.