Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Янчев (в средата), Диян Кавръков и днешният депутат Петър Кънев получават  отличието "Икономист на годината 2005".
Румен Янчев (в средата), Диян Кавръков и днешният депутат Петър Кънев получават отличието "Икономист на годината 2005".

Шефът на “Булстрад” бе един от доайените на застраховането у нас

На 28 август 2016 г. внезапно почина един от доайените на българското застраховане и главен изпълнителен директор на “Булстрад” Румен Янчев, съобщиха от застрахователната компания. Според близки до него причина за смъртта му е масивен инфаркт, който го е покосил за броени минути в неделя.

“Румен Янчев е и председател на управителния съвет на ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп” АД и е посветил повече от 35 години от живота си на работата в застрахователния бранш”, пише още в съобщението на компанията.

Янчев е роден на 15 септември 1956 г. и си отиде броени дни преди да навърши 60 години. И месец без един ден, след като

“неговата”

компания

отпразнува 55-ия

си рожден ден

Всички, които познаваха Янчев, са категорични - той бе щастлив човек, защото работеше това, което обича.

“Френски възпитаник”, казват за него в бранша. Вероятно защото като син на български дипломат е живял 5 години в Париж, със семейството си. Връща се в България през 1970 г. и се записва във френската гимназия. След казармата Янчев е приет за студент в Свищов и завършва застраховане.

Разпределен е в ДЗИ, но неговата мечта е “Булстрад”. Успява да влезе в компанията най-напред, за да замести болен колега. Малко след това е назначен като главен специалист. Отговаря за 10 души и за 200 хил. полици годишно.

“Още тогава дейността на “Булстрад” бе доста пазарна. Трябваше да се конкурираме с фирми в чужбина. Приходът само от застраховането на товари беше 40-50 млн. лв.”, е споделял Янчев за любимата компания.

Начало на издигането му в йерархията е

спечелено

трудно дело

във Виена за

голяма щета

с изпусната в Дунав машина. “Булстрад” получава 300 хил. долара от презастраховател, а на Янчев е предложен постът икономически директор. На тази позиция остава до 1991 г., когато е изпратен да смени шефа на задграничното дружество в Лондон. По-късно Янчев ще определи времето, прекарано там, като най-вълнуващото и полезно и за него, а и за компанията. Година по-късно, връщайки се в България оглавява “Булстрад”.

Журналисти и гости, влизали в кабинета му, са виждали голяма шахматна дъска. “Обикновено играя шах с големите клиенти на компанията”, обясняваше той.

И добавяше: “На партия шах се раждат най-добрите идеи, а клиентите стават приятели”. Компанията на живота му го свързва и с жената на живота му - Весела, която също работи в нея. Казват си “да” през 1994 г. И за двамата опитът е втори, а семейството се увеличава. От първия си брак Весела има дъщеря Ивета, а Янчев - син Ивайло. Двамата с Весела са родители на дъщерята Румена.

Името на Янчев е известно и във волейбола. “Булстрад” е дългогодишен спонсор на националите ни за Световната лига, а  директорът му приема поканата и е назначен за президент на Националната ни волейболна лига.

Румен Янчев начело на Националната волейболна лига.
Румен Янчев начело на Националната волейболна лига.