Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В тези напрегнати дни човек има нужда от малко мъдрост. Затова аз се срещнах с политолога Перо Филипски, който току-що бе получил Фулбрайтова стипендия, за да напише монография на тема
“Оттеглянето на държавата от полицията”
- Не е ли по-правилно “оттегляне на полицията от държавата”? – попитах аз като за начало.
- Става дума за пари срещу реформа. Ще получат по 20 заплати при пенсията, но само ако се приватизират и излязат на конкурентния пазар.
- Че къде се видяло полицай – частен бизнесмен? То се иска да си тарикат.
- В сравнение със студентите явно са направо гении. Студентите си блокираха университета. И какво постигнаха? Само изгубиха един семестър, за който вече са си платили. Това е все едно да броиш парите предварително на някоя професионална дама, а след това да й прочетеш лекция колко лош е нейният древен занаят. Смятате ли, че полицай би направил подобна глупост?
- Прав сте, полицаят първо ползва услугата, а после не плаща.
- Ако полицаите бяха тъпи като студентите, щяха да си блокират районните управления, за радост на джебчиите. Но те блокираха центъра на столицата и изходните артерии към съседните държави.
Даже от “Ислямска държава”, се оплакали,
 че не могат да минат и в двете посоки. Сутринта блокираха, следобед вече получиха сериозни финансови отстъпки от Бойко Борисов. Ако продължат да блокират още 1 месец, накрая може да получат не 20, а 200 заплати при пенсиониране. Ами ако решат така да си блокират и 10 години? Никой не може да ги мръдне. Нито имаме войска, нито танкове, да ги разгоним.
- Така е, военноисторическият музей има повече танкове от армията. Но пък с какво ще се прехранват цели 10 години?
 - Няма проблеми. Те ще пускат само автомобилите на специален режим. Ще ги разпознават по петдесетолевките, които се подават през прозорците. Волни пожертвования за сигурността на страната. Това вече го отработиха при Виденов, когато на всеки100 метра стоеше някакъв полицай с духалка и спираше да проверява за алкохол. Не даваха пиле да прехвръкне. Викам – ама на предишната пряка току-що ме карахте да духам! Отговаря – откъде да те знам? Онзи беше пожарникар, а ние сме от охраната на метрото. Техните духалки са от Балканската война, нашите са дигитални.
- Така беше, аз от епохата на Виденов не карам пил. И преди това не карах пил, но след това вече съвсем. Гледам обаче, че и при военните назрява бунт.
- Слаба работа. Чух, че някои се опитали да се присламчат към полицейските протестанти, но те ги пращат да им купуват кафе. Унизително е докъде паднаха победителите при Сливница и Одрин. Оказа се, че не могат от два опита да уцелят мерцедес с гранатомет.
- Тъмничарите също щели да стачкуват.
- Не можеш заради парче пица от "Отворено общество" да изоставиш затвореното общество. Това второто плаща къде-къде по-яко от Сорос отворкото.
На корупцията по
затворите може
да се сложи край
само след раздържавяването и на тези заведения с участието на чуждестранни инвеститори. Между тях трябва да има конкуренция за по-качествени затворници с по-дълги присъди. Ето на, обичам да давам за пример австралиеца Джок, който вече може да се похвали с 20-годишна присъда, защото преди 4 години закла студент на улицата. А онзи ден бе и номиниран за Човек на годината в класацията на Хелзинкския комитет. С такъв всеки затвор би се гордял!"
- Не беше ли Мъж на годината?
- Не, тогава щеше да е каракачанката на Бойко. Което ме подсеща - защо в тази напрегната обстановка някои партии искат касиране на вота? Някаква дама направила била спонтанен аборт в "Армеец".
Това ли ви е проблемът?
Я вижте какво става в съседна Турция. Полицията и армията превземат партийните централи на опозицията с щурм, търсят костинбродски бюлетини. По стълбите тече кръв. Въдвориха им журналята, взривиха бомби на предизборните им митинги. В сравнение с това, "Армеец" е планински пасторал. И какво толкова? Някой там да иска касиране на вота? И да иска, кой ще го чуе?
- Европа може и да чуе, нали дебне демокрацията в страните кандидатки.
- Да сте видели Меркел да протестира? Напротив, отиде на крака при Ердоган, и то когато там гръмнаха и избиха цял предизборен митинг - целувки, прегръдки, предизборни обещания за безвизов режим, приемане в ЕС и три-четири милиарда откуп заради бежанците. С тези пари тук можем да вдигнем 10-метрова циментова ограда по цялата европейска граница на Турция, а край морските брегове да пуснем по един боен катер на всеки 100 метра. Хващат бежанците и...
- ...И ги проверяват за алкохол?
- ...И айде обратно! Джихадист алкохол не близва. И свинско не яде. Джихадистът иска в Гемания. Вместо това Меркел взе пак да предлага война на Балканите, малко ли им беше преди 70 години? Да не би Москов да й е доложил, че Плевен падна? Майтап. Та тя ни плаши, че когато всяка страна от Германия насам си вдигне ограда, тогава при нас, които сме първите комшии, ще стане като в тенджера под налягане.
- При нас бежанците не идват, защото видяха, че полицаите ги стрелят.
- Няма такова нещо. Това бе най-тежкият случай на самоубийство в цялата история на българската полиция!