Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Василев е задействал схеми в Сърбия, подобни на приложените в Корпоративна търговска банка. Ипотекирал е собственост на стъкларската фабрика в Парачин, срещу което е взел кредит от свое сръбско дружество и от държавна банка, която е в процедура по несъстоятелност.
По информация на агенция "Блумбърг" Агробанка предстои да бъде приватизирана по приет на 28 май 2015 г. закон. Мажоритарният собственик на КТБ обаче никъде не е положил своя подпис.
Василев купува "Сръбска фабрика за стъкло"
в Парачин през 2012 г. за 35 млн. лв. Собственост на дружеството за близо 4 млн. евро е ипотекирана, като са взети два кредита от "Корп инвестмънт" ООД.
Офисът на фирмата е в идеалния център на сръбската столица - между хълма "Кале мегдан" и главната улица "Теразие". Тя е регистрирана на 25 май 2012 г. с капитал от 100 динара, равни на 1,62 лв. Неин представител е Иван Джиджев, човек от обкръжението на Цветан Василев, който управляваше и футболния клуб "Ботев" (Пловдив).
Собственик на "Корп инвестмънт" е българската "Глас индъстри"
В консорциум с "Рубин" тя купи 67% от стъкларската фабрика. Адресът на компанията майка "Глас индъстри" е на софийската ул. "Хубча" №8, където са много от фирмите на Цветан Василев. Но в съвета на директорите са само сръбски имена - Небойша Симонович, Ратко Ристич и Петар Видич.
Дяловете на тази фирма не са запорирани от Комисията за установяване на незаконно придобитото имущество, нито от НАП, които спряха разпореждането с авоари на Василев за 963 млн. лв.
"Рубин" - другият съсобственик на стъкларската фабрика, е със запорирано имущество за 1,6 млн. лв. у нас заради фирмата майка "Вивес".
Активите на "Корп инвестмънт" в Сърбия за 2013 г. според отчета й са за близо 5 млн. лв. Как е дала кредит на стъкларската фабрика за 8 млн. лв., не е ясно.
Но предприятието в Парачин има още тежести според сръбския търговски регистър. То има още няколко ипотеки общо за 496 млн. динара (8 млн. лв.).
Дългът е към Агробанка. Според сръбската Агенция за гарантиране на влоговете тя е в процедура по обявяване на несъстоятелност с решение на Търговския съд в Белград № 3718 от 20 юни 2012 г. То е отпечатано в "Държавен вестник на Република Сърбия" на 29 юни 2012 г. Банката е основана през 1954 г. и в момента в нея работят 880 души.
Основната причина за фалита й са необезпечени кредити над 200 млн. евро,
пише сайтът "Наслови".

Защо работниците във фабриката на Цветан Василев в Сърбия не са вземали заплата от началото на годината, четете в новия брой на в. "168 часа"