Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

281 са били ВИП клиентите на Корпоративна търговска банка преди кризата с трезора от средата на миналата година.
Екипът на Цветан Василев е правил специални досиета на персоните, които са получавали по-висока лихва на депозитите от обичайната.
Сред тях са настоящи и бивши депутати, министри, съдии от Върховния административен и Върховния касационен съд, членове на бордове, директори на големи фирми, членове на УС на БНБ, шефове на спецслужби, кметове, както и техни роднини.
Очевидно в КТБ са се готвели за всяка ситуация, защото има странни данни, събрани за клиентите - партийна принадлежност, промяна на поста, семейни връзки и т.н.
"168 часа" получи два списъка от свои източници часове след като парламентарната комисия огласи 150-те страници доклад за КТБ. В този документ липсват списъци.
Единият списък е подробен екселски файл с имената на хората. Във втория те са
подредени и по партийна принадлежност
и дори са оцветени по партии. Според запознати всичко това е дело на хора от висшия мениджмънт от КТБ, но засега няма официално потвърждение. Източници дори смятат, че лично Цветан Василев е одобрил кои имена да "изтекат" чрез списъците. Те наподобяват повече полицейски, а не кредитни досиета, каквато е обичайната практика на банковите институции у нас.
Администрацията на Цветан Василев е водила стриктно списък кой кой е от ВИП клиентите им. Описани са постовете им, дори кариерното развитие - кога са били освободени или издигнати, както и депозитите на децата, съпрузите и родителите им. Срещу всяко име се цитират роднинските взаимоотношения с високопоставените персони, за да не се объркат случайно бъдещите читатели.
В базата с данни те са били класифицирани по принадлежност към партии, съдилища и сектори. Има списък, в който хората от БСП са оцветени в червено, десните в синьо, герберите в наситено жълто.
От списъците се вижда, че дори се е водела и статистика
в кой момент как се променя състоянието
на ВИП клиентите
Срещу имената им има и други подробности - адрес и телефон.
Не е ясно за какво е било необходимо на КТБ да поддържа цялата тази статистика. В нито една българска банка не искат от клиента информация за деца, съпрузи и родители.
Въпреки че разполага с имената от ВИП списъка на банката, "168 часа" не ги публикува съвършено съзнателно.
В ситуацията на фактически фалит на КТБ и започналото дело за източването й - и Цветан Василев, и всички, които са проспали кризата в КТБ или са помогнали тя да полети към дъното, се опитват да се възползват и да наклонят везните, пускайки контролирана информация за клиенти и сделки. Така в един кюп са вкарани клиенти, които действително са се възползвали от постовете и влиянието си, както и други, които са ползвали банковите услуги на КТБ, мислейки, че това е нормална финансова институция.
Прави впечатление също така, че в списъците не присъстват хора, за които стана публично ясно, че са имали депозити с преференциални лихви в банката. Това означава, че или данните са силно манипулирани, или че има още един списък с още по-специални ВИП клиенти на КТБ.
След анализ и разговори с хора от списъка се установи, че в двата списъка са смесени вложители, които действително са получили високи лихви по неясни правила на банката. Има обаче и имена, които показаха документи, че никога не са били във базата с данни на ВИП клиенти.
Така например един от клиентите вече втори път се явява в списък с държавни предприятия, които са държали парите си в КТБ. Първият път е пуснат от седмичник, близък до Цветан Василев. Оказва се, че с името му някой умишлено злоупотребява и той подозира, че причина е да бъде ударена съпругата, която е известно име. Мъжът е бил наистина шеф на борд на държавна фирма, но никога не е депозирал парите й в КТБ, а в две чужди банки в България. Той допуска, че след години е възможно следващи ръководства да са избрали този трезор. Това естанало при управлението на Пламен Орешарски.

Как банката на Цветан Василев е манипулирала ВИП клиентите си и какви са били лихвите по депозитите им, четете в новия брой на в. "168 часа"