Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Силно изненадан от осветляването на Дарина Павлова като агент на Държавна сигурност остана началникът на 6-и отдел в нейното VI управление Димитър Иванов. Той не подозирал, че любовницата, съпругата и най-накрая вдовицата на убития шеф на “Мултигруп” Илия Павлов е била съдържателка на явочната квартира с кодово название “Антени”, въпреки че тогава се познавал с нея.

“Тогава се занимавах с Илия. Той тъкмо се беше развел и се беше изнесъл на квартира. Живееше заедно с Дарина на един таван близо до “Малките 5 кьошета”. Мястото е удобно за явки, в центъра е, пък и МВР е на две преки”, разказа Иванов.

“Тогава Илия беше офицер от армията и не можеше да е сътрудник на ДС.

Предполагам, без да знам, затова са я писали нея, че има явочна квартира. Много е възможно самата Дарина нищо да не подозира, че фигурира в архивите на ДС.”

 Според бившия шеф от Шесто съдържател на явочна квартира е куха форма. За нея не се подписва декларация, уговорката е устна. Но в архивите на ДС се попълват папки с данни за явочника.

“В такива жилища се провеждат тайни срещи с агенти, ако се наложи. А се използват също и да заведеш някоя мадама. Но съдържателят не се среща с оперативния работник, те си имат начин за връзка. И т.нар. терен, както му казвахме тогава, се използва само когато е свободен”, допълва Димитър Иванов.

Във всяко дело в началната страница започва с информация как бързо да се установи връзка между оперативния работник и явочника.

Дарина Павлова е регистрирана като явочник на 19 април 1989 г., когато вече е била гадже с Илия Павлов. Досието излезе при проверката на управителите и собствениците на хазартни фирми. Тя е в надзора на "Гранд хотел Варна". Всички данни за нея са унищожени през 1990 г. по заповед на Атанас Семерджиев.

Била е регистрирана в политическия 6-и отдел на ДС, в отделението, което се е занимавало с художествено-творческата интелигенция. Вербувалият я служител според справката е о.р. Георги Петков, който по източници на “168 часа” е бил приятел на Илия Павлов. Сега той управлява една от първите фирми на убития бос на “Мулти” - “Мултиарт”, а впоследствие е бил и вицепрезидент на фирмената групировка. Странното е, че както шефът Димитър Иванов не знае, така пък той изобщо не помни да е вербувал Дарина Павлова и отрича да го е правил.

“Това, което прочетох за нея, не е вярно. Въобще не се е случило. Някой манипулира хората. Интересно ми е как съм я вербувал, без да знам.

Помня всички хора, които съм вербувал, все пак не са 100 000 души.

Но съм категоричен, че Дарина не е между тях. Нейната квартира въобще не е използвана”, заяви Георги Петков пред “168 часа”.

Той обаче не отрече, че е бил приятел с Илия Павлов още в онези години и покрай него се е запознал и с втората му жена - тогава още студентка. По онова време Дарина имала проблем от личен характер, както се изрази Петков, и се обърнала към него за решаването му. Той отказа да уточни какъв е бил проблемът й.

“Не ставаше въпрос за жилище, не мога да коментирам подробности. Свърза се с мен и й помогнах. Но тя не е била съдържател на явочна квартира”, допълни Петков. Само че според него имало някакво объркване в досието на мадам “Мулти”. След като то не съществува по думите му, няма и как да бъде унищожено, както е посочено в документите на комисията. 

Георги Петков потвърди, че някои папки са били унищожени по заповед на Семерджиев в началото на 1990 г., но настоява, че папка за Дарина Павлова изобщо не е имало. 

“Някой е вложил доста въображение. Сложил е и дата, и моето име, и всички подробности, за да изглеждаправдоподобно,не знам с каква цел”, предположи офицерът от ДС.

Неговият колега Бончо Асенов обаче изобщо не се учуди, че жената на убития бос на “Мулти” е сътрудничила на ДС.

“Не знаех,номизвучилогично. Явочниците принципно не са били доносници. Това определение не им подхожда. Те просто са давали ключа от жилището си, за да се ползва за тайни срещи. И Жан Виденов е бил явочник. Тези хора не са давали сведения на ДС, не сме ги внедрявали към обекти, просто са помагали

на наши хора да се срещнат с агентурата си в апартаментите им”, каза Бончо Асенов.

Година преди посочената дата за вербовката на Дарина Павлова - април 1989 г., Илия Павлов създал творческо-производствена кооперация “Мултиарт”,която оперативно се обслужвала от първи отдел на VI управление на ДС. Компанията имала предмет на дейност различни културни събития - ревюта, изложби, балет, концерти. Дарина Павлова също се работела в нея, и то още като студентка.Тя е родена в Казанлък в обикновено семейство.

Майка й умира, когато е едва 16-годишна. Баща й е работел в оръжейния завод “Арсенал” като шлосер. Самата Дарина също е започнала трудовия си стаж в завода за калашници като специалист по техническия контрол. По собствените й думи следяла дали са спазени нормите при изработката на дулата на автоматите

Бизнес дамата приключва набързо с кариерата си на оръжейник, защото е приета да следва в НАТФИЗ. Завършила е класа на проф. Елка Михайлова заедно с Мартина Вачкова и Чочо Попйорданов. Снимала се е в няколко филма като начинаеща актриса и по същото време се запознава с Илия Павлов.

Първата й голяма роля е на манекенка, кандидатстудентка в театралната академия, във филма “А сега накъде?” на режисьора Рангел Вълчанов. В сценария младежите са затворени на сцената на Народния театър и журито изпитва реакциите им. Героинята на Дарина Павлова се чуди на глас какво ли очакват от тях.ЧочоПопйорданов й подава реплика, че може би чакат тя да се разголи, при което манекенката сваля блузата си След това участие Рангел Вълчанов кани Дарина за роля и в “Немирната птица любов”.

От тези студентски актьорски години тя се познава с Марта Вачкова, с която са приятелки и до ден днешен. Комедийната актриса е канена винаги на пищните купони, които жената на Илия Павлов вдига за рождените си дни.

“Не съм знаела за явочната квартира на Дарина, но не съм говорила с нея. Нямам представа дали това е вярно. Ще я питам, като се върна в София, сега съм на един фестивал в Банско.

На документи не вярвам, доверявам се само на човек”, коментира Марта Вачкова пред “168 часа”.

“Познаваме се от студентки, от снимките на филма на Петър Попзлатев “Аз, графинята”.Дарина е изключително свестен, сърцат, добър човек, много силна и оправна жена, прекрасна майка и приятелка.”

През 1989 г. младата актриса се омъжва за Илия Павлов, който е състезател по борба свободен стил и начинаещ бизнесмен.

Той тъкмо се е развел с дъщерята на шефа на военното контраразузнаване ген. Чергиланов, от която има дъщеря Венцислава. Тя и Дарина поддържат приятелски отношения и сега. Актрисата и босът на “Мултигруп” имат две деца - Паола и Илия-Калоян. Дъщеря им е завършила изкуство и социология в Тексас.

А синът - биохимия в Колорадо. Силвио Берлускони казва на Сергей Станишев, че Паола е красива млада жена, когато двамата разговарят в Рим, без да знаят, че има включен микрофон на телевизия “Скай”

В средата на 90-те години бизнес дамата зарязва актьорската си кариера и заминава за САЩ. Тогава е и разцветът на “Мултигруп”.

Тя получава звучен шамар от Хилари Клинтън, която като кандидат-сенатор отказва дарението й от 1000 долара за предизборната си кампания.

Официално първата дама на САЩ не съобщава мотивите да не приеме парите на Дарина Павлова. Но пред медиите зад океана хора от екипа му коментират, че не искат да се свързват със средства, чийто произход в България е неясен.

Дамата се опитва да се върне в бизнеса у нас чрез конкурсите за “Мис България”, но успява да го организира само веднъж. За провеждането на шоуто влиза в лют конфликт с Жени Калканджиева

След смъртта на Илия Павлов през 2003 г. жена му се премества в Рим.Там под артистичния псевдоним Дария Стефанели развива кариера като тв продуцент на предаването "Сънувайки Италия” за имигранти в САЩ, които пазят италианските си традиции. То обаче е за кратко. Името й често се свързва с дългогодишния премиер и известен ценител на женската красота

Силвио Берлускони. В интервю за сп. “Оджи” Дарина Павлова споделя, че двамата са се запознали в САЩ през 2004 г. и той я поканил в Рим. 

“След няколко незабравими вечери разбрах, че става въпрос за истинска любов. Мисълта ми бе насочена постоянно към него. Започнах да уча италиански и се преместих в Рим. Никога няма да забравя първата ни нощ заедно. Продължавах да си повтарям Аmazing, amazing. Той още ме подиграва, когато си припомняме онази нощ”, разказва дамата пред “Оджи”. 

В Италия Дарина Павлова е във вражда с друга българка, свързвана с Берлускони и тв продукциите - Мишел Бонев. Но се сприятелява с личната гадателка на Берлускони Теодора Стефанова.

След 2003 г. вдовицата наследява част от дъщерните фирми на разпадналата се империя “Мултигруп”. Те са свързани с хотелиерския бизнес. Миналата година след влизане в сила на закона за оповестяване на собствениците на офшорни фирми

Павлова бе една от първите,коитоподадохадекларации.Така стана ясно, че тя и децата й са собственици на лихтенщайнската Пи Еф

Ейч Си. А компанията държи мажоритарния пакет акции на верига от хотели. Товасаграндхотел “България” в София, грандхотел “Варна”, хотел “Интернационал” на Златни пясъци, хотел “Рила” на Боровец, курортът “Парадайз бийч” между Свети Влас и “Елените”, хотел “Арбанаси палас”. Освен това офшорката управлява ски съоръженията на Боровец и бившата морска резиденция на Тодор Живков “Перла”, която се намира до Приморско.

Наскоро екип на Дарина Павлова е внесъл във Варна проект за строеж на хотел, което говори за плановете й да се установи в България.

За това намеква и участието й в шоуто “България търси талант”. Вдовицата е от най-състоятелните хора в България.

Преди да го застрелят, Павлов контролираше бизнес за 1,3 млрд. долара по сметки на полското сп. “Впрост”. Не е ясно каква част е останала за Павлова, но хотелите печелят над 40 млн. лв. годишно.