Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вокалистът на"Дийп Пърпъл" Иън Гилън помолил за прясно мляко, за да си прочисти гърлото преди концерта на July Morning на един от изминалите фестивали, разказа за вестник "168 часа" кметът на Каварна Цонко Цонев.
Той представи и програмата за тазгодишния концерт, която ще започне в 00 часа на 1 юли. Ще участват 5 групи. В 5 часа сутринта на сцената ще излязат БТР, а след тях Джон Лоутън. Тази година Христо Мутафчиев ще отиде специално за July Morning и също ще вземе участие, но за пръв път, защото през изминалите години само е бил зрител на концертите.
И кметълът Цонев ще участва в някои изпълнения. Влади Въргала пък ще се включи във воденето на шоуто. Приготвени са отново обезопасителни ленти и са вземи строги мерки за сигурност, както през последните 12 години. Ще има добро озвучаване на сцената и изненади за всички, които ще присъстват на July Morning.
Тази година Кен Хенсли, органистът на легендарния "Юрая Хийп", няма да бъде на феста и да посреща July Morning. Кметът на Каварна каза, че за пръв път Хенсли дошъл в Каварна през 2008 г. и участвал заедно с вокалиста Джон Лоутън.
Хенсли е авторът на песента July Morning. Изпълнил я заедно с Лоутън.
Песента ще е хитът
и тази година
Въпреки споровете за това дали е подходяща заради текста й и дали отговаря на събитието. Лирическият герой в нея е махмурлия след тежка нощ, а не влюбен. Цонев обаче обясни, че песента се харесва не заради текста и се чества от 35 години, а самата тя е над 40-годишна. Още преди каварненските й чествания през последните 12-15 години, рокаджиите са решили, че тя носи духа на свободата в тоталитарния режим. Така според Цонков се превърнала в нещо като химн на свободата, в рок ода на свободата.
Така са я приемали и така продължава да се приема от поколенията. Не се набляга толкова на текста, колкото на хипарското значение на песента, на нейния свободен дух. Не на самите думи, а на посланието, което тя излъчва. Просто хората са харесвали тази песен и тя се е запазила през годините, смята кметът на Каварна.
Според него "Джулая" е неформален празник, а не специален. Хората опъват палатки, отиват там с каравани и празнуват. Най-хубавото е, когато изгрява слънцето и започнат да звучат акордите на July Morning. Това не може да се опише, казва Цонев. Всеки трябва да присъства на Камен бряг, за да го усети. Който не отиде, ще може да го види по телевизията - ще се излъчва по Канал 1. Но и телевизионното излъчване не може да предаде истинската емоция, казва Цонев.
Както в последните 7 години, и сега
гвоздеят на програмата
ще е Джон Лоутън
"Винаги е бил и ще си остане, затова му пожелавам много, здраве, щастие и дълголетие и да ни радва много на Джулая", каза Цонев.
На сцената на July Morning постоянно се правят импровизации. Групите пеят, каквото си решат, правят си шоу, това е импровизиран фестивал. Нищо не е заковано предварително, не се следват някакви рамки, дори може да се качи някоя група извън програмата просто защото в момента на концерта се намира там.
Интересни случки е имало зад кулисите на Каварна рок фест с рок звездите. Музикантите забавляват не само публиката, но и самите себе си. Много от тях не се отказват от своите хобита дори по време на големи концерти и турнета. Преди и след изпълненията звездите прекарват свободното си време по различни начини. Например преди години, когато Алис Купър е бил в Каварна за един от концертите на July Morning, е искал да поигаре голф на игрище. Бил е подготвен с всичко необходимо за голф, носел си стикове и екип. Той е отишъл на концерта само за своето изпълнението, а в останалото време, преди и след това, постоянно играел голф.
Друго интересно хоби на една от звездите са хазартните игри. Става дума за английския певец и бас китарист Леми Килмистър. По време на едно от участията му в неговата стая зад сцената е бил организиран хазартен клуб по негово желание. Имало поставени специални машини за любимите му игри и той ги използвал, за да се забавлява. Цонко Цонев твърди, че това не се е случвало никога преди и искането на Килмистър било много изненадващо. Кметът обаче си го обяснява с нестандартните хобита на звездата.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".