Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С писмена заповед бургаският БЧК официално забрани свалките на спасители с мадами край морето. Тя е насочена към водните гардове на няколко ивици по Южното Черноморие.
Съвсем естествено е да се предполага, че и варненският БЧК ще предприеме подобни мерки. Текстът на заповедта не бе разпространен от медиите, но се предполага, че е абсолютен бисер. Така или иначе един от символите на България - гларусът, чиято слава отдавна е минала всички гранични пунктове, вече влиза в историята. Смело може да се каже, че
след Стоичков
и Кристо, той си е най-популярният българин, макар и в сборен образ
И както всички знаем, в бившите соцстрани той е направо суперзвезда, а специално в Чехия и Полша е просто икона.
Изскачат обаче няколко бързи въпроса към тези, които искат да счупят крилата му, да навехнат човката му, да кастрират воплите му.
Първо, как тази заповед-инструкция ще бъде приложена практически или ако използвам административен термин - как ще бъде съблюдавана? А и да приемем, че гларусът стриктно я спазва, но всички знаем, че проблемът не идва от него, а от отсрещната страна - мадамата.
Единственият вариант е доброволци от БЧК да стоят пред спасителните постове, да се превърнат в стюарди и да охраняват гларуса от нашествие на плажуващи мацки. Тези хора трябва да имат и физическа, и психическа, и чуждоезикова подготовка. Охраняването на един гларус от възбудени жени е нещо сложно и изисква огромни усилия. То единствено е сравнимо с охраната на футболен мач, и то в долни групи, или с охраната на Мадона по време на концерт в Африка.
Как тези тълпи плажуващи мадами с лек карамелен загар, дошли специално да видят българския гларус, а защо не да го докоснат, а защо не и да се снимат с него, а защо не и още нещо..., могат да бъдат спрени или още по-точно респектирани от доброволец на Червения кръст?
Практически това граничи с фантазията. БЧК няма такива кадри и няма никакво време да ги произведе. Това си е работа най-малко за полиция и пак не е сигурно. Ако на всеки гларус по Черноморието се сложи полицейски кордон, кой ще се занимава с битова престъпност и подобни работи? А да не говорим за по-голямата престъпност.
Това ще взриви държавата много повече от увеличението на тока
Това ще бъде пагубно. Предполага се, че МВР няма да предприеме този ход за опазване на гларуса. И съвсем логично. Така че тази заповед на БЧК практически е невъзможно да се изпълни. Тя е умряла в своя зародиш.
Второ, хората от бургаския Червен кръст дават ли си сметка, че това може да изостри международните отношения на България с останалия свят? Може да взриви моментния геополитически комфорт на страната. Защото голяма част от туристките по Черноморието ще изпишат тонове оплаквания по посолства и външни министерства, че са репресирани.
Че парите им са отишли на вятъра. Че им се нарушават човешките и по-грубо да се изразя - сексуалните права. А ние всички много добре знаем каква гюрултия може да се вдигне от това. И целият нормален, свободен, демократичен свят да ни сочи с един голям пръст. Да станем за посмешище пред всички. Дори и пред гърците. Това кому е нужно точно сега, точно когато всичко е на ръба? Всичко е на кантар. Всичко е едва-едва. Че сега и това.
Трето, шаблонно, банално, но много важно. Ако българският гларус е с олющена перушина и счупени криле, това е финалът на българския туризъм. Кой ще ти дойде тук? И това трябва ясно и отговорно да се каже на хората от БЧК.
А и тази заповед
съгласувана ли изобщо
с министерството
на туризма?
Сто процента не. Те, хората от това министерство, се чудят как да доведат пет-шест туристки в повече, чудят се как да закърпят положението, не знаят на кой свят са от нерви, че сега и допълнителен проблем, защото някой от бургаското БЧК решил да кастрира българския гларус.
След тези кратки и събрани мисли следва, че тази заповед-инструкция трябва моментално да бъде хвърлена в морето. И долу ръцете от българския гларус, който е гордост и самочувствие за един измъчен народ!