Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на правосъдието Атанас Славов запозна еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс реформата в съдебната система във връзка с препоръките на Европейската комисия в доклада за върховенството на правото. Двамата разговаряха в рамките на двудневното посещение на Дидие Рейндерс в България.

Министър Славов открои направените промени в Конституцията, свързани със съдебната система, които са резултат от дългогодишните препоръки на Венецианската комисия. Акцентирано бе върху новия баланс в състава на Висшия съдебен съвет, предвиждащ мнозинство на съдии, избирани от съдии, което гарантира независимостта им. Славов и Рейндерс обсъдиха подобряването на ефективността на прокуратурата, като наблегнаха на две основни изисквания - независимост и отчетност. Министърът на правосъдието разясни основните променени в правомощията на главния прокурор, както и новото съотношение между обществената и професионалната квота във Висшия прокурорски съвет.

Двамата бяха единодушни, че следващата огромна крачка в изпълнението на препоръките е реалното прилагане на законовите промени. А първият сериозен тест за ефективността им ще е изборът на членове на новата антикорупционна комисия.

Атанас Славов информира еврокомисаря Рейндерс и за предстоящите промени в Наказателния кодекс, свързани с повдигане на обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с войната в Украйна. Славов каза още че, че след разговорите в четвъртък с председателя на Евроюст в Хага, България ще направи необходимите стъпки за присъединяване към Международния център за преследване на престъплението Агресия срещу Украйна (ICPA), както и към Съвместните екипи за разследване (JIT), като активно събират и анализират данните, и осъществяват разследвания за престъпленията по време на войната в Украйна.