Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Франциск Снимка: Twitter/@DailyWireNews
Папа Франциск Снимка: Twitter/@DailyWireNews

Самолетът на папа Франциск прелетя над България, а по негова молба капитанът предаде съобщение до Ръководство въздушно движение, в което поздрави президента Румен Радев и благослови българския народ.

Самолетът на папа Франциск прелетя през България, след като завърши историческото си четиридневно посещение в Монголия. На 4 септември 2023 г. A330 на италианската авиокомпания ITA Airways с папата на борда излетя от Улан Батор в посока Рим.

На летището в Улан Батор, Светият отец беше придружен от министъра на външните работи на Монголия г-жа Батцецег Батмунх с която проведоха кратък разговор във ВИП салона на летището. Млада жена в традиционна носия подари на папата букет цветя. Понтифексът увери, че ще го занесе като дар на Божията майка.

След излитането папа Франциск изпрати телеграма до президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух, в която благодари за гостоприемството. Той подчерта, че ще продължи да се моли за мир, единство и просперитет за целия монголски народ.

Полетът на папата е продължил около единадесет часа и половина. За това време самолетът е изминал 8230 километра във въздуха, като е преминал над териториите на Монголия, Китай, Казахстан, Азербайджан, Грузия, Турция, България, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия и Италия. Кацнал е в Рим около 17:00 часа местно време. 

Посещението му имаше за цел да се срещне с малобройната католическа общност в страната. То обаче придоби външнополитически оттенък заради апела му към управлявания от комунистическата партия Китай за зачитане на свободата на вероизповеданията в съседната на Монголия страна.