Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жертвите на домашно насилие трябва временно да бъдат приютявани в охраняеми сгради. А за рецидивистите с алкохол зад волана да има ефективно блишаване от свобода

Преди няколко дни пиян шофьор прегази 3-ма души в Бяла Слатина. Единият от сгазените загина.

43-годишният шофьор Иван Нанков от плевенското село Бреница, возейки в колата 10-годишната си дъщеря, отива да търси жена си, с която се е разделил.

Шофьорът е носил знаменателния прякор Шумахера – по името на шампиона от Формула 1. Той често е заплашвал съпругата си и близките й с убийство. По искане на съпругата му Шумахера има ограничителна заповед да не доближава съпругата си, което не му попречило да тръгне да я търси.

В края на улицата шофьорът прегазва мъж и две жени. Според очевидеца Йото Светлинов: “Засили се отгоре и удари жената. Мъжът опита да окаже първа помощ и да я спаси. Удари и него. След това върна назад 2-3 метра, засили и го удари още един път.”

Прегазеният

мъж

умира на път

за болницата

Според очевидци за късмет една по-стабилна ограда му попречва да прегази още десетина човека.

В опита си да избяга от местопрестъплението Шумахера нахлува в съседен имот, където изкъртва част от ограда и срутва чешмата и портите.

Прокуратурата заяви, че на извършителя ще бъде повдигнато обвинение в умишлено убийство. В Наказателния кодекс за това деяние се предвижда

наказание

от 10 до 20 г.

лишаване от

свобода

Съпругата избягва от Иван Нанков - Шумахера поради домашно насилие. Ограничителната заповед е издадена поради побой, отвличане и насилнически действия в продължение на години. На 26 февруари тази година Районната прокуратура в Плевен е образувала досъдебно производство срещу Шумахера за причиняване на телесна повреда при домашно насилие.

Неведнъж съм писал за липсата на достатъчно ефективни мерки в случаите на домашно насилие.

Ограничителната заповед в подобни крайни случаи не върши работа. Особено, когато някой е употребил сериозна доза алкохол или наркотици.

При домашно насилие в много от случаите единствената ефективна мярка е временното приютяване на съпругата и децата в охраняеми сгради.

Иван Нанков-Шумахера е осъждан през 2006, 2007 и 2008 г. за престъпления, които касаят управлението на автомобил.

Крайно време е да се предвиди, че ако някой управлява МПС с концентрация на алкохол над 1,2 промила и това му е второ такова деяние, да се налага ефективно осъждане на лишаване от свобода, дори това да е след изтичане на изпитателния срок.

В момента Наказателният кодекс предвижда, че който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 200 до 1000 лева.

А когато някой управлява моторно превозно средство

с концентрация

на алкохол в

кръвта си над

0,5 на хиляда,

след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от 500 до 1500 лева.

НК предвижда като възможност отнемане на право за управление на МПС завинаги в квалифицирани случаи на причиняване на смърт.

Едновременно с това Наказателният кодекс предвижда, че в определени случаи лица, лишени от правото да управляват моторно превозно средство завинаги, могат да възстановят правото си не по-рано от три години от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и след като положат изпит за придобиване на право за управление на моторно превозно средство.

По мое мнение в тези случаи е необходимо и сериозно, и детайлно определено по съдържание

становище

от психолог

През май миналата година главният прокурор направи предложение за промени в Наказателния кодекс, които целяха завишаване на наказанията за причиняване на смърт след употреба на алкохол или наркотици. За съжаление, промени не бяха направени.