Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СМЕЛО СЪРЦЕ: Стоичко Стоянов е непримирим към нередностите в община Бобов дол.
СМЕЛО СЪРЦЕ: Стоичко Стоянов е непримирим към нередностите в община Бобов дол.

 

"Бобов дол е първият частен град. Цялата му икономика е в ръцете на Христо Ковачки, а политиката на кмета Грети Алексова е в полза на негови фирми."
Така започва сигналът до ДАНС на общинския съветник от Атака" Стоичко Стоянов и негови колеги, с който "168 часа" разполага.
Преди дни служители на агенцията изненадващо окупират сградата на общината, разказват местни хора.
До редакционното приключване на броя от ДАНС не отговориха на въпросите на "168 часа" за акцията в Бобов дол.
След акцията на ДАНС в града плъзват слухове за причините, довели до акцията. "Публична тайна в Бобов дол е, че по-голяма част от парите в общината се усвояват от фирми, свързани с Ковачки. Години наред сигнали за това засипват прокуратурата, но реакция няма до акцията на ДАНС" - възмущават се съветници.
"Проследявайки действията на кмета Грети Алексова от началото на мандата до сега, може да се види в хронологичен ред превръщането на бобов дол в град на Ковачки. Общинският съвет е абсолютно игнориран от кметицата Грети Алексова. Без да има наши решения, се продава общинска собственост и се провеждат търгове", обяснява общинският съветник Стоичко Стоянов.

Най-фрапиращата сделка

е кредит, взет от местната болница. Без да има решение на Общинския съвет през септември 2008 г., управителят на лечебното заведение д-р Латиф Ананов взема заем в размер на 170 000 лв. от близката до Христо Ковачки фирма "Минна компания" ЕООД.
Кредитът е за срок от три месеца и според общинари е с изключително неизгодни условия. По това време болницата вече има натрупани задължения към доставчици на лекарства. В същия момент приходите є са незначителни
и шансът да погаси заема в срок е нищожен.
"Очевидно кметът и управителят на болницата са били наясно с това, защото в договора за заем има специална клауза. Според нея след изтичане на тримесечния срок болницата дължи по 0,5% неустойка на ден върху натрупаната сума. До момента по заема не са връщани пари и натрупаният дълг вече е за над 2 млн. лв.", обяснява Стоичко Стоянов. Близо

толкова са активите

на лечебното заведение при подготовката му за приватизация преди години.
"Процедура за приватизация така и не беше обявена. Вместо това започнаха да работят по схемата със заема. Сега реално дълговете на болницата към Ковачки са дори повече, отколкото тя струва и той без никакви проблеми може да стане неин собственик срещу едва 170 000 лева, дадени назаем", пресмята общинарят. По негова информация отделно от това лечебното заведение дължи още 300 000 лева на близка до Ковачки фирма по договор за доставки на храна.
"За тези договори никой не е разбрал обявявани ли са търгове и с какви оферти е спечелила компанията на Ковачки", твърди общинският съветник. От 1 април болницата в Бобов дол е затворена, а дълговете продължават да се трупат. За тези нарушения Стоянов и колегите му от Общинския съвет пращат сигнал до Районната прокуратура в Дупница. Отговорът оттам бил, че заемът е сключен законно и няма престъпление.

В сигнала до ДАНС

общинарите описват и друга скандална сделка на кметицата Грети Алексова. Става дума за продажбата на два етажа от ресторант "Волга" в центъра на Бобов дол.
"С решение на Общинския съвет трябваше да се продадат 330 кв. метра от ресторанта за 120 хиляди лева", разказва Стоичко Стоянов. След известно време общинарите се добират до договор за сделката. Оказва се, че вместо 330 квадрата са продадени двойно повече, но на същата цена. Купувач отново е "Минна компания".
"Договорът е пълна манипулация, защото не е спазено решението на Общинския съвет. Веднага поискахме обяснение на кметицата. Тя каза, че това не е наша работа", недоумяват общинските съветници. Те описват в сигнала си до ДАНС скандално обсебване на общинска собственост от фирма на Ковачки. Става дума за строежа на супермаркета от веригата на енергийния бос в центъра на Бобов дол. На същото място и преди имало магазин, който е приватизиран. След сделката

старата сграда е разрушена

Започва изграждането на нов магазин. Вместо да се вдигне върху старите основи, новият супермарект тихомълком е разширен с по един метър от всички страни. Това става, след като общинските съветници категорично отхвърлят предложението на кмета земята за разширението на магазина да бъде отстъпена на Ковачки.
"Така се загради общинска собственост, без да се плати стотинка. Това също стана без решение на Общинския съвет", твърдят общинските съветници
в сигнала си до ДАНС
"И за това съм питал кметицата. Отново получих стандартен отговор: "Не е твоя работа. Има неща, които са секретни и не е нужно да ги знаете вие от Общинския съвет", спомня си Стоичко Стоянов. Допълва, че половин година след като е отворен супермаркетът на Ковачки закъсва за клиенти. Заради това с ваучерите за храна, които всеки месец получавали работниците от мината и ТЕЦ-а на Ковачки, вече можело да се пазарува единствено в неговия супермаркет.

 

Общината е пред фалит

ОБЩИНАТА в Бобов дол затваря врати от 2 май. Служителите є са изпратени в принудителна отпуска. Причината е запор на общинските сметки от частна фирма. Дружеството има да получава над 160 хил. лв. от общината по договор за строителство на водопровод в града.
"Кметицата Алексова каза, че няма да плати, защото водопроводът бил незаконен. С този мотив размотава фирмата три години. Те заведоха дело. Спечелиха го. Извадиха си изпълнителен лист и запорираха сметките на общината", обясняват общински съветници. В същия момент според документ за разходите на общината за последните три години става ясно, че стотици хиляди левове са похарчени за неясни услуги. Оказва се, че за 2010 г. община Бобов дол е субсидирала организации с нестопанска цел със 141 хил. лева. Сред тях е и Сдружение "Местна инициативна група - Бобов дол", което е получило над 16 хил. лв.
"Парадоксът е, че кметицата Алексова е сред учредителите на сдружението и в същото време му отпуска пари като безвъзмездна помощ", твърди общинският съветник Стоянов.
Според справката за вода, гориво и енергия общината е платила 2,6 млн. лв. за последните три години.
"Всеки момент се очаква да приключи одит на Сметната палата. Един от проверяващите ни каза, че с изписания бензин за колите на общината може да обиколи 3 пъти екватора - допълва съветникът от "Атака". - Близо половин милион лева са и разходите за съдебни обезщетения. Те са за бивши служители, които Алексова уволни, като стана кмет. Впоследствие те спечелиха делата. Странно е, че в тежкото финансово състояние общината е отпускала безлихвени заеми за над 200 хил. лв. незнайно на кого."

 

Топла връзка

Грети Алексова е избрана за кмет на Бобов дол през 2007 г.
Кандидатурата є е издигната от коалиция "Народен вот" и подкрепена на балотажа от близката до Ковачки ЛИДЕР. Партията се прочу две години по-късно покрай евроизборите с използване на нетрадиционни начини за набиране на гласове. Според сигнал от това време на общинския съветник Стоичко Стоянов всички миньори от близките рудници на Ковачки и работниците от неговия ТЕЦ "Бобов дол" са били привиквани при началник-смените си на инструктаж за правилно гласуване. Всеки работник трябвало да попълни в предварително изготвен списък своето ЕГН, номер на секцията, в която гласува и вота на колко роднини е длъжен да осигури за кандидата на ЛИДЕР. Накрая е трябвало и да се подпише, че ако в неговата секция няма определения от ръководството брой бюлетини за партията на Христо Ковачки, ще бъде уволнен, пише в сигнала си общинският съветник. Пред медиите Стоянов даде за пример секция в центъра на Бобов дол, на територията на която живеят 120 миньори. За нея била спусната заръка за 150 бюлетини за ЛИДЕР. Когато преброили гласовете, се оказало, че планът е преизпълнен. Бюлетините за ЛИДЕР били 190.



Грети Алексова, кмет на Бобов дол:
Ревизират ме от години, без резултат

НЕ СЕ притеснявам от каквато и да е проверка на контролни органи в общината. До момента сме проверявани от различни институции по най-различни сигнали. А по-конкретно от ДАНС - категорично не.
Не за първи път се сблъсквам със зададените ми от вас въпроси, свързани с "твърдения" на общински съветници. В последните две години от управлението ми на Община Бобов дол, тези и подобни на тях въпроси са ми задавани от почти всички държавни контролни институции в България, били те органи на изпълнителната или съдебната власт. През целия ми мандат работата на администрацията на Община Бобов дол е наблюдавана и контролирана пряко от териториални звена на контролните държавни органи, а отговори на поставените ми въпроси - изчерпателно и мотивирано (с писмени доказателства) предоставяни на компетентните институции по все същия сигнал от същите общински съветници.
Нито аз, нито ръководството на общината има от какво да се притесняваме. Дори наложените запори на сметките на общината са по задължения, поети от предишното ръководство. Наследихме 2,206 млн. лв. осчетоводени просрочени задължения, без лихвите и неустойките по тях и влезлите в сила съдебни решения, над 500 хил. лв. други задължения, поети от предишното ръководство, дългосрочен дълг, поет от общината през 2006 г. пак от предишното ръководство, плащанията по главницата на който започнаха през нашия мандат. До момента сме разплатили над 2 млн. лв. просрочени задължения и редовно погасяваме кредита, годишните плащания по който дори надвишават регламентираните в Закона за общинския дълг плащания. И всичко това в условията на тежка икономическа и финансова криза.

 

Зареждат детските градини на завишени цени

БЛИЗКИ до Христо Ковачки фирми са сложили ръка и на снабдяването с храни и горива на детските градини и училищата.
Кога и как са подписани договорите, остава тайна за Общинския съвет в Бобов дол. При една от проверките си в детски заведения общинари установяват, че в тях се доставят храни на цени по-високи от тези в магазините. "Не знаем да е имало конкурси. Никой не е виждал договорите. Вероятно са подписани от Грети Алексова, но как да го твърдим, когато нямаме черно на бяло", коментират общински съветници. В сигнала до ДАНС те описват и свои съмнения за злоупотреби при строежа на защитени жилища за деца с увреждания в Бобов дол. В тях са настанени малчугани от закрития пансион в с. Козница. Парите за строежа са отпуснати от държавата.
"След като започна строе­жът на жилищата, няколко пъти сме внасяли питания с кого е сключен договор. До момента отговор нямаме. По неведоми пътища разбрахме, че е спечелила фирма на приятел на мъжа на кметицата", обясняват общинските съветници.

 

Натрупал 2,5 млн. лв. дългове за концесии

БЛИЗО 2,5 млн. лева дългове към държавата са натрупали фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки.
Парите са по договори за концесии на въглищни мини, експлоатирани от дружествата за 2009 и 2010 г. Заради просрочия Министерството на икономиката вече е завело дела срещу фирмите. Първенец по неплатени концесионни такси е "Въгледобив Бобов дол" - 832 хил. лв. Собственик е "Въгледобивна компания" ООД, която се държи от Никифор Вангелов, дългогодишен партньор и зет на Ковачки. "Мина Черно море" ЕАД, гр. Поморие, дължи 815 900 лв. "Мина Черно море" ЕАД е собственост на "Въгледобив Черно море" ООД, зад който стои Милен Влашки. Влашки е управител на фирмата на Христо Ковачки "НАДАР 2006".
Над 727 хил. лв. дължи "Мини Открит въгледобив" за находище "Пернишки въглищен басейн". Дружеството е собственост на "Корником" ООД, който пък участва в контролирания от Христо Ковачки "Консорциум енергия МК".

 

Размина се с глоба за укрито ДДС от 16 млн. лв.

ЕНЕРГИЙНИЯТ бос Христо Ковачки се размина само с глоба от 20 хиляди лева и условна присъда. Тя му беше наложена от Софийския градски съд, който гледа делото срещу Ковачки по обвинение за укрито ДДС за 16 млн. лв. Наблюдаващият прокурор по делото Маргарита Немска обяви, че прокуратурата протестира присъдата пред Софийски апелативен съд и ще настоява за затвор от пет години.

 

Оправдаха и зет му

УПРАВИТЕЛЯТ на "Минна компания" Никифор Вангелов, който печели договорите от община Бобов дол, също бе оправдан от съда преди време. През 2008 г. той е обвинен за данъчни престъпления в особено големи размери, каквито бяха повдигнати и на Ковачки. Прокуратурата протестира и присъдата на Вангелов пред Апелативния съд.
Вангелов е известен като зет на Ковачки и човекът, който върти енергийните сделки на Ковачки. Член е на ръководството на няколко дружества, свързвани с Христо Ковачки - РУМ "Деница", "Фина механика" ЕООД, "Нова Деница" АД. Зам.-председател е на Надзорния съвет на Общинска банка, както и президент на футболен клуб "Миньор" (Перник). Председател е на контролната комисия на близката до Христо Ковачки партия ЛИДЕР.

 

Христо Ковачки
Христо Ковачки
ПОД КЛЮЧ: Общинската болница е затворена заради дългове.
ПОД КЛЮЧ: Общинската болница е затворена заради дългове.
ИМОТ: Супермаркетът в центъра на града е построен върху общинска земя, пише в сигнала до ДАНС.
ИМОТ: Супермаркетът в центъра на града е построен върху общинска земя, пише в сигнала до ДАНС.
ИЗГОДНО: Ресторант “Волга” е купен от компания, близка до Христо Ковачки.
ИЗГОДНО: Ресторант “Волга” е купен от компания, близка до Христо Ковачки.
Грети Алексова
Грети Алексова
Прокурор Маргарита Немска
Прокурор Маргарита Немска
Никифор Вангелов
Никифор Вангелов