Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отпускайки режима, властите обещаха, че щом новозаразените стигнат 100 на ден, те пак ще го затегнат. В понеделник бяха 84-ма, така че нещата вървят натам.

Дано този път властите избегнат някои от грешките, които направиха първия път. Тук ще напомня само 6 от тях.

1. Няма никакъв смисъл да се затварят парковете и планините за разходки. Науката откри, че коронавирусът не се предава под открито небе. В една статия по темата цитирах убедително изследване на китайски учени, което месец по-късно бе цитирано и във вестник “Ню Йорк таймс”.

И Ню Йорк, и Лондон бяха ударени от коронавируса 100 пъти по-силно, отколкото София. Обаче те не си затвориха централните паркове, само закриха местата за масови прояви. Освен че е напълно безсмислено, затварянето на парковете влошава имунитета на народа и у него се трупа социално напрежение, което може да избие я в бунтове, я в неразумно гласуване догодина.

Последните изследвания показват, че

няма смисъл

да се забранява и сядането по пейките

Наистина, вирусът се задържа дълго върху различни повърхности, но след това не може да се репликира, т.е. превръща се във вирус евнух.

2. Маските наистина спасяват. Според Световната здравна организация вирусът не се предава по въздушен път, а чрез капки от около 1 метър разстояние. Следователно носенето на маски при близък контакт с непознати е изключително важно.

За съжаление, властите не успяха да убедят народа. В провинцията маската е още непозната. В големите супермаркети около 90 процента от хората слагат маски, но половината не си закриват носа, от тях половината не си закриват и устата, а само ги увесват под брадичката като лигавници.

Да се надяваме, че при новия връх на епидемията властите ще вземат по-сериозни мерки. Достатъчно е да затворят само 1 супермаркет и това веднага ще стегне дисциплината. Никой не трябва да бъде пускан в метрото или трамвая без маска. Ако случайно я свали – за ухото и вън без реимбурсиране на билета. Да ходи пеша.

3. В началния, извънболничен етап на заболяването

има едно евтино и достъпно лекарство, което наистина помага

Това е хидроксихлорохинът - отдавна известно средство против малария, което се взема в комбинация с антибиотик.

Според доклада на реномирания френски лекар Дидие Раул ефектът при повечето пациенти е 50-кратен.

След спорове, контрадоклади и откровени фалшификации днес вече е ясно, че хидроксихлорохинът наистина помага, но в началото. Българският щаб дълго време бе скептичен, тъй като получаваше погрешна информация от Световната здравна организация. Приписваше му преувеличени странични ефекти – тежка аритмия, внезапно спиране на сърцето и така нататък. Това се оказа зелен хайвер. Сега

лекарството е реабилитирано,

така и не разбрахме

дали го има у нас,

в какви количества, къде да си го купим.

Тази потайност и недоизказаност са сериозна грешка, трупат недоверие към властта. В един момент щабът съобщи, че го има в болниците, но в аптеките го няма. Това говори, че НОЩ не е схванал най-важното - хидроксихлорохинът помага при извънболничното лечение. Ако пациентът стигне до болницата, то вече не помага. Това не са просто 2 различни етапа на болестта, но и 2 различни болести.

Да се надяваме, че след като нещата се изясниха, властите ще заредят аптеките с предостатъчни количества хидроксихлорохин и азитромицин. Това може радикално да намали натоварването на болниците, а оттам и заразите сред медицинския персонал.

4. За информационната политика на властите има какво да се желае. Първо, няма никакъв смисъл генерал Мутафчийски да говори пред медиите всяка сутрин.

Това е работа за добродшен екстроверт, а той явно не е такъв. Струва ми се, че генералът се опитва да влезе в ролята на доктор Хаус от едноименния сериал. Но д-р Хаус не е пиар! Той е саркастичен особняк, който

се държи грубо, обижда, но в крайна сметка лекува

Не искам да принизявам с каквото и да било генерала. Той сигурно е чудесен хирург, ръководител и човек, но просто не го бива за говорител, защото не му се говори. Това не е неговият жанр.

На това отгоре и той самият, и д-р Кантарджиев явно не са специалисти по вирусите. Колкото пъти се изкажат, толкова пъти някой вирусолог или епидемиолог ги опровергава и дори ги праща в първи курс. Това е неизбежно, тъй като в медицината също има тесни специалности.

Дори в автосервиза този, който ще ви ремонтира двигателя, едва ли ще ви ще ви пребоядиса купето.

Значи ако се възобновят и се водят от лекар, редно е да е инфекционист. А може и да е журналист, който да чете предварително подготвена информация. Ако не знае отговора на някой въпрос – записва си го, пита когото трябва и на следващия път отговаря.

В цялото управление на ГЕРБ правителството май я кара без пълноценна пресслужба, а основният правителствен говорител е самият Бойко Борисов, тъй като той е уверен в своето дар слово. Но той обича да отговаря с остроумни лафове, които не са пълноценни като факти, нито са убедителни като аргументи. Репортерките си тръгват незадоволени.

5. Една голяма грешка на властите е, че не направиха рандомизирано и представително за цялата страна тестване.

Затова ние не знаем дали хората, които в един или друг момент са били заразени с вируса, са само 3000, или може би 300 000, 500 000, а защо не и милион. Няма никакви достоверни числа, върху които да се стъпи при определянето на стратегията и тактиката.

Затова пък едни

математици си изсмукаха толкова много “модели”

от пръстите,

че пръстите им станаха тънки като конци. Всичките до един се оказаха смехотворни. Най-смехотворни бяха сметките на шефа на “Информационно обслужване”, според които 97 на сто от заразените умират! Истината е, че някъде между 30 и 50 на сто от заразените изобщо не развиват симптоми, а смъртността е под 0,5 на сто. По-важното е, че тя е 50-100 пъти по-висока сред хората над 60 година.

6. И накрая, използването на платени “инфлуенсъри” в социалните мрежи не блести с интелигентност. Винаги им личи.